Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Megnyitotta kapuit a IX. Győri Könyvszalon

A IX. Győri Könyvszalon Alkotói Díját Jókai Anna vehette a Nemzeti Színházban. A megnyitón Jordán Tamás és Huzella Péter József Attila legszebb verseiből adott elő. Sok fotóval!21 óra 50 perc - A Könyvszalon pódiumszínpadán Fejős Éva mesélt, és dedikált

Fejős Éva: „Ha nem kézilabdás, akkor író leszek."

Bangkok, Barcelona és Budapest – vagyis kedvenc városai – után Győrbe látogatott a „Hotel Bali", a „Bangkok, transit" és a „Csajok" című sikerkönyvek írója, Fejős Éva.
Krimit írt először, azután interjúkötetet – egyik sem jelent meg. A magazinok, heti- és napilapok után viszont rátalált a Nők Lapjára, ahogy a Nők Lapja is őrá. Szépíróként kezdte tehát, és csak később lett újságíró. Azt mondja, egyik sem jobb vagy több a másiknál. Jó érzés az, amikor szárnyal, a maga alkotta karakterekkel mesél az életről, ahogyan az is megihleti, ha az élet mesél neki, amikor valódi emberek valódi problémáin keresztül látja, és láttathatja a világot.
Bár a regényekben a szereplői egy elképzelt világ elképzelt hősei, mégis sokan a barátai közül felhívták már telefonon, és elmesélték, hol, melyik történetben ismertek rá saját csetlésükre-botlásukra. „Minden hősömben benne vagyok, és a megoldásaikban is. Ennél többről azonban nincs szó. Nem magamról vagy a barátaimról szólnak a történeteim. Inkább a hangulatban vagyok benne, amely a regények köré szövődik." – mesélte az írónő a Pódiumszínpadon a többségében női hallgatóság előtt.
Ugyan péntek délután még a Vénuszlakók mindennapjait bemutató, internetes szappanoperának indult Csajok című kötetét dedikálta Fejős Éva, elárulta, már a nyomdában van a következő regény, a Hotel Bali folytatása: Eper reggelire címmel.A „csajos" beszélgetés azért komolyabb témákat is boncolgatott, az újságíró és az olvasó feladatáról és felelősségéről is beszélt az írónő. „Úgy hiszem, az író dolga, hogy megmutassa a helyzeteket, az olvasóé pedig, hogy értékelje azokat. Az mindenképpen a mi felelősségünk, hogy úgy meséljük el a történeteket, hogy az olvasók tudjanak dönteni – és akár mindenki másként."

Csete Zsófia

12 óra 34 perc - Megnyílt a könyvek nagy szalonja!  

A IX. Győri Könyvszalont dr. Ottófi Rudolf alpolgármester nyitotta meg ünnepélyesen.

"A művek egyszerre jelentenek érzéki örömöt az olvasóknak, s azt az élményt, hogy nyitottak vagyunk a könyvek segítségével a világra" – hangsúlyozta dr. Ottófi Rudolf.

Dr. Ottófi Rudolf és Jókai Anna

 

Jordán Tamás és Huzella Péter"Ha a könyvek nem is teszik jobbá a világot, de talán emberibbé"

A győri alpolgármester utalást tett beszédében a gazdasági válságra, az emberek rossz hangulatára, de azt is hozzátette: szükség van olyan ünnepekre, mint a Győri Könyvszalon. "Olyan kultúra kell, melyből nem hiányzik a másik ember iránti tisztelet. Ha a könyvek nem is teszik jobbá a világot, de talán emberibbé" – zárta szavait dr. Ottófi Rudolf.

Ezt követően cégünk, a Lapcom Kft. képviseletében Fábián György, a Kisalföld munkatársa köszöntötte a jelenlévőket. Kollégánk ünnepi köszöntőjében főként az írástudók és az olvasók felelősségéről beszélt, valamint arról, hogy "kellenek olyan hidak, ahol az írók és az olvasók egymásra találhatnak".

