Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Megjött a győri Mikulás, van zsákjában minden jó!

Győr – Csütörtökön, alig néhány perccel kilenc óra után szolid rendőri felvezetéssel, kétlovas hintón megérkezett a győri Mikulás a Városháza térre. Örvendjetek győri gyerekek, jön a szaloncukoreső!

A győri Mikulást hangos énekszóval köszöntötte körülbelül 150-200 kisiskolás gyerek, no meg az önkormányzattól két alpolgármester, dr. Ottófi Rudolf és Simon Róbert.


"Az alpolgármester bácsik igazat mondtak"

A Mikulást krampuszok nem kísérték – ezek szerint idén nagyon jók voltak a győri gyerekek, s legfőképpen sok jóra számíthatnak –, ellenben hat-hét kicsi, pirosba öltözött "minimikulás" segítette örömszerző munkáját.

"Az alpolgármester bácsik igazat mondtak, ti tényleg gyönyörűen énekeltek" – köszöntötte a gyerkőcöket a Mikulás, majd belemarkolt szaloncukros puttonyába.

A részletes Mikulás-körút

A győri Mikulásra, azaz Farkas Imrére kemény, ám boldog napok várnak – több ezer győri ovist, kisiskolást készül meglepni.

Aki szeretne vele találkozni, itt találja a győri Mikulás-körút részletes programját.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Josh30 2008. december 11. 22:25
  „"Megélhetési cumigyűjtők"... Ez az elmúlt napok legjobb szövege... :D Nálad a pont, Timi!”
 • 21. kfarkas.timea 2008. december 11. 13:45
  „Kedves Hozzászólók!

  Nem szeretnék senkinek sem üzenni, csak írni egy pár, jó hangulatú sort.
  Az idei Mikulás ünnepségen új szokást honosítottunk meg. Eddig is kaptunk cumikat. Édesapám zsebéből gyakran kerültek ki nap végén megrágott cumik, a gyerekek legdrágább kincsei, anyukák biztatására szepegve-szipogva elküldték őket a manóknak, ajándékba..
  Idén egy kosárba gyűjtöttük őket, és gyűltek is a nap végére rendesen, sok anyuka hónapoknyi kálváriájának véget vetve, és mint gyakorló keresztanya, és leendő édesanya, tudom mekkora dolog ez. Most ezek a cumik a konyhánkba kerültek, évek alatt összegyűjtött ereklyék mellé, és őrizzük majd ezeket is évekig.
  És bár nagy a kísértés, bevallom, de nem használjuk őket saját célra. Én magam évek óta nem cumizom, a szüleim sem, amennyire emlékszem, bár mostanában az egyetemi elfoglaltságaim mellett keveset látom őket.
  Arra van némi gyanúm, hogy a szintén cumi ügyben absztinenciára ítéltetett 5 éves keresztlányom, aki ugye jelenleg a Mikulás Első Igazi manója (nem sima), kacérkodik, hogy elsikkasszon egyet, de rá meg nagyon vigyázunk. Szóval nem vagyunk családilag megélhetési cumigyűjtők. A többi stábtag elől meg eldugjuk őket.

  A név ügyben. Hát, ha őszinte lehetek, én a magam részéről édesapámat Papinak hívom a keresztlányom után, de kinek hogy tetszik, Télapó, Gyed Moroz, Mikulás, szólítsa aképpen, azt hiszem egy dologra gondolunk mindannyian. Aki nem, az magára vessen. Édesapám a Mikulás nevet szereti a legjobban, mert ez utal az eredeti, általa őrzött hagyományra. De nem hinném, hogy ez a történet jelentősége, gondolom ezt azért, mert volt olyan kisgyerek, aki még nem is tud beszélni, de kacagva ült bele édesapám ölébe az egyik bölcsiben, valószínűnek tartom, hogy ugyanazt élte meg, mint mindannyian, amikor valami jó történik velünk.
  Egy 2 évesnek név nélkül is boldogság volt ez a pár nap, ha a környezete játszótárs volt ebben, és segített éltre hívni a hagyományt.
  Aki nem kapott gyerekkorában, vagy felnőttként ilyen mintát, élményt, hogy önmagán kívül másokért is tegyen, és ne csak gondolkozzon vagy ítélkezzen mások felől, az érthető, hogy elképzelhetetlennek tartja az ilyesmit.
  Én a magam részéről az ilyen embereket hitetlennek tartom. Magamat pedig hívőnek, az életben, a jó dolgokban, abban, hogy ha valamit nem ismerek, vagy nem értek, attól még létezhet.
  Azoknak, akik pedig ide segítőinkként, ismerősökként írtak, és vehemensen megvédték édesapámat, a nevében is köszönöm a bizalmat és a tiszteletet, lányaként állítom, rászolgál.

