Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Meglopták a táncosokat a Széchenyi téren

Nagy sikerű fellépésük alatt ellopták a Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttes pénzét és iratait a napokban. A Széchenyi téri előadás közönsége szinte percek alatt 140 ezer forintot adott össze a csoport megsegítésére.
Zúgó tapssal, lelkes füttyögetéssel köszönte meg a közönség a Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttes előadását, a Magyar Hagyományok Fesztiváljának egyik záróprodukcióját. Hamarosan kiderült, hogy az örömbe, ünneplésbe üröm vegyült, mivel a műsor alatt valaki ellopta a székelyföldi táncosok, muzsikusok valamennyi pénzét és iratait.

– Hatalmas keserűséget és haragot éreztem, és igazából ettől a ponttól már nem tudtam másra koncentrálni, mint arra, hogy valami módon kárpótolnunk kellene azokat, akik ilyen felejthetetlen órát szereztek nekünk – mesélte Schmeidl Zoltán, aki sokakkal együtt ott volt a Széchenyi téren.

A történtekkel lapunkat felkereső fiatalember hamar gondolt egyet: beszélt a főszervezővel, hogy gyűjteni kellene, aki támogatva az ötletet a színpadra késztette, miközben mondta, hogy ő már adott egy szerényebb összeget a táncosoknak.

– Annyira zavarban voltam, hogy igazán nem is emlékszem a mondataimra, viszont arra igen, hogy még be sem fejeztem a mondókámat, már vagy tíz kéz emelkedett a magasba pénzt lobogtatva. Záporoztak a bankjegyek a hevenyészett kis papírdobozkába, alig tudtam tartani, annyian akartak segíteni.

A néhány perces gyűjtés eredményeként száznegyvenezer forintot adhattak át az erdélyi csoport tagjainak, akik nagyon meghatódtak, hálásak voltak az együtt érző segítségért.

– A történtek sajátos lecsengéseként egyikük megjegyezte: igazából hálásak a tolvajnak, mert ha nem lopja el a pénzüket, soha nem tudták volna meg, mennyi jó és segítőkész ember él errefelé és mennyire szeretik itt őket – említette végül Schmeidl Zoltán.

Olvasóink írták

 • 15. háté 2011. szeptember 15. 21:57
  „Félre sikerült, félrevezető írás.
  A dalnok-műsorlevezető jelentette be, hogy a műsor alatt lelketlen emberek meglopták az együttest ahol átöltöztek, 3-4 pénztárcát vittek el, pénzel értékkel együtt. ( a szervező, a biztonságiak nem felelősek a lopásért!)
  Egyébként a végéig ottmaradt magyar emberek, tényleg bizonyítottak.
  Székelyföldi, -Háromszéki Néptánc együttes,-Sepsiszentgyörgyből!”
 • 14. titokgyula 2011. szeptember 15. 21:07
  „Kár hogy nem fog kiderülni, kik voltak.”
 • 13. soci70 2011. szeptember 15. 17:15
  „Csak érdekesség képen mesélem el.A mai napon az Arabona belső udvarán,egyik boltból kiszólt egy eladó,hogy tudna-e valaki segíteni,mert nem hagyhatja magára az üzletet.Meg kellene egy külföldi turistának mutatni,hogy miképpen találja meg a Spár élelmiszer boltot. Abban a minutumban 3-4 brazil a semmiből előkerülvén vinnyogó hangon széles mosollyal abban a reményben,hogy pénz áll a házhoz,már le is csapott a turistára.Majd ők segítenek,nem hagyhattam ezt, kevéske angol tudással de felajánlottam a segítségemet a brazilok kisebb fintorral és szöveg kíséretében vették tudomásul,hogy most sem kapnak munkát.Gondolom azon a napon amikor a táncosoknak az értékeiket elvetteké. A brazilok árnyékról árnyékra vetődtek mint a kommandósok,hogy észrevétlenül dolgozni tudjanak......:)
  Már már kezdtem azt hinni,hogy szép belvárosunk megtisztult a braziloktól........:)A biztonságiakat pedig jobban érdekelte a műsor, és a színpad,valamint a szép győri lányok ,mintsem a munkájukat végezték volna......

  üdv”
 • 12. gonzo 2011. szeptember 15. 16:26
  „Történetesen birtokomban van az eredeti levél,mivel megfogalmazódott néhány kritika az írással kapcsolatban.Ehhez képest van némi változtatás az újságban leközöltben,talán Gülch Csaba nem is gondolta,hogy pl amikor azt írja,hogy mindenüket ellopták,azzal mennyire megváltoztatja a tényeket.A "vittek mindent,pénzt,iratokat"véleményem szerint nem egyezik a "valamennyi pénzét és iratait"tal.Az írásba való belenyúlást egyébként a szerző engedélyezte,mármint azt,hogy az"olvasói levél"formátumot egyfajta beszélgetős formátummá írják át.Ezután mindenki döntse el,megállja-e a helyét az eredeti írás!

