Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Megkülönböztetés vagy leépítés?

Kétéves alkalmazotti viszony után küldték el munkahelyéről a győrzámolyi gokartpálya egyik pályafelügyelőjét. A munkaadó leépítéssel indokolta döntését, az elbocsátott viszont úgy véli, szavazata miatt érte hátrányos megkülönböztetés.
A két választási forduló közötti beszélgetés nyomán vesztette el állását meggyőződése szerint Szabó Imre. A gokartpályán dolgozott panaszos elmondása alapján a büfében kérdezte meg tőle főnöke, hogy kire szavazott a parlamenti választások első fordulójában, ő pedig gyanútlanul válaszolt neki. Úgy véli, azért kellett pár perccel őszinte nyilatkozata után összecsomagolnia és megkapott fizetésével hazamennie, mert elárulta munkaadójának, hogy a baloldallal szimpatizál. Az eset miatt megdöbbent 24 éves szakmunkás elmondta, hogy már két éve a gokartpályán dolgozott és korábban nem derült ki, hogy kollégái, alkalmazói melyik párthoz húznak és az sem, hogy ez ennyire fontos.
Szabó Imre úgy érzi, hátrányos megkülönböztetés érte és ezért már nem is akar visszamenni korábbi munkahelyére. Bár levélben megkapott felmondásában indokként a cég lecsökkent forgalma szerepel, jogsegélyszolgálathoz fordult és sérelme orvoslása érdekében munkaügyi pert akar kezdeményezni, mert úgy véli, bizonyítani tudja igazát.
A győrzámolyi pálya tulajdonosa, Szabó József lapunkat arról tájékoztatta, hogy Szabó Imrét valóban mintegy két éven át alkalmazta és a közelmúltban elbocsátotta. Kényszerű döntését a bevételcsökkenés miatti leépítéssel indokolta. Bár a kampányidőszakban valóban beszélgetett kollégáival a választásokról és szerinte normális dolog, hogy mindenki a saját meggyőződése alapján szeretné befolyásolni embertársait, állítása szerint a felmondás nincs összefüggésben a szavazással. Úgy véli, jogszerű eljárását bizonyítja, hogy elküldött alkalmazottjának minden járandóságát kifizette és nem vesz fel senkit a helyére.

Csillapodik a feszültség

A szavazás miatti megkülönböztetés kirívó esetéről nincs tudomása Németh Kálmánnak. A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének megyei képviselet-vezetője azonban azt tapasztalta, hogy sok munkahelyen feszültséget okozott a dolgozók közt a választások felfokozott hangulata. Főképpen a két forduló közötti kampány csúcsán tájékoztatták arról az üzemi érdekvédelmi csoportok tagjai, hogy hangsúlyt kapott, esetenként ellentétet szült a „ ki kivel szimpatizál ? " kérdése. Úgy véli, a feszültség a közeljövőben mindenképpen csillapodik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Káptalandomb: intelligens beléptetőrendszer

Győr belvárosának különösen védett, kiemelkedően értékes része a Káptalandomb, ahol nincs mit… Tovább olvasom