  Tisztelettel: Farkas Tímea”
 • 20. Josh30 2008. december 09. 19:16
  „Kedves Korrekt,

  a hozzászólása második feléhez hadd fűzzek pár szót: itt nem általában van szó alapítványokról, hanem egy konkrét alapítvány, a Mikulás Birodalom Alapítvány létjogosultságát kérdőjelezi meg a kritika. Ha elfogadja hitelesnek valaki szavát, aki mind az alapítványban, mind az ifjúsági telefonos lelkisegély-szolgálat munkatársaként működött, akkor kérem, higgye el, Farkas Imréék nem a megélhetésért hozták létre mindezt.
  Imre egy örök gyermek, felnőtt testben, aki megtalálta a célját és az utat ehhez a célhoz. Ha valaki, akkor ő valóban a gyerekekért dolgozik, és nem azért, hogy az alapítvány örvén betegre keresse magát. A cél érdekében olykor törtető, kitartó és kíméletlen tud lenni, mert ma Magyarországon egy nonprofit szervezetet csupán így lehet fenntartani, de - tanúsíthatom - a gyerekek iránti elkötelezttsége és szeretete nagyon-nagyon őszinte.
  (Csak egy adalék: kisebbik lánya, aki miatt először lett Mikulássá, ma orvosnak tanul, lélekgyógyász lesz, talán mert az elmúlt húsz évben olyan közeg vette körül - felnőttként pedig tagja lett a segítők csapatának - hogy más utat nem is igen találhatott volna...)
  A felhorkanásokat és ügyvéddel való fenyegetést én is túlzó és felesleges reakciónak érzem, de remélem, elhiszi, hogy ismerve a győri Mikulást, természetes a felháborodásom egy hanyagul odavetett "megélhetési" jelzőt hallva. Annak, aki ezt a jelzőt használja, nem kell indokolnia, csupán annak, aki ezt kifogásolja?
  Nehéz tantárgy a demokrácia, igaz?”
 • 19. Korrekt5 2008. december 09. 17:08
  „HÜHA, a MAGYAR tisztánlátás-okoskodás-ellenségeskedés és történetirás netovábbja itt ezen a forumon is.

  Elösször is, 2x (kétszer) nem jön a Mikulás.
  Másodszor, meg az ugynevezett igazi FINN nagyszakálu-diszes Keves bácsi nem Mikulás hanem Télapó, magyarra forditva.
  Harmadszor, Mikulás csak December 6án jön és csak kevés országba. Skandinávia 4 államába azt se tudják, hogy mi fán terem, söt a legtöbb nyugati országban sem. Igy hát a Télapó jön Karácsonykor, se nem Jézuska se nem Mikulás, ha ez egyeseknek nem is tetszik.
  Pl, mondjuk azt, hogy itt a fejlett-müvelt svédországban azt mondanám az unokáimnak, hogy mit hozott a Jézuska, hát néhány szaltót levágnának a nezetéstöl. Pedig azt senki sem vittja el, hogy a svédek az egyik lehumánusabb és megértöbb népek.
  Jaj, és majd elfelejtem, és nincs elleségeskedés.
  Negyedszer, magyarországon Vitéz Nagybányai Horty Miklós szentesittette a Mikulást, az okot nem nehéz kitalálni. Korábban valószinü, hogy bajorország-ausztria felöl beszivárgó egyfajta rémiszgetö Mikulásszokás volt tapasztalható de ez tiltott volt az ismert ok végett.
  Ötödször, Miklós Cárnak semmi köze nincs a Mikuláshoz. (ugy emlékszem, hogy ezt már irta valaki)

