Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megműtötték a csíkos oroszlánt

Győr - A napokban – szintén altatás mellett – vett szövetmintából kiderült, hogy Mountynak rosszindulatú daganata van. A hátán nőtt, négyökölnyi duzzanat most kezdett csak fájni az állatnak, s hogy hátralévő éveinek életminőségén javítsanak, kedden kivetették a daganatot – tájékoztatott dr. Andréka György, az állatkert igazgatója.
Andréka altatóorvosként felügyelte a műtétet, amit két fővárosi sebész – dr. Font Gusztáv és dr. Szulyovszky Balázs – végzett. Az igazgató szerint az oroszlán altatása igen kényes feladat, a minimális túladagolás az állatra, az aluladagolás pedig az emberre nézve jelenthet életveszélyt. A kétórás beavatkozás után Mounthyt visszavitték a ketrecébe, ébresztőinjekciót kapott, ami csak néhány perccel később hat.

Hamarosan újabb szövetmintát vesznek tőle, s ha meggyógyult, a tigrisek életkorából kiindulva öt-nyolc éve lehet még hátra.
Dr. Szulyovszky Balázs, Budapest belvárosi rendelőjének állatorvosa elmondta: általában kis termetű házi kedvenceket műtenek, ezektől Mounthy az operáció szempontjából csak termetében különbözik. Ugyanakkor sebésztechnikai szempontból nincs jelentősége annak, hogy kismacskáról vagy nagymacskáról van szó, de az bizonyos, hogy ez a beavatkozás komolynak számít. Az orvostól megtudtuk azt is: az állatoknál az utóbbi időben az egekbe szökött a daganatos megbetegedések száma, amit – akárcsak az embernél – kiválthat a stressz, a rossz levegő, az egészségtelen táplálkozás. Ennél is jellemzőbb azonban az, hogy a fogságban vagy háznál tartott egzotikus állatok fajtájukhoz képest sokáig élnek, kiöregednek, hiszen sem a vadon, sem az éhség nem fenyegeti őket.

Európában sincsen párja...

A liger szó a „lion" és a „tiger" szó összevonásával jött létre, vadon nem születhet, mivel a két faj távol él egymástól. Ezért hát alaposan meglepte az olasz cirkuszosokat a pöttyeit és fejformáját apjától, csíkjait és nagy méretét anyjától öröklő liger születése, amelyből ezt az egyet tartják számon Magyarországon, sőt, tudomásunk szerint egész Európában is. A sajátos keveredésnek köszönhetően a tigrist is jócskán felülmúlja termetével, ugyanakkor nemzőképtelen és szelíd is. Az oroszlánnal ellentétben imád úszni, sőt, még a gondozók slaugját is ajándéknak tekinti, ami szokatlan egy „macskától".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépülnek az egyház élő kövei

Győri egyházmegye - Befejeződtek a felújítások a katolikus egyházmegye oktatási intézményeiben.… Tovább olvasom