Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Megkezdődik a kártalanítás

Az augusztusi árvíz károsultjai úgy érzik, hogy megfeledkeztek róluk, a politikusok már csak a választásokkal foglalkoznak, miközben a kormány már döntött: elfogadja a kárfelmérés során megállapított összegeket.
A Szigetközben több helyen okozott nagy károkat az árhullám. Talán a legsúlyosabb probléma Szőgyén volt, ahol a hullámtérben lévő hét lakóház közül négyet lakhatatlanná nyilvánított a felmérő bizottság. A szőgyeiek nevében kereste fel a Kisalföldet Nagy József. Elmondta: nagy a bizonytalanság, mert nem tudják, mikor kapják meg a kártalanítást. – Ha adnak, akkor adják, ha nem, mondják meg. Nem papírt kell gyártani. Amit tudunk a kártalanításról, azt a sajtóból tudjuk. Bizonytalanok vagyunk, hogy merre lépjünk, mihez kezdjünk. Vegyünk másik házat, vagy keressünk más megoldást, mert a tél már itt van a nyakunkon – méltatlankodott Nagy József.

Szőgye Kisbajcshoz tartozik 1927 óta. A település polgármestere, Vajda Péter elmondta, hogy a múlt hónap 27-én letelt a kárfelmérés, igény beadás határideje. Ők elsőként adták be az igényeket. Két háznál tetemes a kár, de még felújítható. Azonban attól félnek, hogy ha télen bejön a fagy, a falak romlásnak indulhatnak. – Négy házat lakhatatlanná nyilvánítottak a kárfelmérők, akik harminchatmillió forint kárt állapítottak meg a szőgyei házakban.

Azonban mindenféle fórumon kértük, hogy ezt az összeget emeljék meg százezer forintra, mert a töltés védett oldalára építkezéshez több pénz kell. Végül nyolcvanhatmillióra sikerült feltornázni az összeget – magyarázta a polgármester. Vajda Péter elmondta, hogy a különböző fórumokon támogatták kérésüket. A kormányülést is megtartották, amiről semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kaptak. Bár úgy tudják, a kormány támogatta az előterjesztést.
A Kisalföld megtudta, hogy a kormány két hete valóban elfogadta a kért kártalanítási összegeket.

A miniszterelnök hétfőn írta alá a határozatot. Így a károsultak rövidesen hozzájutnak a pénzükhöz a vis maior keretből. Igaz, azt az önkormányzatok kapják s ők osztják szét. Először a kért összegek 50 százalékát kapják meg, a többit a későbbi folyósítják. Természetesen ez nem zárja ki azt, hogy az önkormányzatok méltányosságot gyakoroljanak, s akik rászorultabbak, azoknak többet adjanak, másutt kevesebbet. Ugyanakkor mód nyílik arra is, hogy szükség esetén egy külön alapból kiegészítsék a kártalanítási összeget ott, ahol az árvíz miatt csak később keletkeztek károk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidelitas: az MSZP mocskolódik

- Az MSZP bevetette fiatal jelöltjeit az önkormányzati választásokra, akik azonban korosztályi… Tovább olvasom