  Szóval, ne akarjon Senni magyarországon újabb és újabb történelmet kreálni, és ez még a szakgárdának sem megengedhetö. Mert nem egy helyen olvastam több szaklapban, hivatalos magyarázatokban, hogy összekeverik a Télapót a Mikulással.

  Szilágyi Zsoltnak a megnyugtatására mondom, hogy már az 1800-as évek végén ugyan olyan télapót rajzóltak mint amit most használnak. (van rá dokumentáció meg lehet nézni)

  Hogy másik témát válasszak (nem volt nehéz)........hogyis van ez a feljelentési fenyegetés-uszitás?
  Szóval, mióta kishazánk áttment egy ugynevezett rendszerváltáson, magával hozta a szabadságot, jogot, mely magában foglalja a szólásszabadságot.
  Azon töprengek, hogy ön derék DEREKAS Úr, nem veszi észre azt, hogy pont ön az aki a demokráciával visszaél?
  Visszaolvastam a megjegyzéseket, és en magam is helyénvalónak találom öket.
  Hogy Miert? ...azért mert a kishazámban már több éve gombamódjára szaporodnak az ugynevezett alapitványok és segélyszervezetek.
  Ugye tisztelt DEREKAS Úr azt nem kell különösen magyaráznom, hogy mennyi visszaélés és csalás van ezekkel kapcsolatban.
  Sehól egy normális nyugati országban nincs és nem is lehet még egy töredéke sem ezeknek a szervezeteknek.
  Mert ugye, kelle egy komoly letét az indulásnál ami fedeznél az esetleges csalást.
  És aztán a másik fotos tényezö, megfelelö jogi és társadalmi háttérnek kell lennie mely kizárja a fentieket.

  ÉPP EZÉRT Keves DEREKAS Úr, jobb lenne ha ön és hasonlók nem uszitanának és felelötlenül hivalkodnának, hanem utánna néznének annak, hogy mit is akarnak önök védni és támogatni.
  VAGY!!!!....a bölcs öntartózkodás......

  Az a érdekes magyaroszágon, hogy legtöbbször nem az igazságot védik, hanem az ismeröst-rokont-fönököt és mindenkit aki csak segiteni tud. Ez nem igy van egy normális demokratikus országban.

  JAJ!...mondok egy nagyon egyszerü példát:>>....vettem egy nagyon picurka (valóban pici) lakást Györben, hamarosan rájöttem, hogy a ház mindenese (házfelügyelö vagy mi) csal evvel is avval is, áttnéztem egy-két dolgot.
  Kérdezem az egvik szomszédot, hogy utánna néztek a dolgoknak, itt gondok vannak. E, nem mondja ö, itt többen ismerjük öt már vagy 10 éve.
  Mindha már valahól olvastam volna ezt a megjegyzést:)))”
 • 18. marimola 2008. december 06. 08:40
  „TALÁLT és SÜLLYEDT!”
 • 17. Judytka 2008. december 05. 11:02
  „A Mikulás,az Mikulás...csak mostanában lett Télapó...de tökmindegy!!
  Nem megélhetési!!!Ezt az Ő nevében is kikérhetem..ugyanis nagyon-nagyon sok munka,szervezés(szponzori gondok stb)áll annak hátterében,hogy Mikuláskor(ami mindenki tudja,hogy dec.6.án van)elinduljon,és számos helyen tiszteletét tegye!!!
  Személy szerint én irigylem a kitartását,mert teszi ezt annak dacára,hogy több ízben nehezítették a munkáját!!Örülni kéne,hogy jön(nem,mint Sopronban---az a szégyen!!),és korábban,hogy minél több helyre eljusson!Csomó intézményben,ovikban,kórházakban,és öregek otthonában tesz látogatást!Plusz(ha jól tudom)háromszorra tudja fogadni a színházban a rengeteg érdeklődő kisgyereket!Azért,hogy az önök,a mi gyerekeink örüljenek!!Csinálja utána ,aki nem rest!!Sajnos kénytelen 4. én útrakelni,hogy eleget tegyen annek a sok feladatnak...kétlem,hogy önmagáért teszi!!!!!”
 • 16. marimola 2008. december 05. 06:56
  „Jó reggelt!
  Azt gondolom, kibújt a szeg a zsákból a mai napon!
  "perszona non grata" lett a Kisalföld számára a Győriek Mikulása!

