Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megnyílt a győri Robert Capa-tárlat - videó

Január 22-ig tekinthető meg a pénteken megnyílt Robert Capa kiállítás, ami az ősz egyik kulturális szenzációjának ígérkezik.

A kiállítás megtekinthető: 2011. október 29 – 2012. január 22. hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

A kulturális ikonná vált Capa élete összefonódik a 20. század történelmével és a kultúrtörténet legjelentősebb alakjaival. Barátai közé tartozott Ernest Hemingway, John Steinbeck, Irwin Shaw, Pablo Picasso, akiről rendkívüli érzékenységű portré fotókat készített.

A Budapesten született Friedmann Endre négy kontinens huszonhárom országát megjárt fotóriporter. Ő a háborús riport műfajának egyik legkiemelkedőbb alakja, személyével megteremtődött a modern háborús fotóriporter prototípusa.

A Robert Capa néven világszerte ismertté vált fotós írónak készült, riportokat és regényeket akart írni. Fotóriporterré és tudósítóvá válását a történelem alakulása, valamint a fotográfia rohamos technikai fejlődése tette.

Videó: Cseh Róbert

A Robert Capa Master Selection

A Magyar Nemzeti Múzeum 2008-2009 fordulóján 985 Robert Capa felvételt vásárolt a Capa hagyatékát őrző New York-i International Center of Photography gyűjteményéből. A megvásárolt képek közül 48 eredeti Robert Capa papír pozitív (hírügynökségi példány, azaz „press print"), a további 937 kép pedig műtárgy-együttest képező sorozat, az ún. Robert Capa Master Selection. A felvételek négy földrész huszonhárom országában készült.

A sorozatban a második világháború előtti időkből 461 felvételt találunk, melyek között a spanyol polgárháború képei a legfontosabbak. 276 fotográfia a világháború frontjain keletkezett.

Elég csak a normandiai partraszállást, Steven Spielberg filmrendezőt is megihlető, megrázó erejű képeire emlékeztetnünk. A világháború után 154 fotográfia ábrázolja az újabb harcokat, szenvedéseket: Izrael állam megalakulását és az indokínai háborút. 46 képen pedig olyan hírességeket láthatunk, mint Gary Cooper, Ingrid Bergman, Alfred Hitchcock, John Steinbeck, Pablo Picasso, akiknek portréi másik oldalról villantják fel Capa sokrétű tehetségét.

E gazdag anyagból a Magyar Nemzeti Múzeum 2009 őszétől két vándorkiállítást indított szerte az országban.

A győri Városi Művészeti Múzeumban október végén nyíló kiállítás közel 40 képet mutat be: a spanyol polgárháborúban készített felvételektől a második világháború harcainak egy-egy képén át az ázsiai haditudósításokig.

A tárlat nem szokványos keretbe kívánja helyezni a sajtófotókat: a fotóriporter tekintetét követve célja elsősorban annak kifürkészése, miféle képeket tár elénk a múlt, ha másképpen nézzük, mint eddig.

A kiállításhoz kapcsolódó rendhagyó tárlatvezetések és előadás:

Tárlatvezetés november 2-án 13 órakor, és 9-én 13, ill. 16 órakor.

November 9-én 17 órakor A modern csataterek hírnökei, Kiplingtől Forsythig – írók a haditudósítás világában címmel Fülöp Szabolcs tárlatvezető tart előadást. A tárlatvezetés és az előadás múzeumi belépővel látogatható.

Olvasóink írták

  • 1. Accra 2011. október 29. 16:26
    „Talán, nem ártott volna leírni, hogy a Nefelejcs közben van a kiállítás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt jegybankelnök a gazdasági és társadalmi átalakulásról Győrben

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök közgazdászként tartott előadást pénteken a XV. Apáczai-napok… Tovább olvasom