Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Megszépült a bencés templom

Elkészült a győri bencés templom főhajójának két éve kezdődött felújítása. A munkák 250 millió forintba kerültek.
A győri Szent Ignác – köztudatban bencés – templom a rendház és a gimnázium ölelésében található. Csóka Gáspár atya szerint: „az épületegyüttes szíve". A bencés gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben megszépült-megújult épületrészek után 2002-ben kezdődött a templom belső restaurálása.

Apróbb javítások után

– A legkorábbi magyar barokk templomról van szó, amelyet az ezerhétszázas évek közepén Paul Torger freskókkal és oltárképpel gazdagított. Állapotuk az idők folyamán méltatlanná vált az istentiszteleti alkalmakhoz, és műemléki szempont miatt is felújításra szorultak. Megjegyzem: apró javításokat már a tizennyolcadik században is végeztek a falakon, az akkori földrengés után, de a mostanihoz hasonló nagy munkálatokra nem találunk korábban példát – nyilatkozta a Kisalföldnek Csóka Gáspár. – Az volt a cél, hogy a besötétült falfestmények megtisztuljanak a régi szennytől.

Három hónap volt

A munka első részében a Széchenyi tér felől található kórustól indulva a mennyezeti freskókon, oldalfalakon, az azokat díszítő fafaragványokon át milliméterenként haladva jutottak el a restaurátorok a főoltárig. Így talán érthető, hogy amit a barokk mester annak idején három hónap alatt elkészített, annak felújítása ma három nyárba került. Ehhez volt szükséges az a húsztonnányi anyagból készült, többszintes állványerdő, amelyen a restaurátorok biztonsággal tudtak dolgozni.

Folytatódó munkálatok

– Hála istennek a freskókon nem volt szükség érdemi beavatkozásra, csak néhány meghibásodást kellett eltüntetni. Így határozottan állíthatom, hogy most azt láthatjuk, szinte eredeti formában, amit az ezerhétszázas években a művész megálmodott. Jövőre szeretnénk az oltárépítményt, benne az oltárképet is restauráltatni. Persze ehhez megfelelő forrásokra is szükség lesz, ezért ahogy pár évvel ezelőtt, most is felhívással fordulok régi diákjainkhoz, hogy a saját erőnket jó szándékú adományaikkal gyarapítsák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Strabag építi meg az aluljárót

A győri Tihanyi Árpád úti aluljáró építésére kiírt pályázatot a legkedvezőbb ajánlatot tevő Strabag… Tovább olvasom