  Azt gondolom, a fórum első két bejegyzése belső újságírótól származik, vagy talán még magasabbról, hiszen az olvasóknak nem is engedte megjelenni a december 4-i Mikulás.

  Hiteles tájékoztatás érdekében kérdezem, mi miatt lett törölve a nyomtatott Kisalföldből a Mikulás cikke?”
 • 15. marimola 2008. december 04. 22:59
  „A Mikulás alapítványát személyesen ismerem, hiszen 3 gyermekemmel évek óta járunk programjaikra a Színházba és elmondhatatlan élményeket adnak gyermekeimnek.
  Ezt a fórumot ellenben szégyenletesnek találom mindenféle okból, hiszen gyermekeimnek a Győri Mikulás adja a gyermekkor elengedhetetlen gyermekkori élményt, amire személyiség fejlődésük során szükség van, mert akkor olyan felnőtté válnának, mint az itteni néhány névtelenség mögé búvó beírogató!

  Másik kérdésem pedig az, hogy miért nem az olvasható a Kisalföld újságban, és annak Internetes fórumán, hogy ezt a házaspárt aki kitalálója és működtetője az egésznek, 2005-ben a legmagasabb állami kitüntetésben PRO FAMIKIS díjban részesítették, a gyermekekért és a családokért végzett áldozatos munkájukért!
  De maga a Mikulás kapott már Győr Városától az átkos idején ugyanezért BAROSS GÁBOR Ezüst emlékérmet, majd az új időkben pedig PETZ Emlékérmet!
  Ráadásul tevékenységéért a Mikulást beválasztották a Szent Miklós Béke Világtanácsba 2007-ben! Sőt, ha jól tudom, akkor Ő lett annak Európai képviselője!

  Ha én egy önökhöz hasonló irigy ember, vagy rossz indulatú újságíró lennék, akkor tennék önökhöz hasonló bejegyzéseket. Az előttem beíró után és is drukkolok nekik, hogy a jogalappal bíró erkölcsi és anyagi számonkérés sikerüljön a Kisalfölddel szemben!
  Minden esetre küldtem a honlapjukon nekik egy e-mailt, amit ajánlok a nemzeti hagyományaink terén alapos ismerethiányossággal küzdőknek.
  www.mikulasbirodalom.hu
  www.santaclaus.hu

  Ezeken az oldalakon az ismereten túl, gyermekeinknek értékeket is találhatnak Tisztelt Névtelen fórumozó urak!
  Egy anyuka”
 • 14. Derekas 2008. december 04. 22:22
  „Kedves Kisalföld!
  Kedves Moderátor!
  Kedves Ál ,,takács tamás"!

