Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Meglátni és megszeretni...

Győr - Már az első színházi élmény meghatározó volt Koppány Zoltán életében. Ott, akkor kisgyermekként eldöntötte a „mi leszek, ha nagy leszek" kérdésre a választ...
Koppány Zoltán gyermekkori álma valóra vált, hiszen majd három évtizede áll a világot jelentő deszkákon.

– Emlékszem, a kisgyermekként látott darab, a Messze még a holnap című musical után döntöttem el, hogy színész leszek. A későbbiekben Kabos Gyula alakításai is nagy hatást gyakoroltak rám, s még inkább sarkalltak a pályára. Édesapám kezdetben óvott, nem igazán örült a választásomnak, mert nem tartott elég tehetségesnek. Ám mégis elsőre felvettek a pesti Színművészeti Főiskolára, de másfél év után távoztam – kezdte a beszélgetést Koppány Zoltán. Kezdetben a Várszínház tagja volt, ahol a művészvilág „nagyasszonyaival", Lukács Margittal és Szemes Marival is szerepelt egy darabban. Játszott a budapesti Nemzeti Színházban is, ahol pedig a legnagyobbaktól, Agárdi Gábortól, Csákányi Lászlótól, Bessenyei Ferenctől és Sinkovits Imrétől leshette el a színészmesterséget.

– A Várszínház után a győri nemzetibe jöttem, s ezt tartom igazi otthonomnak. Több mint húsz éve vagyok a társulat tagja, rengeteg szerepet játszottam már el e teátrum falai között. A legkedvesebbek a Száll a kakukk fészkére, Komám asszony, hol a stukker?, a West Side Story és a Kaktuszvirág színdarabok voltak. Idén Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában Gyalog Gyula asztalosmester szerepét játszottam, s nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Főleg a kicsiknek szeretek játszani, hiszen ők a legőszintébbek, tőlük igazi kritikát kapok. Tíz éve a Csörgősipka Bábszínházban is folyamatosan játszom.
Minden színész rémálma, hogy monológja közben elfelejti a szöveget... A kellemetlen helyzetnél résen kell lenni, hogy a nagyérdemű a bakiból mit se sejtsen.

– Egy alkalommal az Antigoné című darabban elrontottam a szövegem, ám mégis sikerült tartanom a rímet, így a kollégákon kívül senki nem vett észre semmit. Fontos a jó improvizatív készség, ám azért velem is előfordult már, hogy a súgó segített ki egy szorult helyzetből.
A győri színész a színpadon kívül már a kamerák előtt is egyre többet bizonyít. Több fiatal rendező is felkérte egy-egy szerep eljátszására, legutóbb a népszerű műsorvezető, Till Attila, aki a Pánik című filmjével debütált rendezőként.

Koppány Zoltán
Koppány Zoltán

– Az első nagyjátékfilm, aminek a forgatásán részt vettem, a Taxidermia volt 2006-ban. Meghívást kaptam a válogatásra, ahol aztán szerepet is ajánlottak nekem. Ez a film teljesen megújította a magyar filmgyártást, kultuszként emlegetik és több díjat is bezsebelt. A másik Till Attila első rendezői munkája, a nemrégiben bemutatott Pánik című film volt. Rendkívül jó hangulatban teltek a forgatás napjai, a film sikerét pedig bizonyítja, hogy közönségdíjat kapott.

A színészt nem lepik el mostanság a „nagy" szerepek, de soha nem is kopogtatott egyért sem. Mindig azt játszotta, amit osztottak rá.
– Karakterszínész vagyok, így több műfajban is szerepelhetek. Ám ennek ellenére úgy érzem, nem vagyok teljesen kiaknázva, még sok szerepet el tudnék játszani. Soha nem kértem egyet sem, lehet, épp ez volt a baj, ezért nem lettem olyan híres. Amikor színész lettem, elhatároztam, hogy teljesen mindegy, mit játszom, nekem abban a szerepben élményt kell adnom a nézőknek. Remélem, ez sikerült és sikerülni fog a jövőben is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős forint gyengíti a cégeket

Magyarország - Megyei cégek tucatjainak az erejét szívja az erős forint. Szenvednek az exportálók,… Tovább olvasom