  Köszönet a tolvajoknak!

  A háromnapos Magyar Hagyományok Fesztiválján történt a következő eset:Az utolsó esténél tartott a rendezvény,sok színvonalas produkción voltunk túl.Következett a Háromszék Erdélyi Állami Néptáncegyüttes és zenekarának műsora, hatalmas volt a siker,zengett a tapsvihar,megkockáztatom,hogy a legelsöprőbb amit a három nap alatt hallhatott a Széchenyi tér.Épp az utolsó fellépők,"Szalonnáék" hangoltak,mikor jött a lesújtó hír:lelketlen "emberek"fellépés alatt kirabolták a csoportot!Vittek mindent,pénzt iratokat.Hatalmas keserűséget és haragot éreztem,igazából ettől a ponttól már nem tudtam másra koncentrálni,mint arra,hogy valami módon kárpótolnunk kellene azokat akik ilyen felejthetetlen perceket szereztek nekünk.Gyűjteni kell,igenám,de ahhoz valahogy fel kellene jutni a színpadra!Sok emberrel beszéltem pár perc alatt,és végül ráakadtam a rendezvény főszervezőjére is.Ő is támogathatónak vélte az ötletemet,sőt,mint mondta már adott is a táncosoknak egy szerényebb összeget.
  Véget ért közben "Szalonnáék" fellépése is,ő is jó ötletnek tartotta a gyűjtést,felmentem hát a színpadra.Annyira zavarban voltam,hogy igazán nem is emlékszem a mondataimra,viszont arra igen,hogy még be sem fejeztem a mondókámat már vagy tíz kéz emelkedett a magasba pénzt lobogtatva.Záporoztak a bankjegyek a hevenyészett kis papírdobozkába,alig tudtam tartani,annyian akartak segíteni!A néhány perces gyűjtést követően szinte nem is akartuk elhinni,közel 140 ezer forintot adhattunk át a csoportnak!Ezúton tolmácsolnám erdélyi testvéreink háláját,nagyon meghatódtak a gesztuson!És,hogy beleláthassunk kicsit az ő gondolkodásmódjukba egy kis adalék a történethez,az egyikük mondta nekem:igazából hálásak a tolvajnak,mert ha nem történik meg az eset ők sem tudták volna meg,mennyi jó,segítőkész ember él errefelé,mennyire szeretik itt őket!Így viszont talán mi,győriek is megnyugodhatunk,hogy amennyire lehet jó vége lett a történetnek,és távoli testvéreink sem a rosszra,hanem a sikeres fellépésre és a feléjük áradó szeretetre fognak emlékezni,ha visszagondolnak erre az estére.Reméljük,még találkozunk Velük!”
 • 11. vonLichthofen 2011. szeptember 15. 15:31
  „aki támogatva az ötletet a színpadra késztette - ez meg mit jelent?

  De, ha a szervezők veszik a fáradságot és messze magyar földről hivnak előadókat, vegyék a fáradságot, hogy a meghivottak személyes és vagyoni biztonságáról is gondoskodnak.
  Ez a lopás teljesen a szervezők hibája.
  A besurranó tolvaj mint tettes szintén elgondolkodtató....
  Legközelebb meg majd ellopják a Szalonna és a Kiscsipás hegedűjét vagy a Herczku Ágnes mosolyát.”
 • 10. susu77 2011. szeptember 15. 14:17
  „Én is táncoltam nagyon sokáig. Az öltöző helyszíne változó szokott lenni, bár a Széchenyi tér esetén mi is anno a Lloyd épületében öltöztünk, mondjuk azt meg átépítették időközben. De nem tartom kizártnak, hogy külön sátrat, bódét tettek oda az alkalomra. (Egy néptáncműsor során többször is át kell öltözni, sokszor igen rövid idő leforgása alatt. Ha két perced van átöltözni, akkor a Lloyd ehhez kicsit messze van.)

  Sokszor együttesek, fellépők jönnek-mennek egy rendezvény során. A fellépők is simán ki-be mászkálnak akár a fellépés előtt és után is, civil ruhában. Pl. egy barokk esküvőn, vagy egy táncfesztiválon több százan is mászkálhatnak ki-be. (Tapasztalat) Sokszor több együttes osztozik egy közös öltözőn, így a kulcsra zárás sem megoldás. Egy biztonsági őrtől mégsem várható el, hogy minden egyes embert külön ellenőrizzen.