  Azon gondolkodom, hogy hitelrontás, becsületsértés e az a megbélyegzés , hogy " megélhetési Mikulás" ?
  Jó, hogy önt nem lehet per alá vonni, ám ha egy csepp esze van az Alapítványnak, vagy van jogi támogatottsága, akkor egy időre meg lehet oldani a gyerekek felhőtlen Mikulásozását!
  Ugyanis maga a fenti vádak leíródtak, és az olvasó számára kimeríti a nagy nyilvánosság előtti hitelrontást, vagy a becsületsértést!
  Felelősséget nem lehet megállapítani, ám a törvény azt gondolom, maga a fórum üzemeltetőjére, annak moderátorára, ill. mint a Moderátor munkaadójára hárítja a felelősséget!
  Hiszen egy napilap, vagy annak Internetes fóruma tájékoztatást ad a nagyvilágban történtekről, nem pedig szándékosan teret biztosít mások megalapozatlan rágalmazására.
  Ha a Kisalföldnek van egy parányi sajtó etikai érzéke, vagy ha van jogásza, akkor a bejegyzést azonnal olvasassák el vele!
  Különben pedig drukkolok, hogy az alapítványból olvassa el valaki, mert nem kis pénzt tudna kiszakítani a Kisalföld reklámokból összekapart kasszájából.
  Minden esetre holnap beszélek a cég jogászával, s ha mással nem, akkor ezzel segítek ezeknek az embereknek!
  Hajrá Mikulás!”
 • 13. Josh30 2008. december 04. 21:55
  „Kedves Takács Tamás...

  Megélhetési Mikulás? Lassan tíz éve ismerem ezt az embert, egy időben magam is lehettem segítője. Higgye el nekem, sokkal nyugodtabb élete - és több pénze, ha már megélhetésről van szó - lehetne mára, ha húsz éve nem ölti fel a Miklós-palástot. Egyfajta szent őrület hajtja ezt az embert, amit személy szerint csak csodálni tudok...
  Nem hiszem, hogy a maga javára egyetlen fillért is kivett azokból az adományokból, amik segítségével az év végi Mikulás-ünnepeket annyi küzdelem árán is, de megrendezi évről évre, és amik segítségével a győri telefonos lelkisegély-szolgálat működni tud... Húsz éve csinálja - én láttam, mekkora megszállottsággal. Ekkor jön maga, és valahonnan fentről ideköpi a "megélhetési" jelzőt... Nem szégyelli magát?”
 • 12. juju78 2008. december 04. 21:43
  „Kedves Takács Tamás!
  Ez a megélhetési Mikulás nagy szeretettel várja Önt is, ha szívesen részt venne ebben a munkában. Előbb csinálni kell, aztán kritizálni. Amíg nem tudja mi van a háttérben, ne tegyen elhamarkodott kijelentést!
  Üdv: juju78 (megélhetési juju78)”
 • 11. Derekas 2008. december 04. 21:33
  „Kedves kúlturtörténész okoskák!

  Vagy évek óta nem olvastok Kisalföldet, vagy magatok vagytok az újságírók, akiknek politikai irányzatát nem kell bemutatni az olvasóknak!

  A Magyar néphagyomány szerint december 5-én hozzánk a Mikulás érkezik Szent Miklós legendája alapján. A Marxista olvasmányok között ennek a gyerekeknek fontos szakrális személynek élettörténetét, nem is olvashatják!

  Hozzánk a Jézuska érkezik karácsonykor, aki ezt a nevet nem ismeri, annak érkezik a Télapó december 24 -én. Butaságotokban azt sem tudjátok, mit beszéltek, amikor USA-ba akarjátok küldeni a Mikulást! Ott ezt a nevet nem is ismerik! A hozzátok hasonló ateistáknak ott érkezik a Télapó!
  Ha esetleg valakit valóban érdekel, akkor :
  www.santaclaus.hu

