Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megreformálták az egyháztörvényt

A közelmúltban elfogadta az Országgyűlés az egyházügyi törvényt, tizennégy egyházat és vallásfelekezetet ismernek el hivatalosan. Egy, a körbe most bekerülő, illetve onnan kikerülő egyház képviselőjét kérdeztük a változásról.


Az indoklás szerint az 1990-es törvényt felváltó új szabályozás feladata a hiteles egyházi tevékenységeket végző közösségek megerősítése. Magyarországon mintegy háromszázötven vallási csoportosulás működik, közülük tizennégy kiválasztott élvezi majd az állam által juttatott előnyöket, a többiek nem számíthatnak az eddig egységesen járó állami kedvezményekre. A kör bővülhet, de az egyházzá nyilvánításról ezentúl a parlament dönt. Olyan vallási egyesület válhat egyházzá, amelyik legalább húsz éve szervezett formában működik Magyarországon. A törvény 2012. január 1-jén lép hatályba.

Kis egyháznak számít, mégis helyet kapott az „elit csoportban" a Győri Unitárius Egyházközség.

A vallási csoportokat az alapítás helye szerinti cégbíróság tartja nyilván.
A vallási csoportokat az alapítás helye szerinti cégbíróság tartja nyilván.


– Végre méltó helyre kerül 1568-ban alapított s az utóbbi évtizedekben méltatlanul mellőzött egyházunk – vélekedett Sándor Gy. Mátyás lelkész. – Kérdés, az új törvény segít-e abban, hogy valóban megszűnjenek az anyagi okokból alakult vallási csoportok vagy veszélyes szekták tevékenysége. De lépni kellett, mert már ellenőrizhetetlen módon működtek egyesek. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a vallásszabadság mindenkit megillet. Fontosnak tartom, hogy ne aprózódjon el a központi segítség, hanem oda kerüljön, ahol kórházaknak, iskoláknak, öregeknek is jut belőle.

Hargitai Gábor, a legjelentősebb magyarországi buddhista közösség soproni csoportjának vezetője lapunknak elmondta, nem örül, hogy az ötven éve létező közösségük kikerült a támogatotti körből, mégsem látja borúsan a helyzetet. – A támogatás megvonása miatt kialakult helyzet kreativitásra készteti a gyülekezeteket. De megjegyzem, hogy külföldön a legtöbb helyen az állam segíti az egyházi, szellemi csoportosulásokat, mert úgy vélik, az ilyen közösségekhez tartozó emberek kevesebb gondot okoznak a társadalomnak. A laikusoknak viszont nehéz megítélni, melyik lehet elismerésre, elfogadásra méltó közösség – fogalmazott.

A vallási csoportokat az alapítás helye szerinti cégbíróság tartja nyilván. Megyénkben eddig telephellyel mindössze hatot jegyeztek be, a csornai premontrei prépostságot, a Legszentebb Üdvözítő Lányai Kongregációt, a Magyar Bencés Kongregációt, a Mária Iskolatestvéreket, a Szent Orsolya Rendházat, az Alexiánus Testvérek Kongregációt, az Örök Végtelen egyházat.

 A 14 elismert egyház. Az új jogszabály a magyarországi katolikus, református, evangélikus egyházakat, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséget, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközséget, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegyét, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Ortodox Exarchátusát, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyházat, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegyét, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjét, a Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerületét, a Magyarországi Baptista Egyházat és a Hit Gyülekezetét ismeri el hivatalosan.

Olvasóink írták

 • 2. miracle 2011. július 18. 23:02
  „Itt egyféleképpen lehetett volna igazságot tenni.
  Mindenki pontosan 2 vel kapjon kevesebb támogatást Ft-ban, mint ahány füle OV-nak van.
  Minden más csak bizniszelés.”
 • 1. Madarász 2011. július 18. 14:52
  „Könyörgöm, ne keverjük már az egyáházakat, szektákat és szerzetes rendeket!

  A végén felsorolt 6 vallási csoportból az első 5 egy-egy szerzetesrendhez tartozó csopor, a szerzetes rendek pedig a Katolikus Egyház részei, míg a hatodik csoportosulás egy szekta. A szerzetes rendek, egyáházkerületek nem egyházak, ezek valamelyik keresztény történelmi egyház részei.

  Engem személy szerint felháborít, hogy bizonyos szektákat egy lapon említenek a történelmi egyházakkal és azok szervezeteivel!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrszentiváni játszótereket újítanak fel a Tesco önkéntesei

A győri hipermarket dolgozói is csatlakoznak a Tesco vállalati önkéntes programjához. Tovább olvasom