Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Megjelent a Széchenyi Alumni Magazin nyári száma

A napokban jelent meg a Széchenyi Alumni Magazin hatodik évfolyamának nyári, az indulástól számítva 20. száma.
Az "alumni" kifejezés a világ számos pontján a felsőoktatási intézmények öregdiákjait jelöli. A Magyarországon és Közép-Kelet Európában a fél évtizeddel ezelőtti indulás óta is újdonságnak számító lapot az egykor Győrben diplomát átvettek számára, az intézmény partnereinek tájékoztatására készíti a Széchenyi István Egyetemmel kialakított sokoldalú együttműködés keretében a győri X-Meditor Kft.

„Egyetem + Audi + Győr = fejlődés" adja meg a huszadik szám alapvetését a címlap. Kivételesen a bevétel erősít – mondja az Egyetem gazdálkodásáról Barth János, a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság főigazgatója. A Széchenyi István Egyetem a tavalyi évben 4,3 milliárd forint állami támogatáshoz jutott, ehhez társult a mintegy 6,5 milliárdos saját bevétel, amelyből közel 4,5 milliárd volt a pályázatokon elnyert összeg. Összességében tehát 2011-ben 11 milliárd forintból gazdálkodhatott a győri felsőoktatási intézmény, s a hatékonyság mellett a takarékosság a meghatározó gyakorlat.

A humán tőke a verseny kulcsa, vallja Thomas Sigi, az AUDI AG személy- és szociális ügyekért felelős igazgatótanácsi tagja, munkaügyi igazgató, akire nagy hatást tett a győri kampusz látványos fejlődése, bővülése.

Fotó Matusz. Ismert és elismert párosítás. A Matusz-fotók sajátossága, hogy önmagában nem a téma jelenik meg, hanem a téma plusz Matusz Károly. Sajátos a szóhasználata: én nem lefotózom, hanem megfotózom a témát – mondja életútjáról a győri egyetem barátjaként tisztelt fotóművész, aki az elmúlt évtizedek térségi eseményeinek nagy krónikása.

Dr. Bikás Ernő 1974-ben lett az intézmény oktatója, s 1989-től 2001 végéig főigazgató-helyettesként az intézmény oktatási ügyeit irányította. Életútjának állomásaira, a tanítás megélt eseményeire, az élethelyzetekből fakadó problémákra derűsen, sok humorral emlékezik.

Pálfi Zsuzsanna református lelkész a Győri Egyetemi Lelkészség egyik meghatározó személyisége. Az életünket befolyásoló kérdőjeleket veszi sorra, s a kulcsról, a személyes kapcsolatokról, azok mai értékéről mondja el tapasztalatait. Már gépészmérnöki tanulmányai alatt a motorfejlesztés gyakornokaként dolgozott az Audiban Tóth Attila, aki a Belső Égésű Motorok Tanszék szakmai kihívásaira kereste, keresi a válaszokat. A mesterszakos hallgató a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola diákjaként jött a győri egyetemre, s három alkalommal nyerte el a Köztársasági Ösztöndíjat. Jelenleg a VW-konszernnél, Wolfsburgban készíti mesterszakos diplomamunkáját.

Két szerelem édes vonzásában él Kulcsár Béla autógépész mérnök, igazságügyi gépjárműszakértő. A Széchenyi István Egyetemen közlekedésbiztonsági tárgyakat tanít, s jelentős műszaki gyűjteményt, ipartörténeti anyagot őriz ménfőcsanaki házában. A hagyományőrzés a másik értékteremtő tevékenység: a zene, az I. és II. világháborús relikviák egyúttal egy szép életút megjelenítői is.

Beke Éva 1977-től az elmúlt év végéig, nyugdíjba vonulásáig mindig a tűzvonalban, a felsővezetők közvetlen munkatársaként, rektori titkárnőként dolgozott az egyetemen. Egy elégedett, a sorsnak hálás ember szólal meg az interjúban. A Széchenyi István Egyetem nyelvész oktatóinak neves mentora, szakmai menedzselője, dr. Szépe György pécsi professzor, aki a győri egyetem értékeinek kiteljesítését támogató munkáját a „Sikeres élet kedves promenáddal" című interjúban mutatja be.

A szociális munka az emberekkel emberekért végzett tevékenység. A győri képzési gyakorlatot, a szakmai háttér és kapcsolódások sokszínűségét, a kiküzdött értékeket dr. Csizmadia Zoltán egyetemi docens, a szaktanszék vezetője és Odoricsné Buthi Krisztína, 10 éve Győrben diplomázott szakember veszi sorra.

Az Universitas-Győr Alapítvány vendégoktatói ösztöndíjasai közül dr. Dogossy Gábor, dr. Nagy Szilvia és dr. Kallós Gábor egyetemi docensek értékelik a neves külföldi egyetemeken töltött féléves munkájukat. Dr. Dusek Tamás egyetemi docens a kétdimenziós regresszió és a tudományos kutatásait elismerő nívódíj összefüggéseiről mondja el véleményét.

Gábora Bernadett és Tátrai Zsófia marketing mesterszakos hallgatók tanulmányait országos sikerek jelzik. A Miskolci Városmarketing versenyen Győr értékeit új megközelítésben nyújtották át a szakértő zsűrinek, s mindkét város vezetői díjazták az új szellemiségű bemutatást.

A Hild József Építőipar Szakközépiskola igazgatója, Józsa Tamás „Szakmában maradva" ismerteti a tudás gyarapításának járt útját, s a győri egyetemhez kötődő sokféle színes tevékenységet.

Fiatal és kicsi – de erős. Így mutatja be dr. Tóth János, a révkomáromi Selye János Egyetem rektora a jelenleg 2300 hallgatót oktató felvidéki intézményt. A Selye a szlovák felsőoktatás egyik közintézménye, az oktatás nyelve a magyar. Ezért is nevezhetjük magyar egyetemnek, de azért is, mert a felvidéki magyarságot szolgáljuk – mondja a rektor, aki kiemelten számít a győri egyetem részvételére és közreműködésére munkájuk minden területén.

A győri történetek sorozatban az 1849-et követő időszak eseményei, személyiségei szerepelnek. Gárdonyi Géza, Blaha Lujza, Czuczor Gergely, Rónay Jácint és a megújuló helyi társadalom, gazdaság együttesen alakították a neoabszolutizmus időszaka utáni közhangulatot.

A 20. számban olvasható írásokat a „Kivételesen a bevétel erősít" és az „Óra a Népstadionban, pont és kettes ajándékba" címűekkel ajánljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankkártyát lopott, mellyel később próbálkozott - fotók

A Győri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. A gyanúsított bankkártyát… Tovább olvasom