  Bár azt gondolom, itt a keverés a lényeg és az emberek és magatok butítása! Ez a szégyen barátaim, de még nagyobb szégyen, hogy ti magyarnak nevezitek magatokat!”
 • 10. Szilágyi_Zsolt 2008. december 04. 21:25
  „Perdix, jó, hogy nem Gyedmaróznak hívod a Mikulást. :) Figyelj: a Mikulás mindig is Mikulás volt, mégpedig azért, mert maga a mikulásos hagyomány, tehát a gyermekek december hatodikai megajándékozása Szent Miklós püspöktől ered. Ő egy (ma törökországi) ókori város, Myra püspöke volt, és egy alkalommal véletlenül meghallotta, hogy egy szegény ember három lánya nem tud férjhez menni, mert nincs hozományuk. Miklós püspök tudta, hogy ha nem találnak férjet, akkor utcanő lesz belőlük, ezért egymást követő három este odalopódzott a lányok házához, és egy-egy zacskó aranyat csempészett be hozzájuk, amelyből rendesen kiházasíthatta őket az apjuk. Ez az ajándékozás háttere. Csak nálunk a Miklós név cseh és szlovák megfelelője, a Mikulás terjedt el. Ennek az okát sajnos nem tudom. És az "igazi" Mikulás, az bizony püspöki öltözetben van: hosszú, fehér reverenda, piros, prémszegélyes palást, stóla, püspöki süveg és pásztorbot a "kellékei" a méltóságteljes külsejű, dús, fehér szakállú öregembernek.

  Itt példaképpen megnézhetsz egy igazi Mikulást:

  http://a2.vox.com/6a00c22522e470549d00e398c48d320001-500pi

  És noha a katolikus egyház (a hozzá kötődő krampuszfigurák = ördög, bűbájosság stb. miatt) törölte Szent Miklóst a "hivatalos" szentjei sorából, azért a kommunisták, mint egyházhoz, Istenhez köthető személyt, nemkívánatosnak tekintették, ezért erőltették a Télapó elnevezést, mivel annak nincs semmi vallásos áthatása. Ez a Télapó, főleg a "legvéresebb" időkben, az ötvenes évek elekén, igen erősen hasonlított a szovjet mintájú Gyed Marózra, vagyis Fagy Apóra. Az orosz gyerekeknek ugyanis ő hozza az ajándékot. Természetesen neki sincs semmiféle vallásos kötődése: egy prémbundába, usánkába öltözött öregember, nagy puttonnyal. Hát nálunk is valami efféle volt a Télapó, "aki" ugyan időközben bohócsapkára cserélte az usánkát, de máig sem bír kikopni a köztudatból. A teljesség kedvéért, állítólag már a szocialista idők előtt is volt valami Télapóra hasonlító figura a gyerekek közt, de ez nem bizonyított.

  Na és hogy teljes legyen a képzavar, a rendszerváltás óta kezd betörni hozzánk az angolszász-amerikai Santa Claus is, akit ugyan Szent Miklósnak hívnak, de semmi köze nincs a püspökhöz. Ez szintén egy dús, fehér szakállú öreg, de jó nagy hassal, piros nadrággal, fehér prémszegélyes, piros kabáttal, sárga csatos, fekete övvel, fekete bakanccsal, és szintén fehér prémszegélyű, fehér bojtú, piros bohócsapkával. Ő az, aki hangosan óbégat, hogy "Ho-ho-hóóó! Boldog karácsonyt! Ho-ho-hóóóó!", repülő rénszarvasok (amelyeket közt Rudolf, a vörös orrú rénszarvas a prímás) húzta szánon közlekedik, odafent az égen, és mániája, hogy minden kéményen keresztülszuszakolja magát, a nagy hasával. Megeszi a süteményt, megissza a tejet, amit gondos gyerekek készítenek oda neki, megtömi a kandalló fölé kifüggesztett zoknikat minden földi jóval, aztán amerről jött, arrafelé angolosan távozik. Hát ő az, akit minden körülmények között kerülni kell. Semmi köze a mi kultúránkhoz (ahogy a Bálint-, bocsánat, Valentin-napnak, a Hálaadás Napjának és a Halloween-nek sem). Én személy szerint irtózom tőle. De sajnos a sok amerikai szeméttel együtt ez is beterít minket. Pedig Magyarországon a Mikulás december 6-a után elveszti szavatosságát. Ám újabban állandó téli vendégként tűnik fel Santa Claus barátunk. Ennek pedig az is az oka, hogy a karácsonyhoz nem lehet arcot, figurát kötni (mind például a húsvéthoz a nyulat, Miklós-naphoz a Mikulást, Bálint-naphoz Ámort stb.) A jászolban fekvő, pólyába takart Kisjézussal nem lehet plazmatévét és PlayStationt eladni. Kell egy figura, amely a karácsonyhoz is jó vevőcsalogató. Átveszik hát ezt a borzalmat, hogy az igazi Szent Miklós eltűnik, helyette jön Sánta Claus, akit aztán novembertől újévig, megállás nélkül agyba-főbe nyomathatnak újságban, tévében, rádióban, utcán, amíg agyvérzést nem kapunk tőle. Akinek van egy kis esze, az megpróbálja elmagyarázni a gyermekének, hogy december 6-án Szent Miklóst püspököt, karácsonykor pedig Jézus születését ünnepeljük, a többi, amit a világban lát, csak maszlag. Így talán lehet némi rendszert teremteni nyiladozó értelmében. :)”
 • 9. libellula1980 2008. december 04. 21:03
  „http://www.unnep.eu/nepi-unnepek/mikulas-vagy-telapo.html”
 • 8. libellula1980 2008. december 04. 20:48
  „Perdix ,kis tájékozódás után más oldalakon ezt találhatja az ember :
  "...A Télapó ennek megfelelően Magyarországon is egyre népszerűbb, nem véletlenül kezdik keverni a gyerekek: a Jézuska vagy a Télapó hozza-e nekik az ajándékot. És akkor még nem beszéltünk a Télapó és a Mikulás egybefonódott hagyományairól: különösen a kommunista rendszerek idején volt gyakorlat, hogy a Mikulást összekeverték a szláv Gyed Morozzal, a Télapó orosz változatával.

