Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Megkezdődnek a kilakoltatások

Novembertől a hideg hónapok idejére az önkormányzatok ideiglenesen nem tették az utcára a tetemes lakbérhátralékkal rendelkezőket. A határidő lejártával Győrött márciusban két kilakoltatás lesz, és az év során továbbiak is várhatók, hiszen 71 bírósági per van folyamatban.
23 millió 861 ezer 494 forint. A legutóbbi – február végi összesítés szerint – ekkora összeget tesznek ki a megyeszékhelyen a kifizetetlen lakbérek. A statisztika szerint mindezt 1774 hátralékos halmozta fel.

A rekord 392 ezer

Szabó Jenő, az Inszol Rt. műszaki igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta: több mint 200 ezer forinttal hárman, 150 és 200 ezer forint közötti összeggel szintén hárman, 100 és 150 ezer közöttivel pedig tizenöten tartoznak.

A legnagyobb kintlévőség 391 ezer 848 forint, amit hat év alatt halmozott fel a bérlő. Ekkora összeg csak elvétve fordul elő, és az is ritka, hogy ennyire hosszú idő alatt rendeződik az ügy.

A késedelem oka az volt, hogy a bérlő sorozatosan nem fogadta el a szakértői véleményeket, és mindennel megpróbálta húzni a fizetés idejét. Az illető azonban nemrég elkezdte törleszteni a részleteket. Az igazgatóhelyettestől megtudtuk: 1196-an vannak olyanok, akik egy vagy két hónapi lakbérrel tartoznak. Ez az összeg is meghaladja azonban együttesen az ötmillió forintot.

71 per van folyamatban

Szabó Jenő közölte: márciusban két kilakoltatásra kerül sor, de továbbiakra is számítani kell, hiszen 71 per van folyamatban, melyekben még nem született döntés. Ebből 31 eset a kifizetetlen lakbéres, 40 pedig a jogcím nélküli lakáshasználatos ügy. Ezeken kívül vannak a peren kívüli ügyletek, amelyek a jegyző hatáskörébe tartoznak. Négy önkényes lakásfoglaló, valamint birtokháborítás miatt öt bérlő követett el szabálysértést. Ez utóbbiak hangoskodással, randalírozással vívták ki maguknak a büntetést.

A harmadik már ügyvédtől érkezik

Az önkormányzat egyébként igyekszik segíteni a nehéz helyzetbe került lakókon. Csak ötvenezer forintos tartozás után küldik az első figyelmeztetést, aztán még egyet, a harmadik pedig már az ügyvédtől érkezik. Ha még akkor sem rendezik a számlát – részletfizetésre is van lehetőség –, akkor a város a bírósághoz fordul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr első Krúdy-szobra

Az író születésének 125. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat zárásaként tegnap… Tovább olvasom