Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megjelent a Széchenyi Alumni Magazin téli száma

A napokban jelent meg a Széchenyi Alumni Magazin 2011. téli, az indulástól számítva 18. száma.

"A magasan képzett munkaerő-utánpótlás stratégiai fontosságú kérdés – nyilatkozta a Magazinnak Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke. "Ehhez elengedhetetlen, hogy a vállalat aktív szerepet vállaljon a jövő mérnökeinek képzésében.

A felsőoktatás és a vállalti együttműködés kiváló példáját akartuk megteremteni Győrben, a tanszék megalapítása ennek fontos állomása volt. A stratégiai fontosságú kapcsolat a Széchenyi István Egyetem és vállalatunk között rendkívül eredményes és példaértékű az egész országban".

Tudást pakolt a bőröndbe dr. Verebélyi Imre egyetemi tanár, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Doktori Iskolájának vezetője, akit a nemzetközi közigazgatási szervezetekben Mr. Local Goverment-ként jegyeznek.

Győri kötődéseiről, terveiről, a hallgatók hibás önértékeléséről kritikusan nyilatkozik a lapnak. Domanyik Eszter a győri Polgármesteri Hivatal osztályvezetője, szóvivője az egyetem jogász szakának hallgatója a vele készített interjúban elmondja: boldog, hogy Győrért dolgozhat.

A Nissan Győrben is kopogtatott – derül ki dr. Honvári János egyetemi docens gazdaságtörténeti kutatásaiból. A szocialista korban, 1968-ban a japán Nissan cég tette a legkomolyabb ajánlatot egy magyarországi személygépkocsi összeszerelő üzem építésére.

"Egész életemet áthatja a jobb adni, mint kapni szemlélet" – mondja a vele készített interjúban dr. Papp Magdolna az Egyetem házi és üzemi főorvosa, aki lelket ápol, testet gyógyít.

Munkáját Pálinger Katalin, Görbitz Anita és Hornyák Ágnes, a Győri Audi ETO KC játékosai emberi szepontok alapján értékelik. Győrtől Győrig mutatja be életútjának eseményeit dr. Bőhm Antal, a győri egyetem professor emeritusa, szociológus.

"Eléggé szkeptikus vagyok, mintha kissé fonnyadttá vált volna a hazai értelmiségi réteg. Az egész magyar közélettel van gondom, jó húsz éve nem tudunk kivergődni a nehézségekből. Ugyanakkor nem becsüljük eléggé a munkát.

Ma nálunk a könnyű életnek van súlya. Senki nem bízik senkiben és semmiben" – olvasható a társadalomtudóssal készített interjúban.

Öt évtizedet töltött négy keréken, rektori gépkocsivezetőként Katona József, akinek jogosítványa minden lehetséges kategóriára érvényes. "Egy jó sofőr legfontosabb erénye, hogy tiszteli utasait" – fogalmazza meg.

Széchenyiről a Széchenyi térről. A Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumból Horváth Dori Tamás igazgató azt mondja: respektálják az egyetem töretlen fejlődését, diákjaik közül egyre többen jelölik meg a győri képzéseket első helyen. Ennek fő oka, hogy a Széchenyi István Egyetem a szélesebb oktatási spektrumával többeket tud megszólítani.

A Vendégoktatói Ösztöndíjról a jeles intézményekből visszatért oktatók, a győri Ökumenikus Egyetemi Lelkészség tevékenységéről a lelkészek közül elsőként Megyeri Ciprián római katolikus lelkész beszél.

Apa főztjétől teljes a boldogság – fogalmazza meg a világjárás és a honvágy kettősségét Benkő Nikolett, aki Erasmus ösztöndíjjal Grazban és Brüsszelben is tanult.

A másfél évtizede sikeresen működő Practing gyakorlatorientált mérnökképzési program eredményeiről az alapító atyák egyike, dr. Pintér József mellett régebbi és mai practingolók szólalnak meg.

A Győri Ipari Park az egyik legrégebbi ipari központ hazánkban. Balogh László, a Győri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezetője a sikerhez vezető útról, az egyetemmel kialakított együttműködésről nyilatkozik a Magazinban.

A Monori család Ózd helyett Győrben ért révbe – mondja dr. Monori Pál a Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék docense. „Judit, a feleségem haláláig itt tanított, s a család három tagja itt szerezte diplomáját" – olvasható a generációkat bemutató cikkben.

Hogyan lesz a mérnökből tanár? – teszi fel, s életútjával meg válaszolja a kérdést Nógrádi László, aki egykoron mérnöktanár szakos hallgatóként kapta meg a kezdősebességet.

Már nem kínai a kínai, mert a versenyképesség érdekében szélesíti az Idegennyelvi Oktatási Központ a választható nyelvek körét – erről is beszélt dr. Csendes Ferenc egyetemi docens, a központ vezetője. Hogyan gondolkodik a ma építésze? Milyen hatások érik művészetét?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ Kertész Balázs, egykori győri öregdiák, az "Interaction Architecture" vándorkiállítás megálmodója és főszervezője. Dömötörfi Ákos huszonhat évesen került a logisztikai szakma csúcsára, s várja az újabb kihívásokat...

A Győr Symphonic Band 12 évvel ezelőtt alakult, s azóta a hazai fúvószenekari élet meghatározó résztvevője. Szabó Ferenc alapító karnagy, művésztanár a tervekről, a hagyományok továbbviteléről beszél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesülete karácsonyi ünnepsége

Esély a Gyógyulásra Rákbetegek Győri Egyesülete 2011.december 13-án Támaszadó irodájukban tartották… Tovább olvasom