Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megölték volna Nigériában a vámosszabadi menekülttábort is megjárt férfit

"Amióta itt vagyok ebben az országban, azóta van békém. Ez az, amire szükségem van" – az utolsó szó jogán mondja ezt egy nigériai menekült. A bíróság nem ezek alapján dönt.

A Magyarországra érkező menekültek döntő része nem marad itt, továbbáll az országból. Egy 37 éves nigériai férfi, aki a vámosszabadi menekülttábort is megjárta, másképp döntött. A magyar hatóságokban bízva mindent megpróbál, hogy Magyarországon élhessen. Szerdán tartották a perét Győrben, a tét nagy volt: ha veszít, mennie kell. A közel kétórás eljárás eddig ismeretlen kapukat nyit most meg önök előtt is.

A férfi párra is talált. Ez vajon számít?  Fotó: H. B. E.
A férfi párra is talált. Ez vajon számít? Fotó: H. B. E.A bevándorlási hivatal statisztikája szerint a vámosszabadi menekülttáborból a migránsok hetven-nyolcvan százaléka megszökik. Az a 37 éves nigériai férfi, akinek a bevándorlási ügyét a közigazgatási és munkaügyi bíróság szerdán tárgyalta Győrben, nem így tett. Görögországból érkezve 2013 júliusában lépte át illegálisan a határt, öten voltak, most már csak ő van Magyarországon. A statisztikát erősíti, de nem ez a célja. Hanem az, hogy menekültstátust kapjon.

A bíróságon hosszan kérdezik arról a világról, ahonnan menekült. Kiderül, nagyapja vudualapító volt, később aztán keresztény lett. Apja és ő már keresztény hitben nevelkedett, ez lett a vesztük. Apját kényszeríteni akarták, térjen vissza ősei hitére. Megtagadta, s ahogy a fia Magyarországon mondja, ezért megölték. Őrá is ez a sors várt volna, ezért anyjával és nővérével előbb elmenekült a faluból, majd pedig ő egyedül Nigériából is. Spirituális üldözésről beszél, valami olyanról, amelyet egy európai embernek és egy európai bíróságnak kellene megértenie. Nehéz.

Dr. Thiesz József az utolsó szalmaszálba kapaszkodott, a bíróság elfogadta az érveit. Fotó: H. Baranyai Edina
Dr. Thiesz József az utolsó szalmaszálba kapaszkodott, a bíróság elfogadta az érveit. Fotó: H. Baranyai Edina

A bevándorlási hatóság papírból dolgozik, jogszabályok mondják ki, hogy ki kaphat menekültstátust. A spirituális üldözést tudományos alapon nálunk nem lehet bizonyítani. Arról sem ír a törvény betűje, mi van akkor, ha a menekült és egy magyar állampolgár egymásban szerelemre talál. Pedig ez a szerelem a határozathirdetés előtt azt mondja: ha a párjának mennie kell, akkor ő is megy a 18 éves fiával ki, Nigériába. Ezek is súlyos szavak, és ezek sem számítanak. Mert eljárásbeli hiba miatt kell újratárgyalni a nigériai menekült kérelmét. Ügyvédje azt mondja: aki időt nyer, életet nyer.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nagy esőzés avatta fel a 87 millió forintos csapadékelvezetést - fotók

Ősz elejére oldódott meg a csapadékelvezetés problémája Veszprémvarsányban. A közelmúltban… Tovább olvasom