Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Mégsincs új főigazgató a tanítóképzőn

Hiába választott hétfőn új főigazgatót a győri tanítóképző kari tanácsa, a Nyugat-Magyarországi Egyetem általános rektorhelyettese és a főiskolai kar leköszönő főigazgatója egyaránt törvénytelennek és érvénytelennek nyilvánította a választást.
A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Karának nincs új főigazgatója, hiába választotta meg a kari tanács hétfőn – egyhangú szavazással – Csóka Gézát. Kovátsné Németh Mária leköszönő főigazgató és Faragó Sándor, az egyetem általános rektorhelyettese ugyanis nyilatkozatot adott ki, amely szerint „ július 8-án a főigazgató-választás, illetve a kari tanácstagok egy csoportjának döntési kísérlete törvénytelen és érvénytelen " volt.
Hivatkozásként a felsőoktatásról szóló 1993-as törvény ideillő paragrafusait említették, melyek kimondják: a tanácsban a hallgatói részvétel a tagok számának egynegyede, de legfeljebb egyharmada kell hogy legyen. A tanácsnak – hangsúlyozták – jelenleg hivatalból csak egy hallgatói tagja van, a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) elnöke, ezért a kar ülésére nem is kerülhetett sor.

„A HÖK nem lehet jolly joker"

A kari tanácson belül általános vélemény – főigazgatói utasításra ugyanis senki sem nyilatkozhat – , hogy ilyen „ jolly joker " szerepet nem biztosít a törvény semmilyen kari tanácstagnak. Ha így lenne, akkor a tanácsban szintén kötelezően jelen lévő, nem az oktatói karhoz tartozó dolgozó (összesen egy fő) lemondása azonnal megbénítaná és törvénytelenné tenné a testület munkáját. Szerintük ilyen nincs, ezért az Oktatási Minisztériumhoz (OM) fordulnak jogorvoslatért.

Az utolsó percig kivár az OM

Az Oktatási Minisztérium azonban eddig kívül maradt az intézményi csatározáson. Mang Béla, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár lapunknak azt nyilatkozta: az utolsó pillanatig kivár, addig nincs szándékában beavatkozni az Apáczai vezetőváltásába. Arra a kérdésre, hogy ez az „ utolsó perc " számára mikor érkezik el, azt válaszolta: július 31-én, amikor Kovátsné Németh Mária jelenlegi főigazgató megbízása lejár.
A helyettes államtitkár hozzátette: már beszélt Faragó Sándor általános rektorhelyettessel – aki valószínűleg a minap elhunyt Iváncsics János utóda lesz – , s ezután úgy látja, az OM beavatkozása nélkül is megoldás születik július végére. Nyilatkozatát azzal zárta, jogszerű beavatkozásra egyébként sincs lehetősége, mert az intézményből eddig ilyen kérés nem érkezett hozzá.

A hallgatók lemondása

A kari tanács hétfői ülése és döntése jogszerű volt – állítja a testület jogi szakértője. A hallgatók lemondása viszont kevésbé: július 1-jén ugyanis a HÖK elnöke valamennyi delegált tag nevében jelentette be a lemondást, amit nem tehetett meg. Ezután két nappal, július 3-án a főigazgató összehívta a tanácsülést július 8-ra. Az ülés végéig csak szóbeszéd járt arról, hogy a hallgatók (az elnök kivételével) 5-én lemondtak, hivatalos papír a jegyzőkönyv lezártáig sem jutott el a tanácshoz.

Korábban:

Botrány a tanítóképzőben (2002-07-08) >>
Nincs új főigazgató a győri tanítóképzőn (2002-07-01) >>
Igazgatóváltás a tanítóképzőn (2002-06-13) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sugárgép: augusztustól üzemelhet

Korábban hírt adtunk arról, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház onkológiáján a két sugárkeze-… Tovább olvasom