Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Megírták: nehéz vagy könnyű volt a gimnáziumi felvételi?

A magyar nyelvi és matematikai képességeket mérő feladatok idén is egységesek voltak, vagyis ugyanazokat a felvételi lapokat töltötték ki a diákok országszerte. Hivatalos megoldókulcsokkal.

A hat és nyolcosztályos gimnáziumba tartó diákok felvételije már pénteken megtörtént, szombaton pedig a hagyományos gimnáziumi képzést megcélzó, végzős általános iskolások adtak számot tudásukról.

Ahogy az utóbbi években, a magyar nyelvből és matematikából összeállított feladatsorokban nem a lexikális ismeretek – a magolók nagy bánatára –, hanem a logikus gondolkodás, az alapkészségek és képességek mérése játszották a főszerepet.

A két részből álló vizsga során egy feladatlapon 45 percig dolgozhattak a felvételizők, s egy-egy feladatra körülbelül öt perc gondolkodási idő jut. A feladatlapokat központilag az Oktatási Hivatal állította össze.A feladatsorok és a javítókulcsok

Ide kattintva tekinthetik meg a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok központi írásbeli felvételi vizsgáinak feladatsorait és javítókulcsait az Oktatási Hivatal oldalán

Hagyományos gimis képzés

Itt tekinthetik meg a 9. évfolyamra történő beiskolázás központi írásbeli felvételi vizsgáinak feladatsorait és javítókulcsait az Oktatási Hivatal portlájánFotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Ha valaki a pénteki vagy szombati felvételin nem tudott megjelenni betegség miatt, akkor sem úszott el végleg a gimnázium: január 27-én, délután két órakor tartják az intézmények a pótfelvételit Győrben.

Az írásbeli vizsga mellett szóbeli vizsgán is bizonyítaniuk kell a diákoknak: ezeket február végétől március közepéig tartják a középiskolák. (A pontos időpontról értesítést küldenek az intézmények.)

Az írásbeli vizsga eredménye legkésőbb február 10-ig kiderül; eddig kell a középiskoláknak kijavítaniuk a feladatlapokat.Győrben legalább 55 pont szükséges a szóbelihez vizsgához 

Győrben legalább 25 pontot el kell érnie mindegyik tantárgyból, míg összességében 55 pontot a felvételiző diákoknak ahhoz, hogy részt vehessenek a szóbeli vizsgán.

Mindez az önkormányzat döntése: így akarják biztosítani, hogy csak a valóban jóképességű gyerekek kerüljenek be a gimnáziumi oktatásba, s persze maradjon elegendő gyerek a szakiskolai képzésekre is.

Utóbbi szempont nyilvánvalóan az Audi milliárdos beruházása miatt fontos.
 
Olvasóink írták

 • 11. kukori 2011. január 23. 20:00
  „9.tricse-Igazad van,mire kikerülnek a gyerekek az általános iskolából a teljesítménykényszertől már nincs kedvük tanulni.Aki egy kicsit lassúbb tempóban tanul az már a tanárok szerint hülye.Teletömik a fejüket felesleges marhaságokkal.Mindent rohanva tanulnak ezért nem értik rendesen a matematikát és ezért nem tudnak rendesen olvasni sem!!!Változtatni kellene,a gyerekek érdekeit kellene nézni nem a tankönyvekből és egyébb segédeszközökből befolyó profitot!!!”
 • 10. suellen 2011. január 23. 11:39
  „Az egész cikk hülyeség:
  1. Nemcsak a gimnáziumba, hanem a szakközepekbe is ma felvételiztek, ugyanazokkal a tesztekkel.
  2. Szóbelizni csak a kisgimiseknek, ill. egyes spéci szakokon kell (pl. kéttannyelvű, sporttagozatos, művészeti...), az 55 pont az önkormányzat által szabott minimum, aki ennél kevesebbet ír, nem mehet győri gimnáziumba. Persze ennyivel nem is vennének fel senkit.
  Végül pedig kedves Balázs, engedd meg hogy kijavítsam a nyelvtani hibáidat. Tudod, biztosan érdekli a gyerekeket is a téma...

