Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Megszépül a marcalvárosi aluljáró Győrben - képgaléria, videó

Nagy a mozgás a marcalvárosi aluljáróban: kisiskolások ragadtak reggel ecsetet és láttak neki a csupasz falak festésének. Közel húsz éve nem volt teljes felújítás az aluljáróban, most megvalósul a komplett renoválás.
Megújul a világítás, a korlátok, a vaselemek és megszépülnek a falak.
Az aluljáró mintegy 25 millió forintból, az önkormányzat támogatásával, a Városi Közútkezelő és a Városi Művészeti Múzeum közreműködésével újul meg. A világítás, a korlátok renoválása és a falak lefestése már megtörtént, most a díszítés következik.


Fotók: Kisalföld
A környék oktatási intézményei, a Kovács Margit, az Apor Vilmos és a Győri Tánc-és Képzőművészeti iskola diákjai, valamint a város fiatal képzőművészei teszik szebbé az aluljárót: ősi magyar madarakat és növényeket, eredetmondákat – a turullegendát, Emese álmát, Lehel kürtjét, vérszerződést, honfoglalást –, a Vaskakas legendát festik az évtizedes falakra, a középső téren álló tornyon pedig négy királyunk – István, László, IV. Béla és Mátyás – arcképe és egy-egy hozzájuk fűződő történet elevenedik meg. Az aluljárón mintegy ötven diák dolgozik majd két héten át, a legkisebbek éppúgy képviseltetik magukat az alkotók között, mint a felsősök és a középiskolások.A megszépült aluljárót október közepén adják át ünnepélyesen.
"Egy madarat két diák festett. Amikor nehezen elérhető részhez, például a csőrhöz értek, felemelték egymást. Rajongva álltak neki a festésnek és rajongva is fejezték be. Mind pedagógiai, mind művészeti szempontból kiváló lehetőség az aluljáró falfestése" - vélekedett Baranyai Anita, a Kovács Margit Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője a már elkészült, madarakat ábrázoló képek előtt állva.
És hogy meddig lesz szép az aluljáró? Rózsavölgyi László önkormányzati képviselő bízik benne, hogy sokáig, ennek érdekében antigraffiti bevonatot alkalmaztak.

A módszer lényege: a bevonatról könnyedén lemosható a falfirka. Ezzel bevonják a most készülő képeket is, így azokról úgy lemosható majd a graffiti, hogy az alkotás sértetlen marad.

Olvasóink írták

 • 9. lacivélemény 2012. szeptember 19. 16:21
  „Tudod Loich ezek a kamerák a rendőrségre vannak bekötve és van ESÉLY az elkövetők esetleges tettenérésére a rend éber őreinek...
  Ezen kívűl a kameráknak van VISSZATARÓ hatásuk...a "művészi alkotóknak" az ichlethez valamilyen szintü nyugalom kell/hehe/... az ilyen pingálások nem két perc alatt készülnek el.

  Az üzletekről meg annyit, hogy piacgazdaságban élünk....azokat nem lehet mesterségesen telepíteni.
  Nyílván azért zártak be, mert nem érte meg ott működtetni...”
 • 8. Loich 2012. szeptember 18. 23:06
  „7. és a kamera felveszi a kapucnis baseball sapkás rongálókat HD felbontásban ? Vicc ez a kameraőrület. Inkább bízzunk abban, hogy mindenki értékeli a szép környezetet. Az aululjáró üzletei is leamortizálódtak. Jó lenne ha valami üzletféle ujra indulna lent.”
 • 7. lacivélemény 2012. szeptember 18. 15:41
  „Nagyon szép !

  A kérdés:meddig?
  Attól tartok nem sokáig, primitív graffitisek majd átalakítják a "festményeket"....

  Lenne egy javaslatom: KAMERÁKAT kell felszerelni....ez KÖZBIZTONSÁG szempontjából is megoldás lenne az aluljárban....”
 • 6. szószatyor 2012. szeptember 17. 17:46
  „És a Nádor-aluljárót mikor újítják fel? 6 éve adták át de egyszer nem volt takarítva azóta. Csupa falfirka és mocsok mindenhol, már a kamerát is ellopták a belváros felőli oldalán.”
 • 5. Loich 2012. szeptember 17. 17:36
  „Szeretném hinni, hogy jó ideig ilyen marad. Legyünk kicsit szentimentálisak. Én remélem hogy nem teszik tönkre.”
 • 4. Mankapunka 2012. szeptember 17. 16:01
  „Milyen jó lehet még ilyen gyermeklélekkel hinni is valamiben ebben a szemétdombban.

  Sajnálom őket előre,amikor majd rájönnek,mindenért kár volt. Őket sem becsüli már a hazájuk.”
 • 3. Tinilla 2012. szeptember 17. 15:02
  „Nagyon szépek lettek a képek, remélem hülye önjelölt graffitis művészek ebbe nem rajzolnak bele.”
 • 2. gonzo 2012. szeptember 17. 14:50
  „Úgy legyen!Mármint legyen sokáig szép,tiszta.Megijedtem,mikor hallottam,hogy a szépen kifestett aluljárót ismét kipingálják majd,azt hittem,hogy a most lefestett graffiti-stílus lesz ismét,ami szerintem már nem felel meg a mai kor ízlésvilágának.Ezek a festmények remélem szépek lesznek,bár én speciel nagyon meg voltam elégedve az egyszínű variációval is.Már több mint egy hónapja sárga az aluljáró és még nem firkálták össze,remélem a felkerült festmények sem indítják be a rongálók képzeletét.Sárgán-tisztán szerintem sokáig szebb maradt volna,de ha a többségnek a festményes tetszik-ám legyen!”
 • 1. böbe06 2012. szeptember 17. 14:49
  „Kíváncsi vagyok, hogy meddig tart a csoda. Kibír három napot????!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Interjú Fűke Gézával a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatójával

A Győri Filharmonikus Zenekar robog előre. Jól példázza ezt legújabb plakátjuk is. Forma–1-es versenyautó sziluettjét véljük felfedezni a Richter Terem hatalmas homlokzatán. Tovább olvasom