  Ha a tolvaj elég határozott volt, simán elsétálhatott a biztonsági őr előtt. De még ha megkérdezte is volna az őr, simán rávághatta volna, hogy ,,az együttessel vagyok". A biztonsági őr sem tarthat fel minden embert percekig, hogy ellenőrizze, igazat mond-e. Tehát ha a tolvaj nem nézett ki kimondottan szakadtnak, vagy más okból gyanúsnak, akkor a biztonsági őr nem nagyon vonható felelősségre.

  Egy táncegyüttes áll a táncosokból, a zenészekből és az együttesvezetőből. Egy hosszabb útra általában nem is megy más. Egy fellépésen mindenkinek ott kell lenni a színpadon, vagy annak közelében, így ők maguk nem tudják megvédeni az értékeiket.

  A tolvajnak sincs nehéz dolga, elég végigmenni a nadrágzsebeken, esetleg a táskák első zsebén. Simán elképzelhetőnek tartom, hogy 2 perc alatt ellopjon két tucat pénztárcát.

  Szóval elképzelhetőnek tartom, hogy ilyen eset történhetett és nem biztos, hogy lehet felelőst találni rá. Bizonyára megoldást jelenthetne, ha minden együttes külön öltözőt kapna kulccsal, de nem biztos, hogy a helyszíni adottságok lehetővé teszik ezt.”
 • 9. Wolfi 2011. szeptember 15. 13:42
  „Akkor most a Patent Security fog fizetni?? Ők voltak ott! Még szerencse, hogy Győrben Ők a legjobbak...”
 • 8. oroszlan1965 2011. szeptember 15. 12:50
  „SZÉGYEN HOGY ILYEN MEGTÖTÉNT. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  <moderálva>”
 • 7. Hyppolit 2011. szeptember 15. 11:20
  „Nekem azért sántít ez a dolog. Hogy kivétel nélkül minden egyes táncos és fellépő iratát és pénzét maradéktalanul ellopják, hát...szóval nem hiszem, hogy a lerakott ruhák és táskák , egy kupacban voltak.Azt gondolom, hogy ennyi cuccból egyenként kiszedegetni a pénzt és az iratokat (amik nem feltétlenül vannak egy helyen), komoly időtartam, és aprólékos lehet. A 3-as kommentelő jogosan jelzi, mit rögzítettek a kamerák? Nekem sántít..”
 • 6. pappe 2011. szeptember 15. 11:17
  „2-höz: "átöltöznek valami zárt helyen (logikusan a Lloyd épületében)" Jelen esetben nem tudom, de mi anno az indiai napokra mentünk ki. Az akkori együttesek rögtön a színpad mögött elhelyezett kis faházban (bódéban) öltöztek át és nem a Lloyd-ban.”
 • 5. unkown 2011. szeptember 15. 10:38
  „ilyen ez az ország, bár a szervezők hibája is, de elég szomorú hogy ez megtörtént, és a baj, ha az ilyen tolvajokat még el is kapnák, másnap már megint köztünk lennének... de szép is volt régen a szemet szemért el, hány félkarú ember futkosna manapság..”
 • 4. neduddgi 2011. szeptember 15. 10:36
  „Voltak biztonsági őrök! Nekik kellene összeadni a pénzt. És nem felvenni a fizetést,ha rosszul dolgoztak.”
 • 3. Loich 2011. szeptember 15. 10:26
  „Tényleg érdekes, hogy ennyire tesznek a szervezők a vendégművészek vagyonbiztonságára.
  A szervezők sarát -mint mindíg- a jóakaratú kisemberek oldották meg...
  De hurrá, van Széchenyi terünk, méghozzá bekamerázva, annyi biztonsági őr van a városban hogy Dunát lehetne rekeszteni velük...
  Remélem legalább a papirjaik előkerülnek a fellépőknek.”
 • 2. Goldmund 2011. szeptember 15. 09:56
  „Azt gondolom, ilyenkor átöltöznek valami zárt helyen (logikusan a Lloyd épületében). Azt a helyiséget zárni kell, iletve legyen biztonsági ember a kapuban, hogy a tolvajok be se juthassanak az épületbe.”
 • 1. Madarász 2011. szeptember 15. 09:51
  „Őrizetlenül hagyni pénzt és iratokat? Valamelyik rendezőre kellett volna addig bízni, a tolvajok direkt az ilyen lehetőségekre várnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hordóból készült római kutat találtak - galéria

Hordóból készült római kutat tártak fel szerdán a régészek a sajtó nyilvánossága előtt a… Tovább olvasom