  "hat és nyolcosztályos" - hat- és nyolcosztályos
  "dolgozhattak..., jut". -dolgozhattak..., jutott.
  "portláján" - portálján
  "szóbelihez vizsgához " - szóbeli vizsgához( lenne, ha igaz lenne)
  "jóképességű" - jó képességű
  "könny vagy nehéz az idei felvételi?" - könnyű vagy nehéz volt az idei felvételi?
  A szavazás válaszait pedig semmiképpen nem írnám csupa nagy kezdőbetűvel. Szóval Balázs, (és a Kisalföld) nálam megbuktál. Nagyon nem kéne újságot írnod, annyi szép hiányszakmát oktatnak Győrben.”
 • 9. tricse 2011. január 23. 11:29
  „Matek átlagos volt,szerintem a nem zseniképzőbe készülő gyerekek kedvéért lehetne 60 perc is rá.de mindegy!
  Sajnos az életre való felkészítés a mai oktat
  ásban arról szól,hogy lóversenyre készüljetek,rohanás,eszetlenség,automatikusan begyakorolt mozdulatok,semmi kreativitás,semmi nyugalom!Aztán meg lehet nézni a következményeket:pszichiátriai kezelt fiatalok,alkeszek,drogosok,széthullanak 18 éves korukra! De sebaj az a lényeg,hogy az elsősök már Karácsonykor írjanak ,olvassanak,8.-ra meg már az élettől is elmegy a kedvük a sok felesleges baromságtól amit megpróbálnak a fejükbe tömni,ráadásul évtizedek óta ugyanazon a módon! Fel kellene ébredni kedves oktatásügy,hogy a fejlődés nem az,hogy minél flancosabb könyveket adjanak ki és minden iskolában legyen x számítógép.hanem,hogy azt használni is tudják olyan célra amire való lenne! Csak említeném valamelyik nap az egyik ismeretterjesztő csatornán volt egy kémia témájú műsor és arra gondoltam,ha ezzel nyitnak anno általánosban akkor lehet megszeretem és meg is értem a kémiát!Rengeteg érdekes,lebilincselő ismeretterjesztő műsor elérhető a neten,talán ha ezeket használnák,nem kellene több fának sem meghalnia csak azért,hogy a végén a semmire se való tankönyv a szemétkupacban kössön ki! Ehh tudnám még folytatni,de minek!”
 • 8. tricse 2011. január 23. 11:06
  „Maga a feladat gagyi és könnyen megoldható.de akkor is a pedagógusok nyaljanak halat,mi a ferde bánatnak egy magyar felvételibe ezt a mondatot beletenni? Az egész oktatásügyet jellemzi!

  "A frénes hábik lepesen hirimpálták az olgin fitájának a gebitét"

  A magyar része nem volt túl nehéz,de mint évek alatt megszokhattuk,ködösítve megfogalmazott,többértelmezésű vagy éppen hiányosan értelmezhető feladatok! Erről ennyit! Na megyek nézem a matekot!”
 • 7. Bolla_Andras 2011. január 23. 11:01
  „A cikket egész frappánsan megírta, azzal senkinek semmi baja sztem. Az, hogy a protokoll kötelezi őket mindenféle nem szakmai extrákra is (Pl. szavazás kiírása) , amihez kevésbé van kedvük hamar figyelmetlenek és tévesztenek. No, de ez nem az atombomba Startkódja, mindenki hibázik, hibázhat. De a lényeg ott legyen.”
 • 6. vikri 2011. január 23. 10:11
  „Van jelentősége a kérdésfelvetésnek? Egyforma volt mindenkinek a feladatsor. Egyformán nehéz "emelkedőt" kellett megmászni mindenkinek...
  A gond inkább az iskolák eltérő oktatási rendszere, a cikkben is említett "logikus gondolkodás" eltérő oktatása a probléma. Jó lenne, ha az iskolák a felvételikre készítenének fel (8,6 és 4 osztályos gimnáziumokhoz). Ne kelljen annyi pénzt kiadni a szülőknek a különtanárra azért, ami egyébként az iskola dolga lenne! Ezzel kellene inkább foglalkozni!”
 • 5. buggyantagy 2011. január 22. 23:19
  „"Szerinted könny vagy nehéz az idei felvételi?"

  Ha már könny akkor jobban hangzana így:
  Szerinted könny vagy nevetés az idei felvételi?
  Moderátor! Megint van mit javíttatni! Lásd Bolla_Andras teljesen jogos hozzászólását (2.) is!

  Nehéz lehet az internetes újságíró élete, hogy még szombat este is cikket kell írnia...:):)”
 • 4. Bolla_Andras 2011. január 22. 22:33
  „A lényeg, hogy azért este 21.00-kor feltették azt, ami már dél óta elérhető volt a neten.”
 • 3. OldSpice 2011. január 22. 22:28
  „#2
  jellemző :) szinvonal adott”
 • 2. Bolla_Andras 2011. január 22. 22:15
  „A 2. és 4. opció azonos! Sz. Balázs, légy szíves mihamarabb korrigáld! Köszönjük.

  Szerinted könny vagy nehéz az idei felvételi?
  1. Könnyű Volt Mindkettő Feladatlap. - 53%
  2. Matek Nehéz, A Magyar Könnyű Volt. - 22%
  3. Piszok Nehéz Volt Az Egész Felvételi. - 13%
  4. A Magyar Jól Ment, A Matek Nem. - 13%
  Összes szavazás >>”
 • 1. Bolla_Andras 2011. január 22. 21:51
  „A tavalyinál könnyebb volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az X-faktor sztárja, Takács Nikolas Győrben bulizott - sok-sok fotó

Az X-faktor talán legtehetségesebb fiatal sztárja a győri Mamma Miában énekelt péntek éjszaka.… Tovább olvasom