Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megjelentek az energiatakarékossági pályázatok

Győr-Moson-Sopron - Megjelentek – némi késéssel ugyan – a Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram pályázati kiírásai és dokumentumai. A pályázóknak ezeket közvetlenül, tehát a helyi önkormányzatok közreműködése nélkül kell benyújtani.
A hagyományos (pl. családi ház) és iparosított technológiával (panel) épült lakóházak tulajdonosai – magánszemélyek vagy lakóközösségek – vehetnek részt a „Sikeres Magyarországért" Lakossági Energiatakarékossági Hitelprogram pályázatain. A kiírás szerint támogatható az 1994 előtt épült házak esetében a nyílászárók cseréje és/vagy utólagos hőszigetelése, az épület utólagos hőszigetelése, illetve a fűtés és/vagy a használatimelegvíz-ellátás korszerűsítése – a felsoroltak közül legalább kettőnek a megvalósítása esetén.

Nyílászárók

A nyílászárók cseréjére, illetve utólagos hőszigetelésükre vonatkozó pályázaton idén az iparosított technológiával épült lakások tulajdonosai egyedileg is részt vehetnek (tehát nem kell hozzá az egész adott lakóközösség). Mivel ez a beruházás energetikailag a legkevésbé hatékony, itt a támogatás mértéke 15 százalék, maximálisan 264 ezer forint lehet lakásonként. A felvehető maximális hitelkeret 1,496 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség 1,76 millió forint. Ha a beruházás ennél többe kerül, azt már saját erőből kell pótolni.

Fűtés és meleg víz

Az energetikaiberendezés-cseréket támogató pályázatok esetén a támogatás mértéke 20 százalék, maximum 400 ezer forint lakásonként. Abban az esetben, ha iparosított technológiával épített lakóépületben egyedi fűtés, illetve használatimelegvíz-ellátás van, a lakástulajdonosok itt is benyújthatnak egyedileg pályázatot. A felvehető maximális hitelkeret 1,6 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség 2 millió forint. A többletköltséget saját erőből kell pótolni.

Hőszigetelés

A tapasztalatok szerint az épületek utólagos hőszigetelése hozzávetőleg ugyanolyan hatékony, mint az energetikai berendezések korszerűsítése, így a támogatás mértéke ebben az esetben is 20 százalék, maximum 400 ezer forint lakásonként. A felvehető maximális hitelkeret 1,6 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség 2 millió forint.

Komplex beruházások

Ide azok tartoznak, amelyek egyszerre legalább két vagy három (tehát nyílászárócsere, hőszigetelés és energetikaiberendezés-csere) célt szolgálnak. Ezek a beruházások értelemszerűen drágábban is valósíthatóak meg, ezért az elérhető támogatás maximuma lakásonként 720 ezer forint, a beruházás összköltségének maximum 18 százalékában határozták meg. Az iparosított technológiával épített lakások itt abban az esetben pályázhatnak nyílászárócserével egyidejűleg megvalósítandó energetikaiberendezés-cserére, ha a fűtés vagy a melegvíz-ellátás egyedileg történik (tehát nincs távfűtés, illetve központi fűtés). A felvehető maximális hitelkeret 3,28 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség 4 millió forint.

Megújuló energia

A megújuló energiahordozók felhasználását ösztönző pályázathoz tartozik: megújuló energiaforrásokkal előállított hő- vagy villamos energia, biomassza, geotermikus energia, szélenergia, szerves hulladékok felhasználásának növelése, napkollektorok, napelemek telepítése. Itt lakásonként maximum 1 millió forint támogatást lehet elérni, a maximális támogatás mértéke 25 százalék. Iparosított technológiával épült lakások itt nem pályázhatnak, rájuk más pályázati forma vonatkozik (Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium). A felvehető maximális hitelkeret 3 millió forint, így a figyelembe vehető maximális beruházási költség 4 millió forint.

A pályázatokat a helyi önkormányzatok közreműködése nélkül közvetlenül az Energia Központ Kht.-hez kell benyújtani április 14-től.

További információk

A részletes információk megtalálható, illetve a szükséges adatlapok letölthetők az interneten a gkm.gov.hu, illetve az energiakozpont.hu címen. Érdemes tudni, hogy a támogatás kiegészítésére, az összes többi költség fedezésére hitel vehető fel önrész nélkül. A pályázók a költségek akár 100 százalékát is fedezhetik hitelből. Értelemszerűen a vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes kamatozású hitelek együttes összege nem lehet nagyobb a beruházás elfogadott költségénél, és lakásonként maximum 4 millió forintot érhet el. A hitelfelvétel részletei az mfb.hu internetes honlapon találhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr–Gönyű: Már a kikötőben a vasút

Győr–Gönyű - Már a gönyűi kikötő területén, „saját pályán" épül a vasút, innen a… Tovább olvasom