Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Megint Mezőörsön mozgott a talaj

Akárcsak két hónapja, tegnap délelőtt is kisebb erejű földrengés rázta meg Mezőörsöt és környékét. Korábban többtucatnyian telefonáltak ijedtükben a polgármesteri hivatalba, ezúttal azonban senki sem. Kár most sem keletkezett.
– Úgy látszik, nem lennék jó macska, mert azt mondják, az jelzi a földrengést, én pedig nem vettem észre. A kolléganőim viszont érezték a lábukkal és a kis unokám is látta, hogy kileng a csillár – nyilatkozta Laposa Józsefné, Mezőörs polgármestere. Vidámságából rögtön kitűnt, hogy nagyobb baj nem történt. Azt is elmondta, hogy míg a két hónappal ezelőtti hasonló eset után folyamatosan csörgött a telefon az önkormányzatnál, ezúttal emiatt senki sem hívta a hivatalt. Ezért ő kérdezte meg az iskolát és az óvodát, de a gyermekintézményekben ebédhez készülődőknek nem tűnt fel, hogy mozgott a talaj. A faluvezetőhöz hasonlóan a legtöbben nem érzékelték. Egy, az eset idején az udvaron dolgozó asszony és egy traktoron ülő férfi is erről számolt be lapunknak. Egy kisgyermekes anya azonban rémülten riasztotta urát amiatt, hogy furcsa morajlással mozog a szekrény.

– Épp a konyhában voltunk, mikor a robajlást hallottuk. Azt hittük, egy kamion szaladt bele a házunkba vagy a szomszédéba. Rögtön kifutottunk az utcára, de nem láttunk semmit, ezért csak a kazánt ellenőriztük – számolt be kellemetlen érzéseiről egy Fő utcában lakó nyugdíjas házaspár.

Csepi László, a győri polgári védelmi kirendeltség vezetője a polgármester bejelentése nyomán ment Mezőörsre. Inkább csak megnyugtatásul, mert a katasztrófavédelem mástól nem kapott jelzést. A helyszínen tájékozódva is azt tapasztalta, hogy a Richter-skála szerinti 2,8-as erősségű földrengés nem okozott károkat.

A csütörtökit megelőző öt legutóbbi hazai földrengés: augusztus 18., Mezőörs (11 óra); augusztus 17., Kisbér; július 21., Berhida; június 25. és május 25.: Beled. Magyarország területén évente 100–120 kisebb földrengést regisztrálnak, melyek nagy része nem éri el az érzékelés határát. Évente négy-öt 2,5-ös, 3-as erősségű, károkat még nem okozó rezgésre kell számítani. Jelentősebb károkat okozó rengés 15–20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó 40–50 évente fordul elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egykori hallgatók támogatnak egyetemistákat

A Széchenyi-egyetem három egykori hallgatója évek óta magánösztöndíjával támogatja a felsőoktatási… Tovább olvasom