Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Mégis döntöttek, csak három gimi marad

Győr - Felére csökkenti az induló gimnáziumi osztályok számát a jövő tanévben a győri önkormányzat - a testület mégsem halasztotta el a döntést. A Révai, a Kazinczy és a Krúdy marad. Borkai Zsolt viccet mesélt. Olvassa el!

19.34: Véget ért a közgyűlés.

19.25: A képviselők engedélyezték, hogy Borkai Zsolt október 19. és 22. között Győr finn testvérvárosában, Kuopióban tartózkodjon. A városi könyvtár igazgatóhelyettese Kucska Ferenc maradt.

19.21: Néhai Knézy Jenő szavaival élve: micsoda dráma! Borkai Zsolt bejelentette, hogy a Fidesz-KDNP-frakció támogatta ugyan halasztásra irányuló javaslatát, de miután jövő héten lesz a szakképzési vásár, ahol a szülőket már tájékoztatni kell a következő tanév kínálatáról, szavazást rendelt el. A testület 20 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett elfogadta a javaslatot. Összegezve: jövőre csak a Révai, a Kazinczy és a Krúdy indíthat gimnáziumi osztályt, csökkentik a szakközépiskolai osztályok számát is, miközben erősítik a szakképzést.

19.10: Meglepő fordulat! Borkai Zsolt úgy vélekedett, hogy a mostani városvezetés abban különbözik az előzőtől, hogy az ellenzék megnyugtatására képes a javaslat napirendről való levételére, és újratárgyalására néhány hét múlva. Szünetet rendelt el, hogy ezt megbeszélje a Fidesz-KDNP frakcióval.

18.57: Durvul a vita. Németh Zoltán (Fidesz) szerint furcsa hallani az ellenérveket a szocialisták szájából, akik korábban elvégezték a hóhérmunkát az oktatási rendszeren. Neupor Zsolt önmérsékletet kér.

18.50: Fárad a közgyűlés és a sajtópáholy, sehol egy új érv a láthatáron. A baloldal azt mondja, nem tud nyugodt szívvel igent nyomni, a jobboldal meg azt, hogy tud. Borítékolható, hogy a javaslat megkapja a többséget. Kun András ismételgeti, hozzuk vissza, hozzuk vissza.

18.38: Sík Sándor KDNP-frakcióvezető arról beszélt, hogy támogatja a javaslatot. Neupor Zsolt osztotta Kun András véleményét a máshová vándorló diákokról, amire szerinte azért is nagy esély van, mert a győri önkormányzati középiskolákba a gyerekek 40 százaléka vidékről jár be. Azt javasolta, tárgyalja újra a közgyűlés az anyagot. Borkai Zsolt azt kérdezte: azért van-e most annyi gimnáziumi osztály, mert annak idején volt előtte bármilyen felmérés? A hangsúlyozásából már érződött is a válasz: nem.

18.24: Papp András oktatási osztályvezető kijelentette: nem tud arról, hogy javaslatot valamelyik iskolaigazgató ellenzné. Hozzátette: nem mondhatja ki, hogy nem lesz pedagóguslétszám-csökkentés. Megjegyezte, hogy a hangsúlyokat eltolják a szakképzés felé, de összességében csak hárommal indítanak kevesebb középiskolai osztályt jövőre az ideinél, amit a tanulólétszám fogyása egyébként is indokolna.

18.17: Kun András szocialista frakcióvezető szerint rosszul előkészített az előterjesztés, nem foglalkozik például azzal, mi lesz a tanárokkal. Megemlíti a veszélyt, hogy a szülők alapítványi, egyházi vagy más városokban lévő gimnáziumokba, szakközépiskolákba viszik el gyerekeiket, ha Győrbe csak szakképzőbe járathatják.

