Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 18°C | 27°C Még több cikk.

Megmentették volna a Fehér Lovat

Az Integrál-H rt. megmentette volna a hajdani Fehér Ló vendéglő épületét. Értékeit megőrizve rekonstruálta volna a győr-újvárosi ingatlant, amelyet egy másik cég lebontatott. Ráadásul a helyére tervezett társasház kivitelezése közben csődbe jutott.
Eltékozolt érték: Ilyen volt a hajdani híres fogadó.
Felszámolták az ÁM Általános Magasépítő Kft.-t, ezért félbemaradt a Kossuth utca 30. szám alatti társasház építése. Az alvállalkozók, a beszállítók és a lakás vételárát részben vagy egészben befizetők futnak a pénzük után. Erről lapunk győri kiadásának február 10-i számában írtunk legutóbb Több száz millió a hiány címmel. A történtek arra késztették egy olvasónkat, hogy tollat ragadjon.

Február 18-án, szerdán jelent meg levele a Postabontás rovatban Kossuth utcai házbotrány címmel. A levélíró számára nem az a botrány, ki hogyan csalt az építkezésen, hanem az, hogy ki engedélyezte a régi, szép ház lebontását. Miért lehetett kibontani Győr egyik legrégibb főutcájának történelmi épületegyütteséből a hajdani híres Fehér Ló vendéglőt? Szerinte ugyanis megmenthető lett volna. Mivel azonban helyére óriási társasházat terveztek, úgy véli, eltékozolták ezt a kultúrkincset.

Ezekre a sorokra reagálva nyilatkozott Imre István. Az Integrál-H rt. elnök-vezérigazgatója a Kisalföldnek elmondta: valóban rekonstruálható lett volna a leromlott állagú, de történeti értéket képviselő épület. Éppen ezt akarták a győri cég szakemberei: a hajdani fogadóról több fotót is készítettek, felkészültek arra, hogy javaslatot tegyenek a helyreállítására. Az elnök megmutatta azt a levelet, amit négy éve a városi önkormányzat akkori alpolgármesterének írt. Abban vállalta a várostörténeti szempontból fontos épület megújítását.

Ha megvásárolhatta volna az Integrál az ingatlant, annak régi vonásait, többek közt jellegzetes homlokdíszeit, boltíveit figyelembe véve mentette volna meg az enyészettől. Lakásokat alakított volna ki benne.
A vezérigazgató többször is tárgyalt az illetékesekkel, a szándék mégis meghiúsult. Így különösen fájó pont számára, hogy lebontották a Kossuth utca 30. szám alatti házat.

– Szólnom kell arról is, hogy az építőcég kifejezés ugyan egy gyűjtőfogalom, de nem minden idetartozó vállalkozás ingatlancápa vagy szakbarbár. Vannak olyanok, amelyek törődnek a múlttal, az értékmegőrzéssel – szögezte le Imre István, aki szeretné a mundért, a szakma becsületét megvédeni. Úgy véli, a műemlékeket, az annak nem számító értékeket is érdemes megmenteni és a Kossuth utcában több ilyen is van.

Kapcsolódó cikk >>

Több száz millió a hiány (2004-02-09) >>
Kossuth utcai házbotrány (2004-02-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a helyi nyugdíjasbuszbérlet

Nyolcvan forinttal csökken márciustól Győrben a nyugdíjasbuszbérletek ára – döntött… Tovább olvasom