Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Meghosszabbították a veszélyhelyzetet megyénkben is

A kormány december 31-ig meghosszabbította az iszapkatasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére kihirdetett veszélyhelyzetet.
Szabadlábon marad Bakonyi Zoltán, a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vezérigazgatója; a kolontári önkormányzat megkezdte a bontási engedélyek kiadását újabb huszonhárom házra.

A kormány december 31-ig meghosszabbította az iszapkatasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére 2010. október 6-án kihirdetett veszélyhelyzetet. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztosa korábban azzal indokolta a vészhelyzet meghosszabbításának szükségességét, hogy az érintett területen nem lehet elvégezni a feladatokat a normál közigazgatás keretében, vagyis továbbra is szükség van a fegyveres szervek, ezen belül a honvédség speciális eszközeinek alkalmazására.

Egy, a katasztrófakockázatok kezelésére szolgáló, biztosítási alapelveken és piackonform megoldásokon alapuló rendszer kidolgozásával foglalkozó szakértői bizottság létrehozását kezdeményezi az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága. A bizottság szocialista elnöke, Simon Gábor a testület ülése után az MTI-nek elmondta: a bizottság a vörösiszap-katasztrófa kapcsán felmerülő, fogyasztóvédelmi vonatkozású kérdésekről tárgyalt és elfogadott egy állásfoglalást. E szerint szükség van a vállalatok felelősségbiztosítására vonatkozó szabályozás áttekintésére, valamint olyan jogi szabályozás kialakítására, amely az általuk végzett tevékenység kockázataihoz igazodó felelősségbiztosítás megkötését írja elő.

Szabadlábon marad Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója; erről a Veszprém Megyei Bíróság hozott másodfokú, jogerős döntést kedden, helybenhagyva az elsőfokú bíróság végzését - tájékoztatta Kahler Frigyes, a megyei bíróság büntetőkollégiumának vezetője az MTI-t.

A megyei bíróság ugyanakkor - szemben az első fokon eljáró Veszprémi Városi Bíróság végzésével - a halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében Bakonyi Zoltánnal szemben az alapos gyanú fennállását megállapította - mondta Kahler Frigyes. A jogerős végzéssel kapcsolatban elmondta: a szökés és elrejtőzés veszélyére az ügyészség nem is hivatkozott az előzetes letartóztatás elrendelésére vonatkozó indítványában, a tanúk befolyásolására pedig "nincs adat", illetőleg ilyen alapos gyanú mellett "ennek nincs jelentősége".

A Mal Zrt. támogatni kívánja az iszapkatasztrófa áldozatait, jogi felelősségét azonban elhárítja. A támogatási szándék nem a jogi felelősség elismerését jelenti, hanem humanitárius, erkölcsi megfontolásból született. Ennek a segítségnek a forrásait azonban csak a cég termelésének zavartalansága esetén lehet előteremteni - mondta a Mal jogi képviselője az MTI-nek.

Ruttner György ügyvéd hangsúlyozta, hogy a cég által a károsultak megsegítésére felajánlott 1,5 milliárdos alap jelenleg még nem áll rendelkezésre, azt a következő fél évtized során tudja folyamatosan kitermelni a cég, ha ugyanolyan eredményesen működhet, mint eddig. A jogi képviselő szerdán ül le először a károsultak képviselőivel peren kívüli egyeztetések céljából.

Ruttner György szerint a cég vezetése meg van győződve arról, hogy nem az ő felelősségük a bekövetkezett katasztrófa, annak oka sokkal inkább az, hogy rossz helyre tervezték és építették az 1980-as években a létesítményt, továbbá, hogy a különböző hatóságok kiadták, illetve meghosszabbították az engedélyeket, valamint, hogy az 1997-es privatizációnál az állam utasítására egy utóbb hibásnak bizonyult döntés következtében föld alatti fallal vették körül a tározót.

A kolontári önkormányzat megkezdte a bontási engedélyek kiadását újabb huszonhárom házra, amelyek bontásáról vasárnap határozott a védelmi bizottság - tájékoztatta Tili Károly polgármester az MTI-t. Elmondta, hogy a polgármesteri hivatal mellett húzódó, újonnan épített védőgát mögötti területen lévő kilenc lakóingatlan elbontása befejeződött, ezek a házak egy esetleges újabb iszapömléskor visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztették volna a települést. A Kossuth és a Malom utcai, vörösiszappal szennyezett és lakhatatlanná vált otthonok bontási engedélyét a héten adhatják ki, az érintett lakók többségétől megkapták a bontáshoz szükséges hozzájárulást, és a kártalanításhoz már készítik a szerződéseket - tette hozzá Tili Károly.

Devecserben várhatóan több mint száz ház elbontásáról és 220 család lakhatásáról kell intézkedni, az érintettekkel folyamatos az egyeztetés - mondta Toldi Tamás polgármester az MTI-nek. Hat család lakik átmeneti szálláson, a többiek barátoknál, rokonoknál tartózkodnak Sümegen és a környékbeli településeken; megpróbálják velük felvenni a kapcsolatot. Bontási engedélyt még egyetlen házra sem adtak ki.

Valamelyest stabilizálódott a vörösiszapömlésben a legsúlyosabban megsérült, Győrben ápolt beteg állapota - közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa az MTI-vel. Tamás László János tájékoztatása szerint a hétvégén elindult romlás megállt, de a hetvenes éveiben járó, a testfelületének csaknem a háromnegyedén égési sérüléseket szenvedett ember állapota továbbra is válságos.

Olvasóink írták

  • 1. annobon 2010. október 20. 10:57
    „Veszélyhelyzet Győr-Moson-Sopronban??? Nem azt szajkózták a múltkor, hogy Győrt nem éri el a magas koncentrációjú szennyezés? Meg hogy az ivóvíz-ellátást sem érinti? Akkor most milyen veszélyhelyzet is van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útlezárás koszorúzás miatt Győrben

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat október 22-én, pénteken délután tartja ünnepi… Tovább olvasom