Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 17°C | 26°C Még több cikk.

Mégsem kellenek a széfek?

Győr-Moson-Sopron - Mégsem kötelező minden betegágy mellé széfet biztosítani – a meglepő fordulatról sajtóinformációkból értesültek tegnap a kórházak; csakhogy mostanra megrendelték vagy be is szerelték a páncélszekrényeket. Győr hatmillió forintot fizetett a széfekért, Sopron 1,8 milliót; Mosonmagyaróvár próbál korrigálni a megrendelésen.

Most derült ki, hogy áprilisban megváltoztatták az elhíresült széfrendelet szövegét: kimaradt az „önálló" szó, ezért a minisztérium mostani álláspontja szerint a betegek értékeinek megőrzéséről az intézmények központilag gondoskodhatnak anélkül, hogy valamennyi ágy mellé széfet szereltetnének fel...

A széfek már a helyükön vannak Győrben is, s le biztosan nem szerelik. Képünkön Csete Györgyné, aki a Petz-kórházban gyógyul. Fotó: H. Baranyai Edina
A széfek már a helyükön vannak Győrben is, s le biztosan nem szerelik. Képünkön Csete Györgyné, aki a Petz-kórházban gyógyul. Fotó: H. Baranyai Edina

Ma már úgy értelmezi tehát az  Egészségügyi Minisztérium a Horváth Ágnes korábbi tárcavezető idején született rendeletet, hogy mégsem kötelező minden betegágy mellé széfet szerelni. Az ÁNTSZ-nél is hasonlóképpen olvassák az új szöveget, ami korántsem mellékes, hisz a széf nélkül működő kórházaknak így nem kell büntetéstől tartaniuk.

Ez utóbbi kitétel azonban nem vigasz a Győr-Moson-Sopron megyei egészségügyi intézményeknek, a Kisalföld ugyanis korábban megírta, hogy valamennyi kórház teljesítette a penzumot, tehát megrendelte az előírásoknak megfelelő széfszámot. Az új helyzet ismeretében természetesen azt kérdeztük meg, mi lesz a páncélszekrényekkel, s az intézmények mennyit költöttek a rendelet teljesítésekor.  

A megye legnagyobb és leggyorsabb megrendelője a győri Petz-kórház volt, amely szám szerint 1010 széfet rendelt meg az év elején s ebből 810-et fel is szerelt az ágyak mellé. A páncélszekrények közül azokhoz, amelyek a helyükön vannak, nem nyúlnak hozzá; a raktáron lévő 200 darab a kérdéses. Ezeket, ha tudják, értékesítik, de előbb körülnéznek a piacon: kinek és mennyiért lehet eladni – tájékoztatta az intézmény a Kisalföldet. A páncélszekrényeket darabonként hatezer forintért vásárolták, így könnyen kiszámítható: hatmillió forintot költött a győri kórház a széfrendelet teljesítésére. Ahhoz, hogy érdemleges tapasztalatokról, a sokat emlegetett kórházi lopások  számának csökkenéséről beszéljünk, az eltelt idő egyelőre  kevés.

A soproni Erzsébet-kórház 450 széfet rendelt, darabját négyezer forintos bruttó áron – tájékoztatott Tiborcz Sándor gazdasági igazgató, aki hozzátette: „Várhatóan néhány héten belül megkapjuk ezeket és szándékunkban áll valamennyit felhasználni." A soproni kórház tehát 1,8 millió forintot költött erre.

Dr. Vermes Tamás, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház igazgatója elmondta: az intézmény az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületén keresztül rendelte meg az előírt mennyiséget, nagyjából 280 széfet. Ezek még nem érkeztek meg. „Úgy tudom, az egyesület most korrigálni próbálja majd a megrendelést. Mindenesetre a betegek értéktárgyainak védelmére valamennyit szerelünk majd fel belőlük, ám végleges döntés ebben a kérdésben még nem született."

