Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megkülönböztetés az ápolási osztályon Győrben

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy korábban hozott, de most közzétett határozata szerint a Petz-kórházat fenntartó megyei önkormányzat az egészségügyi intézmény ápolási osztályán alkalmazott díjtételekkel "közvetett hátrányos megkülönböztetést alkalmazott".

A győri kórház honlapján a közelmúltban tették közzé az Egészségbiztosítási Felügyelet által még 2008-ban indított, majd az Egyenlő Bánásmód Hatóság által átvett vizsgálat eredményét. Elmarasztaló határozat született, amelyet a megyei önkormányzat és a kórház internetes oldalán fel kell tüntetni.

A határozat szerint a megyei közgyűlés egészségügyi bizottsága által jóváhagyott, az ápolási osztályon alkalmazandó díjtételek hátrányos megkülönböztetést jelentenek.

Ehhez ismerni kell a díjtételeket: az osztály "A" és "B" részlegén felvételkor 5720 forintot kellett fizetni a hatósági vizsgálat megállapítása szerint, az ellátás időtartamára pedig napi 1700 forintot. A "B" részlegen ezenfelül lehetőség van magasabb színvonalú ellátásra: az egyágyas, fürdőszobás szoba 2600 forint/nap; az egyágyas, vécével ellátott szoba 2300 forint/nap; a kétágyas, fürdőszobás szoba pedig 2080 forint naponta. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság azt kifogásolta, hogy a kormányrendeletben előírt alapszolgáltatást (ennek díja 400 forint/nap) azonban nem biztosítja a kórház egyetlen betegnek sem.

Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy az alapszolgáltatás tartalmi részét semmilyen jogszabály nem határozza meg, ellenben a kórház az általános hazai gyakorlatot messze meghaladó komfortot biztosít ezekben a szobákban. Jelezte azt is, hogy az 1997 óta az ápolási osztályokon érvényes 400 forint/nap részleges térítési díjból képtelenség bármilyen alapszolgáltatást nyújtani. Végül hozzátette azt is, 2008-ban az ápolási osztály az OEP-finanszírozással és a kifogásolt térítési díjakkal is 19 millió forint veszteséget termelt.

A megyei önkormányzat – annak ellenére, hogy hangsúlyozta: szerinte a kórház saját hatáskörben dönthet a beutaló nélkül felvett betegek ápolási díjáról – a vizsgálat és a határozat hatására ígéretet tett arra: az ápolási osztályon kialakítanak egy négyágyas kórtermet, ahol az "alapszolgáltatást" igénybe venni kívánó, beutalóval érkező betegeket el tudják helyezni a jogszabályban meghatározott 400 forint/nap térítési díj mellett. Ezt az ígéretét azóta be is tartotta.

Dr. Tamás László János, a Petz-kórház jelenlegi főigazgatója (a vizsgálat idején még nem ő vezette a megyei intézményt) megkeresésünkre elmondta: törvényi kötelezettségének tett eleget a kórház, amikor a határozatot a honlapjára feltette. "Hangsúlyozni kell azonban, hogy sem a kórház, sem a fenntartó önkormányzat nem nyerészkedni akart, egyszerűen fenn kívánta és fenn is kívánja tartani ezt az osztályát, amelyre jelenleg is nagyon nagy igény mutatkozik" – tette hozzá.

Az ápolási VIP-részleg. A kórház Zrínyi utcai telephelyén egy külön szárnyat nyitottak az úgynevezett VIP ápolási részlegnek (nevezhetnék ezt "C" részlegnek is), ahol már a nyitáskor deklarálták: emelt szintű szolgáltatást kínálnak azoknak, akik az emelt napidíjat meg tudják fizetni. Mivel azonban erre a szolgáltatásra nem volt nagy az igény, ezt a szárnyat rövid időn belül kiürítették. A főigazgató elmondta, jelenleg "vészhelyzetekre" tartják fenn, vagyis ha az influenza vagy más járványos megbetegedések miatti megbetegedések száma megnő, akkor itt tudják a pácienseket elkülönítve gyógyítani. Jelenleg azonban nincs ilyen helyzet, így ez a szárny üres.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság azt kifogásolta, hogy a kormányrendeletben előírt alapszolgáltatást (ennek díja 400 forint/nap) azonban nem biztosítja a kórház egyetlen betegnek sem.

Olvasóink írták

 • 2. redwindow 2011. február 04. 08:45
  „Óhhh mij mesevilágot állít fel ez a kórház, és milyen hülyének hiszik az embereket, betegeket kiszolgáltatott helyzetében is!
  Megtehetik, és sokmindent még, amit vizsgálni kellene, mert önkormányzati cég, van ki megvédje, eltusolja, igy széles skálája áll rendelkezésre a kórháznak! Bevétel a fontos!
  Remélhetőleg ez csak az előző vezetés sara, JÓL BEVÁLT MÓDOK....amit az új vezető még nemtudott szankcionálni, vagy neki is kötelessége a sorba beállni?
  Egyébként minden önkormányzati céget teljesörű ellenőrzés alá kellene vonni, mert szemérmetlenül , teljesen természetes módon történnek meg olyanok, amitől a bicska kinyilik az emberek zsebébe, és mindez olyan összefonódásokkal, összezárásokkal, hogy csákánnyal sem lehet hozzájutni a megoldáshoz!”
 • 1. fióka 2011. február 03. 12:04
  „"kórház az általános hazai gyakorlatot messze meghaladó komfortot biztosít ezekben a szobákban"---ez jó:):):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális városnézés Győrben, otthonról

A világ nagyvárosaihoz hasonlóan ma már Győrben is bárki részt vehet egy virtuális várostúrán. A… Tovább olvasom