18.13: Elkezdődött a várva várt napirendi pont tárgyalása az érettségit adó osztályok számának megkurtításáról, a szakképzők megerősítéséről. A javaslat szerint az önkormányzati fenntartású középiskolákban 19 helyett csak 10 gimnáziumi osztály indul Győrben a 2009/2010-es tanévben, valamennyi a Révaiban, a Kazinczyban és a Krúdyban. Nem lesz gimnáziumi osztály a Bercsényiben, a Mórában, a Szabadhegyiben és a Szent-Györgyiben. Összesen néggyel csökken a szakközepes osztályok száma (a lefaragás érinti a Barosst, a Deákot, a Jedliket, a Kossuthot, a Lukácsot, a Pálffyt, a PÁGISZ-t és a Szent-Györgyit, ugyanakkor a Bercsényiben plusz négy, a Szabadhegyiben plusz egy ilyen indulhat). A játék arra megy ki, hogy többen járjanak szakképzőbe (és – ahogy az ösztöndíjrendszer kialakítása ösztönzi – főleg hiányszakmát tanuljanak, hogy hűséges munkásai legyenek demokratikus hazánknak). Ennek megfelelően 24 helyett 35 ilyen osztályt indítanak jövőre.

18.07: Schreiner László (MSZP) írásban kérdezte a polgármestert arról, tudják-e már, ki a felelős azért, hogy a Szauter utca meghosszabbításánál a legdrágább ajánlat nyert. Borkai szerint ez nem igaz: a legjobb szabályosan pályázó cég kapta meg a kivitelezést. A választ Schreiner nem fogadta el, de a szervezeti és működési szabályzat értelmében a testületnek nem kellett szavaznia róla.

17.53: Borkai Zsolt viccet mesélt. - Mit mond a munkanélküli bölcsész az állást talált bölcsésznek? - Kérek egy hotdogot. Szerinte ezért kell tenni valamit a közoktatásban. A testület 32 igennel, egyhangúlag elfogadta a koncepciót. A végleges döntést várhatóan három hét múlva hozza meg a közgyűlés.

17.50: Ottófi Rudolf alpolgármester úgy véli, Győr a most bevezetendő változtatásokkal példát mutat, és talán elgondolkodtatja az ország vezetőit is.

17.39: Bárány István (Pro Urbe) szerint komoly reformról van szó.

17.35: Pádár László (MSZP) fején találta a szöget: aki olvasni tud, jobban tanul.

17.30: Kun András (MSZP) és Szabó József (MDF) támogatásáról biztosította a javaslatot. Az ösztöndíjrendszer működtetése egyébként idén novemberben és decemberben 15 millió, jövőre egész évben 143 millió forintot vinne el a város kasszájából. 2,51 alatti tanulmányi átlag alatt egyetlen fillér sem járna. A cél nyilvánvalóan az, hogy közelítsék a képzéseket a cégek elvárásaihoz, és enyhítsék a képzett szakmunkások hiányát.

17.22: A képviselők arról a javaslatról tárgyalnak, amelynek értelmében tanulmányi eredménytől függően akár havi 16 ezer forint ösztöndíjat is kaphat az, aki hiányszakmát tanul szakképző iskolában (leánykori nevén szakmunkásképzőben). Elsőként a mostani kilencedikesek kapnának pénzt. Ezzel párhuzamosan csökkentenék az érettségit adó képzésre felvehetők számát úgy, hogy 50, illetve 30 százalékosnál rosszabb központi felvételi dolgozattal senki nem kerülhetne gimnáziumba, illetve szakközépiskolába. Papp András oktatási osztályvezető elmondta: van olyan gimnázium, amelyben 60 felvett tanulóból 42 40 százalékosnál rosszabb felvételit írt, és olyan is, ahol a bukási arány meghaladja az 50 százalékot. A javaslat még csak koncepció, végleges döntés ma nem születik. (Ma a jövőre indítható gimnáziumi és szakközépiskolai osztályok konkrét, iskolánkénti csökkentéséről ugyanakkor még lesz szó, és a testület dönteni is fog az ügyben.)

17.10: Folytatódik a közgyűlés.

16.46: A közgyűlés elfogadta az eredeti javaslatot 32 igen szavazattal. A két, pénteket és szombatot érintő módosító indítvány simán elvérzett (csak tízen, illetve kilencen szavazták meg.) Borkai Zsolt negyedóra szünetet rendelt el.

