Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Megmarad a jelzőrendszer, de már fizetni kell érte

Az ingyenesnek indult idősellátó rendszer, a jelzőkészülékes házi segítségnyújtás a Téti kistérségben fizetőssé vált, ugyanis az önkormányzatok társulása csak a tizedét kapta volna meg a fenntartáshoz szükséges pénznek.

– Öt éve működik a Téti kistérségben a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, mint szociális alapellátás. A működtető többször nevet váltott, de a diszpécserközpont, a kivonuló szolgálat és a gondozók nem változtak. Öt éve ugyanaz a szakmai csapat végzi a feladatát szívvel-lélekkel, legjobb tudása szerint – szögezte le a volt vezető gondozó, Szalai Lászlóné, aki az új rendszerben is feladatot kapott. Azonban most már fizetni kell a szolgáltatásért. A régi ügyfeleknek, akik már rendelkeznek jelzőkészülékkel, havonta kétezer, az újaknak 2500 forintot.  A szakember szerint azoknak érdemes megtartaniuk a készüléket, akik úgy érzik, a rendszer révén biztonságosabbak mindennapjaik. Bűnmegelőzésként is használható, ha a házra kiteszik a feliratot, hogy ˝távfelügyelettel felszerelt˝˝.

 Az új rendszerről, átállásról érdeklődni lehet a 30/573-1035- ös és a 20/564-5687-es telefonszámon.
Arról, hogy miért vált fizetőssé a rendszer, Baráth Béla, a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatai Többcélú Társulásának fejlesztésekért felelős alelnöke adott tájékoztatást.  2005-ben hozták létre a hálózatot, amikor állami normatíva biztosította a működtetését. Olcsó megoldást jelentett az idősek, betegek ellátására, hiszen akkor kaptak gyors segítséget, amikor riasztották a szakembereket, de önellátóként az otthonukban lakhattak. A társulás hívta le a központi költségvetésből az összeget és a szakszolgálatot ellátó  cégnek adta tovább. Ugyan évről évre csökkent a támogatás,  de megoldották belőle a feladatot. Az új szabályozás szerint azonban már nem jár automatikusan a működtetéshez szükséges pénz, pályázni kellett érte. A kistérségben 19 településen 960 készülék van időseknél, így a rendszer fenntartásához egy évre csaknem 40 millió forint kellett volna. Ennyit igényelt a társulás, azonban csak 4 milliót kapott. Ebből minden településen csak 8 idősnek, rászorulónak maradhatott volna ingyenes a szolgáltatás, azonban kérdés:  ki választotta volna ki őket? A társulás többször tárgyalta a kérdést, végül úgy döntött, visszaadja a pályázati pénzt, így nem használja fel. A szolgáltató viszont továbbra is működteti a rendszert, de már költségtérítéses formában.

– Jó, hogy legalább ez a lehetőség megmaradt, de attól tartunk, hogy éppen azok családja nem tudja majd fizetni, akiknek valóban nagy szükségük lenne a jelzőkészülékre, mert egyedül élnek, súlyos betegen. De olyan esetről is tudok, hogy  az igénylő könyörgött a jelzőért, de azóta sem tartja magánál, pedig csak úgy nyújt biztonságot, ha mint a karórát, a csuklón hordják – szögezte le Baráth Béla. Hozzátette: még akik ki tudják fizetni a díjat, azok is nehezen fogadják el, hogy az ingyenesnek indult rendszer fizetőssé vált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghallgatták a megyei kórház két igazgatójelöltjét

A megyei önkormányzat erre a feladatra létrehozott bizottsága szerdán délután hallgatta meg a Petz… Tovább olvasom