Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Megismerhető környezeti állapotunk

1997-ben indult osztrák kezdeményezésre az a környezetvédelmi projekt, amelyhez Győr is csatlakozott tavaly.
Osztrák kezdeményezésre 1997-ben indult az a környezetvédelmi projekt, amelyhez tavaly Győr is csatlakozott. A program első szakasza sikerrel, alig vártan nagy érdeklődéssel zárult.

A bécsi ÖkoBusinessPlan és a győri Öko Stratégiai Fórum együttműködésének első szakasza lezárult. A folytatáshoz pályázik uniós támogatásra a város önkormányzata, a munkának a „látványosabb" szakasza ezután következik. Nagyon tömören összefoglalva a projekt lényege, hogy igen tekintélyes összegeket takaríthatnak meg cégek, intézmények, ha pontosan ismerik környezeti állapotukat, s ennek tudatában cselekszenek. A győri programhoz Bécs sok segítséget adott, sőt, a folytatáshoz is lobbizik az osztrák főváros.

Győrben meglepően nagyszámú, 33 cég, intézmény jelentkezett az Öko Stratégiai Fórumba. Ezeknek mintegy a fele már rendelkezik környezetvédelmi szakemberrel, így elsősorban a kisebb cégekkel foglalkoztak április óta. Velük kísérleteztek ki egy olyan módszert, amely az osztrák példától eltérően térinformatikai és informatikai alapon képes nyilvántartani az alapokat. A program fő szakmai mozgatója a Széchenyi- egyetem.

Lelkes diákjainak egy csoportja végezte el a cégeknél a környezeti állapotfelmérést – egy időben tanulva és tanítva.
Dr. Tóth Péter egyetemi tanár vezetésével elkészült egy 120 oldalas kézikönyv a projekt szakemberei és partnerszervezetei részére – ám ezt bárki haszonnal forgathatja, hiszen tartalmazza a környezetvédelmi „alapismereteket" is. Utóbbiból meglehetősen nagy az elmaradásunk. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 80(!) százaléka még arra sem tudott helyes választ adni például, hogy mi az üvegházhatás vagy a globális felmelegedés. A térinformatikai rendszer internetes megjelenését a szintézis szakembere dolgozta ki. Az oldal részletesen tartalmazza a cégek aktuális környezeti adatait, ezek megismerhetők, frissíthetők, mások is csatlakozhatnak hozzá.

A következő fázis megtölteni a projektet „használati" programokkal. A cél röviden: terjeszteni a környezetvédelmi képzést, és útjára bocsátani a hulladékcsökkentési, a termelési hatékonyságot növelő programokat.
Csupán egy adalék, nem cégekről, hanem „magunkról". Mosonmagyaróváron egyetlen év alatt 50 ezer tonna használt étolajat öntenek a háziasszonyok a lefolyóba. „Így készül a Lajtában az olajos hal" – mondja egy szakember nem kis iróniával. Pedig ebből a kiöntött olajból jó sok biodízel-üzemanyag készülhetne...

Ma a projekt vezetői Bécsben egy konferencián vesznek részt, ahol az európai városok környezetvédelmi törekvéseiről tárgyalnak. A győriek Finnország szakértőivel együtt tartanak előadást munkacsoportjukban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lamba Rt.: másodszor kalapács alatt

Lassan egy éve, tavaly december 18. óta tart a győri Lamba Rt. felszámolása. Tovább olvasom