16.45: Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint nem pénzkérdésről van szó: az szól a fizetőparkolóhelyek mellett, hogy így lehet élhető a Belváros.

16.40: Szabó József válaszolt, fenntartja érveit és javaslatát, közben rászólt a beszélgető szocialistákra. Borkai Zsolt megjegyezte, a testület tagjai tartsák tiszteletben a felszólalókat, hogy senkit ne kelljen ilyen kisiskolás módszerekkel figyelmeztetni.

16.32: Szabó József (MDF) felemlítette a gazdasági bizottság és saját javaslatát arról, hogy az év minden szombatján ingyenes legyen a parkolás, ne csak adventkor, illetve, hogy pénteken csak délután kettőig kelljen fizetni. Eredics Imre (MSZP) jelezte, egyetért a polgármester indítványával, ami nem meglepetés, mert 2005-ben ilyen szisztémát a szocialista városvezetés is bevezetett. A politikus ugyanakkor bírálta MDF-es társát, mondván, hogy a fizetőparkolók célja elsősorban a Belváros közlekedési tehermentesítése. Németh Zoltán fideszes alpolgármester, belvárosi önkormányzati képviselő kijelentette: ritkán mond ilyet, de Eredics Imre minden szavával egyetért.

16.30: Már a parkolás a téma. Borkai Zsolt polgármester javaslata szerint a karácsonyi vásár idején heti 56-ról 40 órára csökkentenék azt az időszakot, amikor fizetni kell a parkolásért a Belvárosban. A jelenlegi rendszerhez képest ingyenesek lennének a szombatok, valamint a hétköznapok 16 óra után. December 25. után visszaállna minden a régi kerékvágásba. A cél, hogy megkönnyítsék a vásárló tömegek dolgát.

16.26: A közgyűlés egyhangúlag, vállveregetés mellett elfogadta a rendőrségi beszámolót.

16.14: Herkely Ákos (KDNP) után Simon Róbert Balázs fideszes alpolgármester is jó ötletnek tartja a motorkerékpár-vásárlást. Ebből még lesz valami.

16.08: Még hat képviselő vár sorára, hogy néhány építő javaslatot tegyen, és megdicsérhesse a rendőrség munkáját.

15.58: A rendőrkapitány eddig a képviselők kérdéseire válaszolt, elmondta például, hogy jó lenne, ha a város támogatná két motorkerékpár beszerzését. Most jönnek a felszólalások.

15.32: Már a nyári idegenforgalmi szezon rendőri értélkelése a téma, Horváth Csaba alezredes, városi rendőrkapitány beszél. A statisztika szerint a mostani idényben 1390 bűncselekmény történt Győrben, szemben a tavalyi 1835-tel. 83 betöréses lopás, 51 súlyos testi sértés, 41 gépkocsifeltörés rontotta a közbiztonságot. A külföldi gyanúsítottak száma 19, a külföldiek ellen elkövetett bűncselekményeké 37. Az előbbi 16, az utóbbi 46 volt 2007-ben.

15.20: Szokatlanul hosszú idő alatt fogadta el a testület a napirendi pontokat. Kun András MSZP-s frakcióvezető azt javasolta, hogy az ominózus gimnáziumi osztályokat érintő szerinte nem jól előkészített előterjesztésről ne tárgyaljanak. Nem járt sikerrel. Ottófi Rudolf KDNP-s alpolgármester cserébe azt kérte, hogy Neupor Zsolt (MSZP) színházfelújítást szorgalmazó javaslata ma ne legyen téma. Neki sikerült. Örülhet a fideszes Szijjártó Péter is, aki azt indítványozta, hogy a következő közgyűlésen kérjék fel a négy győri parlamenti képviselőt, készítsenek állásfoglalást az országos költségvetéshez.

15.06: Megkezdődött a közgyűlés, a 36-ból 29 képviselő van jelen. Nyitányként Borkai Zsolt polgármester gratulált a szocialista Bári Olgának, aki a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól Idősekért Díjat kapott.

