Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Megnyílt a táncművészeti biennálé Győrött

Öt napon át Győr ismét a tánc magyarországi fővárosa.


A csütörtökön kezdődött III. Táncművészeti Biennálén a Magyar Nemzeti Balett, a szegedi Kortárs Balett és az ExperiDance mellett fellép többek között a Szlovák Nemzeti Balett, a marosvásárhelyi Maros Művészeti Együttes és a poznani Lengyel Táncszínház is. Győr a mércét magasra tette, s a magyar kultúra fővárosa lett - fogalmazott Borkai Zsolt polgármester csütörtökön, a színház előtti téren tartott megnyitó ünnepségen.

A politikus kiemelte a biennálét szervező Győri Balett művészi teljesítményét, amellyel - mint mondta - bizonyították, hogy "helyük van a magyar és az európai kultúrában". Tizenhét együttes lép színpadra a biennálé programján - ismertette köszöntőjében Kiss János, a Győri Balett igazgatója.

Szólt arról, hogy a hazai társulatokon kívül külföldi együttesek is színre lépnek. A poznani Lengyel Táncszínház produkcióját vasárnap láthatja a közönség. Ezen az esten adják át jelképesen, a táncon keresztül az EU elnökséget a lengyel együttesnek, s általa Lengyelországnak - fogalmazott Kiss János.

A megnyitó után A hattyúk tavát mutatta be a Szlovák Nemzeti Balett a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. A pénteki gálaesten a Magyar Nemzeti Balett, továbbá a Pécsi Balett, a Badora Társulat és a Szegedi Kortárs Balett lép a közönség elé. A Magyar Állami Népi Együttes az Álomidő című Mihályi Gábor koreográfiát viszi színre szombaton.

A hétfői zárónapon az ExperiDance a Revans című táncjátékot adja elő Román Sándor koreográfiájában. A nagyszínpadi előadások mellett a Kisfaludy teremben A suszter álma című produkciót viszi színpadra a Fitos Dezső Társulat és a Vaskakas Bábszínház pénteken.

Másnap a Triptichon című Kovács Gerzson Péter produkciót láthatják az érdeklődők ugyanott. A marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes a színház előtti szabadtéren mutatja be a Kőműves Kelemen című rockballadát, Novák Ferenc koreográfiáját szombaton. A többi napokon cigány folklór délutánnak, néptáncegyüttesek és divattánc csoportok bemutatójának ad helyet a szabadtér a teátrum előtt.

A Széchenyi téren a közönség is belekóstolhat a tánc örömébe. Az idén először táncfilm napokra is sor kerül a biennále idején. A színház márvány aulájában Lőrinc György táncművész, az Állami Balettintézet alapító igazgatójának emlékkiállítása látható.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. június 25. 05:54
    „"Mikor lessz megint Biennálé ?" -amikor a magyar nyugdíjasok sürögnek-forognak a kukák körül némi kenyérdarabot kotorászva.”
  • 1. elemér 2011. június 23. 22:35
    „Mikor lessz megint Biennálé ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így szórakoztak Győrben: kirabolták és bántalmazták áldozataikat

Öt és fél, illetve hét és fél év szabadságvesztésre ítélt az első fokon eljáró Győri Városi Bíróság négy szlovákiai fiatalt. Tovább olvasom