Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Megnyílt Gui Demeter festőművész kiállítása - képgaéria

Megnyílt a győri Petőfi Sándor Ifjúsági Házban Gui Demeter festőművész kiállítása.

1949-ben született a Nagykárolyban, ahol tanulmányait végezte, majd Kolozsvárott a Képzőművészeti Szakközépiskolát.

Művészi pályájának elején hosszú ideig szobrászattal, kőfaragással foglalkozott.

Erdély különböző vidékeinek templomaiban találkozhatunk oltáraival, keresztelő kutjaival és egyéb egyházművészeti tárgyakkal, amelyek az ő keze munkáját dícsérik.

Fotó: Szük Ödön


2002-ben családjával Győrszentivánon telepedett le, ahol újra elkezdett alkotni és visszatalált eredeti hivatásához a festészethez. Az eltelt évek alatt számos kiállításon mutatta be munkáit. Közel 50 kiállítása volt.
Kiállítása volt: Győrött, Ménfőcsanakon, Mosonmagyaróváron, Csornán, Kapuváron, Zsámbékon, Szombathelyen, Pécsen és Budapesten.
Alkotásai megtalálhatók számos romániai, magyarországi és németországi magángyűjteményben.

A kiállító művész alkotásai, mint azt önök is látják, rohanó, túlhajszolt világunkban békességet, nyugalmat sugároznak és azt sugallják: Ember, állj meg egy-két pillanatra és nézd ezt a csodálatos színharmóniát!
Igen, mert ahogy végignézünk az alkotásokon, a színek oly kavalkádját öntötte harmóniába, mely nyugalmat sugároz és úgy gondolom, hogy sugározza azt az erdélyi szellemességet, amelyet Gui Demeter a szülői házból hozott magával.

Az ecset csodákra képes annak a kezében, aki mestere szakmájának. Az alkotó, aki erre az útra lép és tájképet, csendéletet varázsol a szemünk elé a természet nagy barátja kell, hogy legyen. Képein megtalálható a természet minden alkotóeleme, a virágok, a fák, a hegyek, a folyók, olyan színvilággal, amely képzeletünket lenyűgözi, de lenyűgözően elvont is.

Ezáltal ad felejthetetlen élményt a nézőnek. Gui Demeter alkotásai pillanatfelvételek a tájról, a természeti jelenségekről. Dr. Barták Balázs mondotta egyszer a következőket: – Azért csodáljuk Gui Demeter képeit, mert szépek, jólesnek a látásunknak, mert jólesnek a szívünknek... bekapcsolnak bennünket a partiumi ember – saját tradícióit tovább vivő – európai művészetébe.

Borbély Károly festőművész barátunk mondotta nemrég Demeter egyik kiállításának megnyitóján, Döminek az ujjbegyeiben vannak a színek

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeresen vizsgáztak a polgárőrök

A győri Arrabona Polgárőr Egyesület tagjai az elnökség által szervezett, egész napos továbbképzésen… Tovább olvasom