Az előterjesztések szövege itt olvasható.Olvasóink írták

209 hozzászólás
 • 209. Novbee17 2008. október 21. 23:55
  „Gratuláció!

  Ma este volt szerencsém DÖK-ös ként részt venni a Gólya-bálon és annak megszervezésében is segédkeztem!Ott ültem a széken,szólt a zene és az járt a fejemben, hogy nem lesz ilyen többé.Az, hogy az iskolát ahova járok, ahol élek bezárják itt tudatosult bennem.
  Gratulálni szeretnék a Móra egész tanári karának Kiemelten Nagy Sándorné igazgatóhelyettes asszonynak és Csengeri Mária igazgató asszonynak, hogy (már elnézést a kifejezésért) a szarból megpróbáltak/megpróbálnak várat építeni.Minden elismerésem.Én támogatom Őket sak mondják mivel kell.A tanárokat is kiemelném, nagyon diplomatikusa,előre nézve viselik az "ítéletet".
  Még mindig nem értem mire volt ez jó!”
 • 208. mbukovics 2008. október 19. 20:47
  „@ dalmiii,
  mi a baj az eddigi írásaimmal?”
 • 207. Korrekt 2008. október 16. 21:35
  „2-évvel ezelött azt nyafogtátok, hogy a balodal mit müvel Györrel.
  Hát, olyan soknak nem lehetett örülni...DE...

  .....ami most folyik a bukfenc-gyurka vezetésével, ez egy TRAGI-KOMÉDIA.

  Most nem hiányzik az a sok elvert pénz és a semmit tevés?
  A városháza parkból meg egy temetö kertet csináltak:(”
 • 206. Dalmiii 2008. október 16. 14:35
  „mbukovics, az eddigi írásaid alapján nem hiszem, hogy bármi értelme is lenne, ha elkezdenék vitázni veled ezen.”
 • 205. mbukovics 2008. október 15. 21:42
  „"Sokan kérdezik, hogy miért olyan nagy veszteség az újságíró szak... Magyarországon csak két helyen oktatnak ilyesmit gimnáziumban... a Mórában és egy helyen Pesten. Lehet, hogy csak alapozás, de mégis ad valami pluszt."

