Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Megkergették a színes bőrű hallgatókat

Bakancsos, kopaszra nyírt fiatalok kergették meg hétvégén a Széchenyi-egyetem három színes bőrű francia hallgatóját Győrött. Az intézmény dolgozói remélik, hogy hasonló eset nem fordul elő, mert az elkövetkezőkben még több külföldi diákot akarnak fogadni.
Alig egy hónapja került a győri Széchenyi István Egyetemre a dijoni intézmény három kereskedelmet hallgató tanulója, máris kellemetlen benyomás érte őket. Pénteken este a belvárosban sétáltak. Amikor visszafelé tartottak a kollégiumhoz, észrevettek egy tíz fiatalból álló csoportot.

Futva menekültek

Meghatározásuk szerint „szkinhedek" voltak. Náluk is vannak elmondásuk alapján ilyen kopaszra nyírt, fekete inget, bakancsot viselő emberek.
Ezért is akarták csendben elkerülni őket, de hiába igyekeztek kitérni előlük, ketten utánuk eredtek, a többiek pedig próbáltak elébük vágni.
Mikor közel értek hozzájuk, kiabáltak is valamit, de a francia diákok azt nem értették.

Nemcsak a nyelvtudás hiánya okozott azonban a fiatalok közt modern kifejezéssel élve kommunikációs problémát. A cserediákok olyannyira fenyegetve érezték magukat, hogy futva menekültek szállásukra. A sötét ruhások pedig egészen az egyetemépületig követték őket. A vendéghallgatók szerint mindez a bőrszínük miatt történt velük, családjuk ugyanis arab, afroamerikai származású. Szerintük, ha utolérik őket, nem ússzák meg a „bokszot". Hazájukban még sosem kerültek olyan helyzetbe, hogy a nyúlcipő mellett kellett volna dönteniük, mégsem tesznek feljelentést, úgy vélik, akkor csak rosszabbul járnának.

Azóta csak magyarokkal

Azóta csak akkor mernek a belvárosba bemenni, ha több magyar társukhoz tudnak csatlakozni. Ezt viszont jobbára csak hétköznap tehetik meg. Így a hétvégéket az elkövetkezőkben valószínűleg a kollégiumban töltik. Pedig szeretnék Győrt és környékét megismerni, és szerencsére az eset nem szegte kedvüket.

Az egyetem dolgozóitól megtudtuk, hogy eddig még nem fordult elő ilyesmi a náluk tanuló külföldi diákokkal, pedig szír, vietnami is akadt köztük. Nem igazán tudják, hogy mit tehetnének még a dijoni fiúk védelmében, mert az egyetem területén biztonsági szolgálat járőrözik és a rendőrség is fokozott jelenléttel igyekszik a rendet biztosítani.

Kerítés kellene?

Dr. Író Béla, az egyetem főtitkára, aki magyarra fordította a francia diákok nyilatkozatát, úgy véli, kerítéssel kellene körülvenni a Széchenyi épületegyüttesét, akkor a közeli szórakozóhelyekre igyekvők nem tudnának az intézményhez tartozó területen átmenni. Ám eddig hiába pályáztak a kiépítéshez szükséges támogatásra.

Csereprogram

Mészáros Márta, az egyetem tudományszervezési és nemzetközi kapcsolatok csoportjának vezetője elmondta, hogy az európai felsőoktatással foglalkozó program egyik alprogramja keretében (Erasmus) a mostani félévben az intézmény negyven diákja tanul külföldi intézményben. Tizenöten pedig itt tölthetnek három hónapot, néhány szemesztert. A Széchenyi negyvennégy európai intézménnyel alakított ki cserekapcsolatot, ami a kölcsönösség elve alapján működik. A tapasztalatok szerint azonban mindig több magyar diák szeretne külföldi egyetemre eljutni, mint amennyi itt szeretne rövidebb-hosszabb időt tölteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi asszisztenseket képeznek a Mórában

Szeptember óta jogi asszisztenseket képez a Széchenyi István Egyetem szakintézetének integrálásával… Tovább olvasom