Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megóvta a feltöltés a leleteket

Győrben a Pápai úton, észrevehették már, hogy az elmúlt hetekben „mozgolódás” kezdődött a Kika áruház előtti üres területen.
Aki látta a területre kivonuló munkagépeket, azt hihette, elkezdődött a tavaly beharangozott családi bevásárlóközpont, a Family Center építése. Ez azonban még nem az, csupán a talajmunkákat végzik a beruházást megelőző kötelező régészeti feltárásokhoz; a területet ugyanis, ahol az ásatásokat végzik, három méter vastag talajréteg fedi, amit el kell távolítani, hogy az októberben megkezdett ásatásokat folytatni lehessen. A feltöltés, amely valószínűleg még a régi állatvásártér kialakításánál, a talaj egyenetlenségeinek eltüntetésekor került jelenlegi helyére, ad ugyan némi munkát a szakembereknek, sokkal fontosabb azonban, hogy komoly haszna is van.

– Alatta épségben megmaradtak a régészeti leletek, annak ellenére, hogy az állatvásártér építésekor megbolygatták a területet – mondta Nagy Andrea, a feltárásokat vezető régész.
A beruházó Magnum Hungária Alfa Kft. tehát örülhet is, meg nem is: a feltárások ugyan az (eddig) meglepően enyhe tél miatt a vártnál gyorsabban haladtak – a beruházó arra számított, hogy márciusig egy kapavágást sem lehet tenni majd a területen –, viszont az előzetes várakozásoknál sokkal több leletre bukkantak a feltárást végző Xántus János Múzeum szakemberei.

– Az eddigi másfél hónapos munkánk során egy újkőkori településrészletet találtunk, s meglepetésünkre egy avar kori temetőrészlet is előkerült a föld alól – mesélte Nagy Andrea, akitől megtudtuk, hogy a – jelek szerint most már valóban beköszöntő – tél miatt a feltárás egyelőre szünetel, a munkákat márciusban folytatják.
Sedlymayr János, a Magnum Hungária Alfa műszaki igazgatójának reményei szerint májusra befejeződnek a feltárások, de utána is lesz még munka bőven az előkészítéssel.

– Egy nagyfeszültségű vezeték, egy víznyomócső és egy telefonkábel is húzódik az üzletközpont tervezett helyén, ezeket át kell helyeznünk, hogy megkezdhessük az építkezést. Az építési engedélyre év végén beadtuk a kérelmet, jelenleg várjuk a választ – mondta a vezető, akinek reményei szerint nyáron elkezdődhet a Family Center tervek szerint nyolc hónapig tartó építése.

Ebből Budapesten és Szombathelyen már létezik egy-egy, Győrben azonban még nincs hasonló kialakítású üzletközpont: a megszokottól eltérően az üzletek – a tervek szerint tizenöt – nem „plázaszerűen", hanem kívülről, egyenként megközelíthetően helyezkednek majd el az épületben, összekötve egy fedett, oldalt részben nyitott folyosóval, akárcsak a győriek által is gyakran látogatott parndorfi üzletközpontban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantom turkál győri autókban

Fantomnak nevezték el a rendőrök azt az ismeretlent, aki szokatlan módszerrel rongálja a gépkocsikat… Tovább olvasom