  Ezt te sem gondolod komolyan.”
 • 204. Dalmiii 2008. október 15. 21:27
  „Szomorú, hogy itt is egymásnak esnek páran...
  Lehet, hogy nehéz megérteni néhány embernek, hogy valakinek igenis sokat jelent egy iskola, a tanárai, a diákok akikkel tanul...
  Csak köszönet és tisztelet illeti azokat a tanárokat (főleg mórásokat) akik nem adták fel még az utolsó pillanatban sem! Sokan kérdezik, hogy miért olyan nagy veszteség az újságíró szak... Magyarországon csak két helyen oktatnak ilyesmit gimnáziumban... a Mórában és egy helyen Pesten. Lehet, hogy csak alapozás, de mégis ad valami pluszt. Mindamellett ezzel az iskolánkat is arra ítélték, hogy lassanként megszűnjön. Lehet itt divatos szavakkal dobálózni, mint hogy integrálják stbstb... de ez = azzal, hogy a Móra nem lesz Móra! Sajnálom, hogy nem gondolták át jobban ezt a döntést. Az pedig egyszerüen nem szorul kommentálásra, amit Borkai "úr" a közgyűlésen művelt..egyszerüen minősíthetetlen. Abba miért nem gondolt bele senki, hogy ha a diákokat itt Győrben nem veszik fel, mert kevés lesz a hely, akkor fogják magukat és elmennek máshova?
  (Pottyfiú, remélem jól megy a suli ;) )”
 • 203. Yessijames 2008. október 14. 16:45
  „Kedves Mindenki, és föleg BORKAI ZSOLT!!! Elöször is szeretnék gratulälni, Györ lassan romokban hever, söt még a fäkat is kiszedette a Väroshäza elöl, és kicsiket ültetett, majd érdekel hogy karäcsonykor mi lesz feldiszitve? Mert addig nem fognak äm megnöni!! A Gimnäziumokkal kapcsolatban: Elég furcsa döntés ez hogy egy megyeszékelyben, Györben 3 Gimnázium legyen... Meg milyen otromba dolog az hogy Borkai Zsolt viccet mesél egy szavazäson, föleg kapcsolódó témäban... Amúgy ha így folytatja akkor nem lesz olyan aki Györben érettségizett, és megy a bölcsészkarra...(Mint a viccben szereplö bölcsészek) Ahhoz képest hogy Borkai is a Bercsényi Gimnäziumban érettségizett anno, azt is megszünteti. Ez alatt a 2 év alatt(amióta polgärmester) annyi kärt tett, hogy még Gyucsänynak is el kell kezdeni igyekezni hogy ne hogy leelözze. Amúgy most Borkai büszke lehet magära mert segit Gyurcsäjnak tönkretenni Magyarorszägot!!! Egy sportoló Diäk”
 • 202. diák 2008. október 14. 16:44
  „Sziasztok!
  Véeleményem szerint annak,aki nem tudja hogy mi folyik a Mórába nem kellene itt irogatnia mindenfélét,mikor nem tud semmit az iskoláról!Lehet hogy a Móra nem a legjobb suli Győrben,de azért eléggé toppon van az iskolák között.Nem hinném,hogy alá kellene becsülni,nem érdemli meg.
  Egyébként nem láttam még ilyen összetartást az iskoláért,egymásért és a TANÁROKÉRT sem.Büszkék lehetünk,h legalább tényleg megpróbáltuk és megtettünk mindent.Ha másnak nem is jelent semmit nekünk IGEN!!!Én bízom a MÓRA megmaradásában...kérlek ti is bízzatok benne és sikerülni fog....”
 • 201. Alia 2008. október 14. 14:51
  „Kedves mindenki!
  A döntés megszületett... Igaz olyanok által akik már jó pár éve nem láttak iskolát... Elhamarkodott volt az fix!!!! Nem is gondoltak bele talán, hogy nem csak Győr van?! Ha itt nem tud a gyerek gimibe menni majd megy máshova, más városba... Ez van viseljük majd a következményeket.
  Az meg hogy nincs szakmunkás... Hát szerintem minden nyolcadikos pontosan tudja, hogy nem érdemes annak tanulni. Kutya számba veszik őket!!!! Ne nézzetek már hülyének minket.
  Ja! Am meg 6 éve vagyok MÓRÁS és csak sajnálni tudom azokat akik ezt tették a sulival. Esélyt sem adtak egy új kornak!!!!!!! Szégyen és bánat! Szerintem is tegyünk meg mindent a suliért!!!!!!!!!!!”
 • 200. Tgabor 2008. október 14. 10:04
  „Szerintem átgondolatlan, sebtében hozott döntés volt. Elég lett volna a felvételi szint megemélése. A felvehető tanulók létszáma eldönti, hogy hány osztály indítható egy adott iskolában. A jó teljesítményt nyújtó szakmunkás tanulókat pedig támogatással lehetne ösztönözni. A döntésbe megint nem vonták be az iskolákat. Az a felsőbbrendüség zavar a legjobban, ami egy idő után a vezetőkből előjön.”
 • 199. Mórás és ideges 2008. október 13. 22:41
  „Öszinténén azt nem értem, hogy mért pont a Mórát...Ott van egy pár suli ahova a kutya se akar menni...”
 • 198. Mórás és ideges 2008. október 13. 22:41
  „Öszinténén azt nem értem, hogy mért pont a Mórát...Ott van egy pár suli ahova a kutya se akar menni...”
 • 197. Rozó 2008. október 13. 20:33
  „én csak azt sajnálom az egészben, hogy a sok tanár, aki már évtizedek óta itt tanít, végig kell néznie ahogy tönkremegy az egész iskola. Jómagam a szerény 4. itt tanult évemmel nem sokat tudok mondani az iskola nagy múltjáról, de furcsa, hogy állítólag a drága polgármesterünk is itt koptatta a padot. ennek a helynek köszönheti részben h elérte azt ahol most van. Ez a hála?”
 • 196. Éber 2008. október 13. 20:21
  „Gimnazista az nem jutott eszedbe,hogy nem akarnak egyházi iskolába menni az emberek?Egyébként...nekik legalább hasznuk volt belőle.Megint az egyház malmára hajtják a vizet,mint mindig.Hiába...a hit hatalom...a hatalom pénz...”
 • 195. M.Ó.R.A. 2008. október 12. 19:02
  „Kedves RealitiTV!Az,hogy te még nem hallottál az Oxigén rádióról egy dolog...Egyébként a BMC rádió helyén lett (vagy a MC-ről sem hallottál még?)Ez a rádió inkább az idősebb korosztályt szólítja meg,és általában jazz-t játszik...Ezenkívül,mint már említettem,most kezdett volna fellendülni a média szak,az új igazgatónak köszönhetően.De sajnos erre már nem lesz lehetőség...”
 • 194. mtt 2008. október 12. 16:51
  „autóstahónak üzenem: nem értem amit ír, biztos velem van a baj..A KRESZ-szel mi a gondja? 22 éves jogsim van, soha nem okoztam balesetet, napi szinten vezetek, tehát nem igazán tudom, miről beszél..Egyébként sem hiszem, hogy ez lenne a kommentek lényege. Annak meg felettébb örülök, hogy Ön sem iskolázottabb, ezek szerint tahó? Látja, az aljanép is tud kommunikálni egymással.”
 • 193. MÓRA 2008. október 12. 15:24
  „Én nem médiát tanulok, de szeretem az iskolám.”
 • 192. Volt mórás 2008. október 12. 12:20
  „Aki szerint a média csak győzikéből és az egyéb ízléstelen hülyeségekből áll, annak elég ingerszegény élete van, mert csak ezeket a retardált dolgokat látja meg benne.