Fotók: Cseh Róbert

"Közönség nélkül mit sem érnek a műbe olvasztott gondolatok"

Az idei könyvszalon Alkotói díját Jókai Anna, Kossuth- és József Attila-díjas vehette át. "Az egyik mentorom, Hamvas Béla szerint a jó mű Isten és alkotó között születik. Az olvasó értékelése is nagyon fontos azonban, hisz közönség nélkül mit sem érnek a műbe olvasztott gondolatok" – vallotta az írónő.

A IX. Győri Könyvszalon ünnepélyes megnyitója. Fotók: H .Baranyai Edina.


Az ünnepélyes megnyitó zárásaként Jordán Tamás és Huzella Péter gyönyörű műsorban elevenítette meg József Attila sokszor – ezt már mi tesszük: sajnos – ma is elevenbe hatoló, aktuális verssorait.

A fővárosi Nemzeti Színház volt direktora - akiről tán kevesen tudják, hogy győri születésű - elmesélte: a "Szólt az ember" című produkció még a költő születésének 75. évfordulójára készült.

A műsort készítő MTV anno Jordán Tamás mellett a tragikus sorsú Cserhalmi Annát és Latinovits Zoltánt kérte fel József Attila gondolatainak megidézésére.  

Korábban

A Győri Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár munkatársai az utolsó egyeztetéseket végzik, hogy véglegessé összeálljon az a program, mely a győri könyvbarátok kiemelkedő eseménye lesz az idén is.

A IX. Győri Könyvszalon otthona ismét a Győri Nemzeti Színház lesz, ahová október 2–4. között költöznek be könyvkiadók és szerzők. Az író- olvasó találkozók mellett az idei évben is lesz tudományos konferencia, melynek címe Az olvasó gyermek. Most is nagy várakozással találgatják az olvasók, hogy ki lesz az a magyar kortárs szerző, aki átveheti a Győri Könyvszalon Alkotói Díját. Jókai Annát köszönthetjük, mint a 2009-es év díjazottját az ünnepélyes megnyitón, mely október 2-án lesz 11 órakor a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.

Még több információ a Győri Könyvszalonról >>

Érdekességek a rendezvényen >>

A Könyvszalon kiemelt ajánlatai >>

A IX. Győri Könyvszalon részletes programja >>

Ízelítő a programból:

Győri Nemzeti Színház Nagyszínpad

Október 2., péntek
11.00 Ünnepélyes megnyitó
„Szólt az ember..." – Huzella Péter és Jordán Tamás József Attila műsora
15.00 GErendás Péter koncertja
16.00 Még nincs kész a világ – beszélgetés Jókai Annával az írástudó felelősségéről. Beszélgető társ Villányi László.

Október 3., szombat
10.30 Beszélgetés Dés Lászlóval
13.00 Vujity Tvrtko mutatja be legújabb könyvét Pokoli történetek – Angyali történetek címmel
14.30 Beszélgetés Váczi Eszterrel
16.00 A Kaláka együttes koncertje

Október 4., vasárnap
11.00 Pályi János: Órajáték
15.00 Beszélgetés Kányádi Sándorral
16.30 Beszélgetés St. Martinnal.
19.00 Both Miklós Radnóti estjét a Napra zenekar kíséri


Könyvbemutatók a Pódiumszínpadon

Október 2., péntek
10.00 Tótfalusi István: Halhatatlan hősök
14.00 Csukás István: Ágacska
16.00 Ranschburg Jenő: Jövőnk titka a gyerek
17.00 Fejős Éva: Csajok
18.00 Rockenbauer Zoltán: A halandó múzsa

Október 3., szombat
10.00 Lázár Zsófi: Bogármese II.
13.00 Kukorelly Endre: Ezer és 3
15.00 Boldizsár Ildikó: Mesék életről halálról és újjászületésről
17.00 Háy János: Egymáshoz tartozók
17.30 Műhely Radnóti különszám

