Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Megint egy félbehagyott társasház

Zavarja az újvárosiakat, hogy a Kossuth utcán elhagyatottnak látszik egy félkész társasház.
Lévai István
Zavarja az újvárosiakat, hogy a Kossuth utca védetté nyilvánított részén, a 30-as szám alatt még mindig elhagyatottnak látszik a félkész társasház. Leendő lakói is többször hangot adtak felháborodásuknak, az építkezés mégis két éve húzódik, pedig rég befejeződhetett volna.

– Ilyen lassú építkezést még nem láttam. Már régóta nem változott a csupasz falak látványa. A por és a kivitelezés más kellemetlenségei nem zavarnak, mert pár utcával arrébb lakok, de naponta erre járok és jobb lenne egy kész házat látni. Én még emlékszem rá, milyen takaros volt a Kossuth utca hajdanában, mikor a kisiparosoké volt. Újbóli megszépülésének a kezdetét jelezhetné, ha a társasház elkészülne – mondta Horváth Lajosné. Lévai István, aki szintén a közelben lakik, hozzátette: „Olyan, mint a Luca széke, olyan lassan készül." Szerinte alig látni munkásokat az épületnél, azt se vették észre múltkor, hogy valaki a kerítést a hátsó részen kibontotta. Elmondta: a por, a rendetlenség zavaró, és a gyalogosok járda híján az úttestet használják.

Rég remélt befejezés

A helytörténettel foglalkozó férfi szerette volna, ha a valamikori Fehér Ló Fogadó helyére alacsonyabb épületet terveznek. De most már annak is örülne, ha a kivitelezés befejeződne. Ezt szeretnék a leendő lakók is. Legutóbb január 31-i számunkban jelent meg cikk a kacskaringós történetű társasházról, Tető került a Kossuth utca 30.-ra címmel. Akkor megoldódni látszott az építkezést elkezdő vállalkozás felszámolásakor botrányosnak, kilátástalannak tűnő helyzet. Az egyik lakás tulajdonosa, Bartha Péterné akkor azt nyilatkozta: „Már van miben reménykednünk!" Egyévnyi szünet után ugyanis folytatódott az építkezés, de az áprilisi határidőt azóta módosítani kellett.

Egy még újabb határidő

Az új határidő június 30., tudtuk meg Böröczffy Istvántól. Ő az ügyvezető igazgatója a budapesti Bau-Ingenieur Kft.-nek, amely megvette a felszámolótól a Kossuth utcai befejezetlen beruházást. Elmondta, hogy egy hónapot a tél miatt csúsztak a munkálatok, és ugyan kívülről nem látszik, de belül már sok minden kész. A vakolás, az aljzatbeton, a gépészeti munkák nagy része. A lelassulás miatt lecserélte a generálkivitelezőjét, az egyik alvállalkozóját, és az újnak első feladatként azt adta ki, hogy az építési hulladékot a ház környékéről takarítsa el. Úgy véli, nagyot csak az lendítene a kivitelezésen, ha a még gazdátlan helyiségeket, garázsokat, üzleteket el tudná adni.

– A lakók finanszírozzák az építkezést, ezért ügyvédi irodám pénztárrá alakult. Kénytelenek voltak kezükbe venni az ügyintézést, így nagyobb az esélye a mielőbbi befejezésnek. Közvetlenül a mestereknek fizetnek. Jó, hogy ők ezt megértik és türelmesek. Most már ha törik, ha szakad, elkészül ez a ház, csak az a kérdés, mikor – nyilatkozta dr. Horváth Gizella, az építőközösség ügyvédje.

A Kossuth utca 30. szám alatti építkezést elkezdő, azóta felszámolás alá került ÁM Kft. ügyvezetője ellen a Pénzügyi Nyomozó Igazgatóság hitelező jogtalan előnyben részesítése gyanújával folytatott eljárást. Azt összevonták a rendőrségi nyomozással, ami üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette és egyéb bűntettek gyanújával folyt. Az ügy vádemelési javaslattal átkerült az ügyészségre, de az ügyészség még nem emelt vádat. További nyomozati cselekmény elvégzése miatt visszaadta a rendőrségnek az ügyiratot. A nyomozás várhatóan július elejére fejeződik be, tájékoztatta lapunkat Székelyné dr. Riba Katalin ügyészségi szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ugrott a hatszázmillió

A megyei önkormányzat második pályázatát is elutasították, így hiába az ígért uniós támogatás – a hatszázmillió forint – nem tudják felújítani a Vadász-laktanya K épületét. Úgy tűnt, végre rendeződik a tizenöt éve egyre romló állagú Vadász-laktanya egyik romos épületének sorsa. Azonban hiába látszott biztosnak a siker, ezúttal is elutasították a tervet. Tovább olvasom