Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Mégsem lesz bioetanol-üzem Gönyűn?

Gönyűre tervezte a svéd tulajdonban lévő SEKAB Bioenergia Magyarország Zrt. az egyik bioetanolt előállító üzemét. A Független Hírügynökség kedden arról számolt be, hogy a cég leállította a beruházás előkészítését.
2006-ban a SEKAB elnöke azt mondta, hogy azért választották a beruházás helyszínéül Magyarországot, mert az ország központi helyen fekszik Közép-Európában, magasan képzett munkaerő áll a rendelkezésükre és stabil az alapanyag-ellátás. A gönyűi mellett a Marcaliba tervezett üzem előkészületeivel is leálltak, mert a tervezéskor nem számoltak a termények árának ilyen méretű növekedésével. A bioetanol előállításához kukorica esetén 35-37 ezer forintos ár lenne elfogadható, ezzel szemben a kukorica tonnájáért átlagosan 50 ezer forint körüli összeget kérnek (2005 óta több, mint kétszeresére nőtt az ára).

Jelenleg a Magyarországon forgalmazott benzineknek 4,4 százalék etanolt kell tartalmaznia, ez szám 2010-re 5,75, 2020-ra 10 százalékra nő az EU direktívái alapján. A jelenlegi takarmányárak és állami támogatás hiánya nem kedvez a bioetanol-beruházásoknak. Ráadásul az engedélyeztetés is nagyon lassan megy, eddig 38 ilyen beruházást jegyeztek be hazánkban, ebből csupán négy jutott el az engedélyeztetési eljárás befejezéséig. A Magyar Bioetanol Szövetség Gyurcsány Ferenc miniszterelnökek címzett nyílt levelében tudományos kerekasztal-beszélgetést kezdeményez a kérdések tisztázására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanuljon az új kisalfold.hu-ról a Telekom Internetakadémián

Győr - Szerdán Győrben folytatódik a Magyar Telekom ingyenes internet-oktatási programja, amelynek… Tovább olvasom