Olvasóink írták

 • 12. raffy2 2008. július 02. 21:34
  „és ezeknek számít,hogy hova szórják a pénzünket?szerintem nem.de valaki ezzel megint jól járt,az tuti.vagy ezek azt hitték ,hogy mindenki vagyonnal, ékszerrel érkezni a kórházba?meg kell keresni ki a felelős ezért a pazarlásért!a büntije se maradjon el!”
 • 11. Tnd 2008. július 02. 20:52
  „Vegre peldat kellene Statualni. - Ezeket a penzeket azokkal fizettetni meg, akik kitalaltak, KÖTELEZÖve tettek, es megszavaztak!!! - Majd akkor a jövöben elgondolkoznanak, hogy mire szorjak az orszag penzet !!!”
 • 10. PZ 2008. július 02. 18:44
  „Én vennék egyet, jutányos áron!”
 • 9. Sudár Ágnes 2008. július 02. 14:33
  „Tisztelt Meglepő?
  "Mégsem kötelező minden betegágy mellé széfet biztosítani - ma már így értelmezi az Egészségügyi Minisztérium a Horváth Ágnes korábbi tárcavezető idején született rendeletet; a kórházvezetők többsége azonban erről nem tud" - Budapest, 2008. július 1., kedd (MTI)
  Az EÜM most, tehát kedden mondta ki először nyíltan, hogy a rendelet módosítása megszületett, eddig csak azt mondták, hogy nem büntetik őket azért, mert határidőre nem szerezték be a páncélszekrényeket.”
 • 8. Accentos 2008. július 02. 11:48
  „van takaritó.a széfeket törölgeti...:)”
 • 7. széfgyártó 2008. július 02. 11:32
  „Éljen az egészségügyi reform!”
 • 6. pirospacsi 2008. július 02. 11:18
  „azéé a györi kórházban ott vannak a széfek, de nincsenek üzembehelyezve, de hála istennek ott vannak, persze a mosdok ugyanolyan mocskosak. talán inkább takaritokat kéne alkalmazni a sok szép helyett...”
 • 5. Meglepő? 2008. július 02. 09:51
  „"Mégsem büntetik meg azokat a kórházakat, amelyek nem szereznek be minden ágy mellé széfet, mert az MSZP megegyezett az Egészségügyi Minisztériummal az erről szóló rendelet módosításáról - mondta Schvarcz Tibor szocialista szakpolitikus hétfőn újságíróknak.
  2008.03.03 13:26, MTI "

  Most derült ki? Kedves Sudár Ágnes! Az MTI híre március 3-án datálódott.Az interneten bárki olvashatja,olvashatta.Akár a kórházigazgatók is.Nem biztos,hogy az újság, vagy az újságíró(nő) hitelét növeli, ha nevét adja egy olyan íráshoz, mely újfent csak hangulatot kelt, felesleges indulatokat korbácsol.A hír lényege,hogy nem kötelező a széf,ezt minden érdekelt tudja március óta,de a biztonság kedvéért ragaszkodnak ahhoz,hogy az EüM ezt külön rendeletben nyilvánítsa ki,hatályon kívülre helyezve az előző rendeletet.Nos ez nem történt még meg.
  Nem kell tehát oly nagyon meglepődni, mint ahogy azt a cikk sugallja.”
 • 4. gango 2008. július 02. 09:14
  „Egy hónapja feküdtem a győri kórházban, és ugyan a széfek fel voltak szerelve, de egyetlen egyet sem lehetett használni.A nővérek és a takarítónők elmondása szerint eddig még nem is használták őket a betegek, merthogy nincsenek üzembe helyezve.Viszont a takarítónők naponta szépen letörölgették azokat...”
 • 3. upho 2008. július 02. 08:48
  „ostoba tyuk, ezt boritekoltam elore”
 • 2. imre1964 2008. július 02. 08:40
  „Ha lenne felelőségrevonás "Ami ebben az országban nincs "
  kifizetteném a kárt azzal a hülye picsa bukott egészségügyiniszternek nevezett libával.”
 • 1. adózó 2008. július 02. 01:34
  „Na megint jól járt valaki vagy valakik, de az biztos nem az adó fizető beteg.
  Nyugodtak lehetünk van hová biztonságba rakni az értékünket.(a borítékot)
  "Csak a legnagyobb érték az egészség."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Kellenek a beruházások a városnak, de nem így

Győr - A városnak szüksége van a leendő győr-szigeti kulturális központra és az adyvárosi… Tovább olvasom