  Sajnálom őket. :D

  Egyébként hadd hessegessem el azt a tévhitet, hogy a mórában bárki is bekerülhet 3as átlaggal! Én 4,5ös átlaggal jelentkeztem és így is rengetegen voltak előttem a rangsorban. Szerencsém volt.”
 • 191. Volt mórás 2008. október 12. 12:14
  „realitiTV!

  Minden csak idő kérdése. A Mórában ezt a képzést tovább lehetett volna, sőt tovább kellett volna fejleszteni! Máris egyedülálló alapokra épült volna a 4 éves oktatás.

  Egyébként szerintem Te is olvasol újságot, nézel tévét, hallgatsz rádiót és használod az internetet!
  Persze rombolni mindig könnyebb..ebben az országban máshoz nem is értenek. Ha valakinek más a véleménye, azt meg lehurrogják.”
 • 190. realitiTV 2008. október 12. 10:25
  „Kedves Mórások!
  Idén eddig voltunk az Oxigén rádióban,és a Revita-televíziónál is.
  ...Általánosságban beszéltünk a sajtóról és a médiáról.

  Az általad is bevallott heti 1,5 óra arát, ami a négy év alatt annyit jelent, mint egy alapfokú számítás technikai tanfolyam. Hát ezért nem kell négy évet tanulni, mert ezt fakultatív oktatják!
  Kedves M.O.R.A. éppen ezen a fórumon az általad leírtak indokolják, egy ilyen semmire nem használható szakot nem szabad egy percig sem megtartani!

  Apropó, speciel én még az Oxigén rádióról nem is hallottam, a Revita-televíziónál a Ozsvárt Tamás bácsitól ( aki egyedül nem mer a kamera elé állni) pedig sokat ,,tanulhattatok" negyed óra alatt!”
209 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegényebb falvakra is jut kulturális esemény

Győr-Moson-Sopron - Tovább folytatódik a megyei művelődési központ missziója, ismét tájoltatja… Tovább olvasom