  Így Magyarországon a Mikulás ,,szent" eredete egyre profánabb, világibb jellegű lett, s még könnyebb a reklámokban felhasználni a szakállas öregembert. A különböző hagyományok keverése egyébként régóta elterjedt: Szent Miklóst és a nyugat-európai Karácsonyapót először talán a hollandok vegyítették össze a ma ismert Mikulásként, és ezt a hagyományt adták át az amerikaiaknak. "

  Tehát TakácsTamás teljesen jól tudta. Bevallom én nem tudtam, de nem röstellettem utána nézni.”
 • 7. perdix 2008. december 04. 19:52
  „Takács Tamásnak: Legyen szíves mondja el a "Télapó itt van" kezdetű versikét...vagy az is mikulás itt van?......
  Gondolkozzon ember. És ne merje leírni a Mikulást mégegyszer, mert allergiás vagyok rá.....”
 • 6. perdix 2008. december 04. 19:49
  „Takács Tamás: nekem mindig is Télapó marad a Télapó! És a gyerekeimnek is! Ők is így tanulják! Mikulás meg mondjon le! Vagy költözzön az USÁBA......”
 • 5. jockey 2008. december 04. 19:28
  „Magyaroszágon valóban Mikulás, és nem Télapó. Takács Tamás megírta, hogy miért. Egyébként meg mindegy.”
 • 4. TakácsTamás 2008. december 04. 17:50
  „Perdix!

  Nem Télapó, hanem Mikulás! Azért, mert a kommunizmus még a Mikulásból is Télapót fabrikált, nyugodtan hívhatjuk úgy, ahogy minden normális, civilizált világban. Ne felejtse, hogy az a rezsim, amelyik Télapót kreált az öreg szakállasból, Jézust, és az egész egyházi kötődését a téli ünnepkörnek legszívesebben kiirtotta volna az emberek fejéből. Ha nem tetszik a Mikulás, költözzön Kubába vagy Kínába, ott még most is a Télapót várják, a karácsonyt pedig csak 2006 óta kezelik keresztény ünnepként.”
 • 3. jirzi1 2008. december 04. 16:44
  „Köszi Miku Bá Az én gyermekeim nagyon örültek neked a Kovács Margit óvodában .”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak a legszükségesebb feladatokra futja

Győr-Moson-Sopron - A szociális ellátás területén tisztes szegénység érzékelhető- hangzott el a… Tovább olvasom