Október 4., vasárnap
12.00 Hámor Vilmos: Pepitatestű gombóc kalandjai
14.00 Sohonyai Edit: Mocsokcsillag
15.00 Nógrádi Gábor: Az öcsém zseni
16.00 Vadhi Zsuzsa: Angolpark


Új helyszín: Kisfaludy Terem

Könyvbemutatók

Október 2., péntek
13.00 Rácz Katalin: Földönkívüliek a Pénverem utcában
15.00 Varga Mátyás: Hallásgyakorlatok

Október 3., szombat
16.00 Vámos Miklós: Tiszta tűz

Október 4., vasárnap
13.00 Bana József: A Városi Levéltár kiadványai
16.00 Balázs Attila: Kinek Észak, kinek Dél

Olvasóink írták

 • 2. nasi12 2009. október 04. 00:49
  „T.mauz!
  Sajnálom a Kisalföldet!
  Nagyon sajnálom a Kisalföldet, hogy pont arról az eseményről maradtak le, amelyik iránt a legnagyobb volt az érdeklődés szombaton, hiszen telt ház volt 10 órakor a Kisfaludy teremben, a "Sámándobtól Harangszóig" című Győri Antológia könyvbemutatón.
  Már a tizedik alkalom, hogy a Győri művészek (22) egy válogatásba rendezve mutathatják meg azt, hogyan fogalmazzák meg üzeneteiket, az írás, a képzőművészet, és a fotóművészet nyelvén, a városról, a Győriekről, korunkról, a múltról, a jelenről.
  A háziasszony az a Csáky Anna költőnő volt, aki verseivel oly sokszor elbűvölt már bennünket. A polgármester köszöntője után, a Hangraforgó együttes biztosította a tiszta és profi zenei megszólalást, és a lelkünk további ápolásáról pedig P. Nagy Gabi, Hőgye Attila, és Publik Antal gondoskodott.
  Arra, hogy szőrszál kerül a levesbe, ezen a meghitt eseményen, a legrosszabb álmainkban sem gondoltunk.
  A közönség, sokszor fejezi ki tetszését tapsviharral, ha számára tetszetős egy előadás, vagy szívének lelkének kedves dolgokat hall egy előadótól.
  Sajnos így volt ez most is, és az öröm és a hála tapssal jutalmazott pillanatai, néhány perccel megnyújtották a rendelkezésre álló időt, így aztán megélhettem azt, amire Győriként álmodni sem mertem, hiszen a huszonkét Győri művészt bemutató Antológia ismertetőjén, a Győri Kultúra templomában, két perccel az előadás vége előtt, a terem fura őre, félbeszakította az áhítatos pillanatokat, és kiüríttette a termet.
  A kontraszt óriási volt, a hatás elmesélhetetlen.
  Hogy az átélt kellemetlenség, nem csapott át botrányba, csupán a költőnő lélekjelenlétén múlott, így csupán....
  ,,... véget vetettek a zenének,
  Hazamentek a művészek...."
  (Sándorunk után szabadon)
  Tisztelt mauz!
  Voltak a Magyar Művészek, de eldugva, a negyedik emeleten, és ezt tettéka Magyar Művészekkel, Magyarországon, Győrben, az úr 2009. évének harmadik napján az Októbernek.”
 • 1. mauz 2009. október 03. 00:47
  „Jó a fotó.

  Ehud Barak adja át a díjat Ehudné Baraknénak? Magyar író nem volt a hírös magyar könyvszalonon?

  Csak mert a képalá kábé nulla infót ad, az egyszeri olvasó, mármint én, meg csak ezt érzékeli...

  Amúgy meg tisztelettel jelentem, hogy örülök a magyar kultúra töretlen szárnyalásának, beleértve a könyvszalont is. Nyali, nyali...

  Ja, és ugye tudjátok, a Kossuth-díj birtoklása mit jelent? Láttátok, ki kaptak mostanában Kossuth-díjat?

  Húúúha...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lloyd palota rekonstrukciója

Az ütemezésnek megfelelően készül a West Hungária Bau Kft. kivitelezésében a győri Lloyd palota. Tovább olvasom