Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Mégis parkolóház lehet a volt ifiházból Győrben

A volt ifjúsági ház és az egykori Vasas Otthon helyén parkolóház épülhetne, a színház melletti mélygarázst pedig bővíteni lehetne – derül ki a pénteki győri közgyűlés egyik előterjesztéséből.

A győri közgyűlés pénteki ülésén tárgyal a város rendezési tervének módosításáról. Révi Zsolt főépítész előterjesztésében többek között a belváros Baross úttól keletre eső részének szabályozását változtatná meg számos ponton, egyebek mellett úgy, hogy három helyen könnyebb legyen parkolókomplexumot kialakítani, bővíteni. Az egyik ilyen helyszín a másfél éve üresen álló Petőfi Sándor Művelődési Ház, a korábbi ifjúsági ház épülete.


A dokumentum legfeljebb 300 autó befogadásáról szól, amelyhez – olvasható az anyagban – ugyan át kellene alakítani a Teleki utca és az Árpád út kereszteződését, ez azonban műszakilag megoldható.

Megvalósítás esetén teljesen vagy részlegesen megtiltanák a felszíni parkolást az épület északi (Árpád úti) és déli oldalán, s az utóbbi helyen új kerékpársávot jelölnének ki.


Ezzel kapcsolatban megkerestük Borkai Zsolt polgármestert (Fidesz–KDNP). A politikus kifejtette: a döntés elvi lehetőséget adna arra, hogy a létesítményből parkolóház legyen, a pontos elképzeléseket a pénteki közgyűlésen ismertetik.

Ismert, hogy a volt ifjúsági ház parkolóházzá alakítása 2013 őszén vetődött fel, és nagy vihart kavart. Civilek 1300 aláírást gyűjtöttek össze az elképzelés ellen és adtak át az önkormányzatnak, több ellenzéki párt és az Arrabona Városvédő Egyesület tiltakozott, két ízben pedig élőláncot is szerveztek, jelképesen védve az épületet. A belvárosi kereskedőket tömörítő Győri Bevásárló Utcák Alapítvány ugyanakkor egy hónapja több mint 200 aláírással megtámogatva kérte a városházától, hogy a művelődési házból parkolóház legyen. Úgy érveltek, hogy ezáltal parkolóhelyek szabadulnának fel a központi városrészben, s így a közlekedők könnyebben találnának helyet autójuk számára, mint jelenleg. Borkai Zsolt többször nyilatkozta: még nincs döntés az egykori ifiház jövőjéről.

Fotók: Béres Márton
Fotók: Béres Márton


A főépítész közgyűlési előterjesztésében még két másik helyszínen tenné lehetővé a parkolófejlesztést. Az egyik a Teleki utca nyugati oldalán lévő volt Vasas Otthon, amelyet parkolóházzá lehetne átalakítani. A másik a Győri Nemzeti Színháznál lévő II. János Pál tér alatti 46 férőhelyes mélygarázs, amely duplájára lenne bővíthető. A dokumentumban emellett szó van automata mélyparkoló rendszer lehetőségéről is a Rába Hotel Árpád út felőli és a színház Bajcsy-Zsilinszky út felőli oldalán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az évadnak vége, a táncnak nincs Győrben

Szusszanásnyi vakáció jut a Győri Balett táncosainak, akik egy hónap múlva ismét balettrúd mellé állnak. Tovább olvasom