Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Győrben – Több mint 350 új kötet várja az érdeklődőket - Galéria

– A könyvünnep Győrben is tekintélyt szerzett – mondta el a könyvkultúra győri központjában, a csütörtök délutáni megnyitón Serfőzőné Tóth Andrea. A hungarikumnak számító könyvhetet a város, a könyvtárak, a kiadók és a gyerekek is a szívükön viselik.

A könyv az információs társadalomban is él


– A hagyományosan megrendezett könyvünnep Győrben is tekintélyt szerzett, amely ékes bizonyítéka annak, hogy az információs társadalom világában is életben maradt a könyv. Sok örömöt lelhet a rendezvényekben mindenki, aki hisz abban, hogy az írott szó sokat ér – kezdte megnyitóbeszédét Serfőzőné Tóth Andrea, a győri önkormányzat kulturális csoportvezetője a 82. Ünnepi Könyvhéten, illetve 10. Gyermekkönyvnapokon a győri Arany János utcában, amely az eseménysorozat legfőbb helyszínének számít. A megnyitóra körülbelül százan voltak kíváncsiak, akiket a Csángálló Zenekar hangos muzsikája is a Könyvheti színpadhoz vonzott.

Könyvünnep megnyitó - 06.02. Fotók: Marcali Gábor

Nagyobb szabású rendezvényt szeretnének

– A könnykultúra győri központjában könnyen találkozhatnak az érdeklődők költőkkel és írókkal, akikkel bátran beszélgethetnek. Kívánom, hogy mindenki érezze otthon magát ezen a város számára is kiemelkedő eseménysorozaton, amely reményeink szerint lelki és szellemi felfrissülést is biztosít – tette hozzá Serfőzőné Tóth Andrea, aki elmondása szerint azért helyettesítette a megnyitón Somogyi Tivadar alpolgármestert, mert sajnos halaszthatatlan elintézni valója akadt.

Portálunk érdeklődésére a kulturális csoportvezető elmondta, hogy Győr városa három éve csatlakozott az országos eseményhez, amelynek központja Busapesten, kiegészítő rendezvényei azonban az összes megyei jogú városban megtalálhatóak.

– Tapasztalataim szerint a győriek megszerették az Ünnepi Könyvhetet, és a helyszín is nagyon bevált. Egyre több kiadó képviselteti magát a könyvutcán, ami azt jelenti, megéri számunkra ellátogatni ide. Célunk, hogy ennél még nagyobb szabású megnyitót, illetve programokat biztosítsunk az érdeklődőknek. Persze a gyerekek is nagyon fontosak számunkra, ezért nekik is szeretnénk még több lehetőséggel kedveskedni – mondta a háromnapos eseménnyel kapcsolatos jövőbeli célokról a csoportvezető.

Könyvünnep megnyitó - 06.02. Fotók: Marcali Gábor

Több mint 350 új kötet jelent meg a könyvhétre

– Sok érdeklődőt várunk a rendezvényre. A programok mellett érdekesek az olvasnivalók is, hiszen a könyvhétre több mint 350 könyv jelent meg a piacon. A könyvek az ünnep kapcsán pedig nagy médiapublicitást élveznek, amely jelentősen vonzza a könyvtárakba és a könyvesboltokba is az embereket. A könyvtárunkra is hatással van az esemény, hiszen tapasztalatink szerint az újonnan megjelent könyveket sokan keresik majd meg intézményünkben is – avatott be a részletekbe Szabó Judit, a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár könyvtárosa, aki maga is a kötetektől roskadó sorok között nézelődött.

Könyvvásárlásnál is a gyerek az első

– Eddig nem hallottam a rendezvényről, de erre sétáltam a kisfiammal, akit nagyon érdekelnek a könyvek. Leginkább miatta fordultunk be az utcába. Eddig igazán tetszettek az új kötetek, és a Könyvheti színpadon szóló zene is, de megelégszünk ezzel az egy szerzeménnyel is – mesélte Póczi Ákosné, aki kisfia kérésére egy foglalkoztató füzetet vásárolt az egyik standnál.

A fenti eset egy trendet mutat Czikai Zsuzsa, a Kalligráf Könyvesbolt vezetőjének meglátásai szerint. 

– Az emberek gyermeküknek előbb vesznek könyvet, mint maguknak. Leginkább a foglalkoztató füzeteket és a felvételi- verseny előkészítő feladatlapokat keresik. Persze, ide leginkább azok látogatnak ki, akiket amúgy is érdekelnek az olvasnivalók. Szerencsére nagy a forgalom, pedig minden éven eltemetik a könyvet. Fontosnak tartom a gyermekkönyvnapokat, mert a kicsik a jövő felnőtt olvasói – fogalmazta meg a kisalfold.hu érdeklődésére gondolatait a könyvünnepre bizakodóan tekintő könyvesboltvezető.

Olvasóink írták

 • 2. gig 2011. június 03. 10:00
  „Ne bántsuk a "Győrben" formát! Akinek teszik a "Győrött", használja bátran, bár sokaknak eléggé borzolja az idegeit. Egy nyelvész tájékoztatása a témában:

  "Etimológiáját tekintve a Pécsett, Vácott az archaikusabb, és a "helyesebb" is (bár ez nyelvészetileg nem a legpontosabb kifejezés). A -t egy ősi lativus rag, hol? kérdésre válaszol. Helyet jelöl. Ez él tovább a mai itt, ott, amott szavakban is. Azért alakult ki a Pécsen, Vácon forma, mert mikor a helyesírási "szabályozások" történtek, már annyira archaikus forma volt, hogy csak kivételes esetekben használjuk, ráadásul az észak-keleti nyelvjárásra nem jellemző (amin ugyebár a mai standard nyelvváltozatunk alapul), ezért Kazincy-ék az első nagy nyelvújításkor nem találták helyesnek a formát."

  Ilyen az, amikor a beszélt nyelv alakítja az írott szabályt, nem pedig fordítva. Ismert jelenség a helyesírás világában.”
 • 1. oPTiKa 2011. június 03. 07:53
  „"Miskolcon ám Debrecenben, Győrött, Pécsett, Szegeden;
  amíg mindezt megtanulod, beleőszülsz, idegen. "

  De úgy látszik, a Kisalföld újságíróit nem zavarja, hogy a cikk címe helyesen "Megnyílt az Ünnepi Könyvhét Győrött", vagy "Megnyílt a győri Ünnepi Könyvhét" lenne. Persze holmi újságírók miért is lapozgatnák a "Magyar Helyesírás Szabályai" címü kiadványt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvheti változások Győrben

A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár értesíti a könyvbarátokat Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok… Tovább olvasom