Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Megkezdték az olajgyár bontását

Elkezdődött, amire ugyan az elmúlt években ígéretek sora született: elkezdték bontani a győr-szigeti olajgyár épületeit.
Elkezdődött, amire ugyan az elmúlt években ígéretek sora született, mégis kevesen hitték, hogy egyhamar bekövetkezik: elkezdték bontani a győr-szigeti olajgyár épületeit. Konferenciahotel, kulturális és fesztiválközpont, apartmanházak épülnek a helyére.

Hatalmas munkagépek jelentek meg néhány napja a Bercsényi ligetben, hogy nekilássanak az 1900-as évek elején épült üzem bontásának. Kívülről egyelőre nem látszik semmi: a fémlemezekkel „bedeszkázott" hatalmas ablakok vakon néznek a parkra, az óriási mázsaház változatlanul terpeszkedik a liget közepén. A 2,7 hektáros terület belső részén azonban már gőzerővel folyik a munka.

Vasbeton szerkezetek

A terület (és egyelőre a gyár) új tulajdonosa, a győri Arrabona City Park Kft. nem sokat várt a bontással: képviselői május 30-án, egy évig tartó egyezkedés után írták alá az adásvételi szerződést, s ígérik, június végére a ligetet elcsúfító, lepusztult gyárépületek a földdel válnak egyenlővé. Nem lesz könnyű munka, hiszen – bár ez az utcafrontról nem látszik – összesen 37 épület vár bontásra, köztük több vasbeton szerkezetes csarnok. A bontást végző Alcufer szakemberei ígérik, hogy a lakóknak a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozva igyekeznek megoldani a feladatot.

Pezsgő kulturális negyed

Győr egyik legrégebbi gyára nem tűnik el nyomtalanul, az ipartörténeti emléknek számító hatalmas gyárkéményt ugyanis (ami valójában nem is kéményként, hanem egy óriási hőhasznosító víztározóként működött) a beépítési koncepciótervek szerint meghagyják a tulajdonosok és szerves része lesz a tervezett épületegyüttesnek.

Arról, hogy mi kerül az olajgyár helyére, sokat lehetett hallani a tervezett sziget–újvárosi rehabilitáció kapcsán: a városvezetés és az önkormányzattal együttműködő szakemberek pezsgő kulturális negyedet álmodtak a Bercsényi liget köré, amelyet befektetők bevonásával valósítanának meg. Ez egybevág az olajgyár új tulajdonosainak elképzeléseivel.

Hotel és mélygarázs

– Fesztiválközpont, kiállító- és koncerttermek, mellettük egy közel 200 szobás, 4 csillagos konferenciahotel, valamint apartmanházak épülnek majd. A terület alá pedig mélygarázs kerül, amelynek bejárata a volt mázsaház helyén lesz – vázolja a terveket Gasztonyi László, az Arrabona City Park Kft. ügyvezetője. A beruházás a jövő év első felében kezdődhet el.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szárnyalnak a telekárak

A kilátásba helyezett péri reptérfejlesztésnek már most érezni a hatását: a Győr melletti településen a 70 eladó telek mellé még 140-et terveznek; s míg kétmilliót kérnek a régebbi ingatlanokért, az újak már négybe kerülnek. Tovább olvasom