Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Megható: a győri tinédzser naplója a mosoly országából

˝Sziasztok! Lendvai Anna vagyok, 22 éves. Szeretném megosztani veletek a mindennapjaimat, amit egy ritka betegséggel, a cisztás fibrózissal élek.˝


Sziasztok! Lendvai Anna vagyok, 22 éves. Szeretném megosztani veletek a mindennapjaimat, amit egy ritka betegséggel, a cisztás fibrózissal élek. Tavaly átestem egy kétoldali tüdő-transzplantáción Bécsben, egy újabb hasi életmentő műtéten ősszel, most pedig talán még egy tüdőátültetésre lesz szükségem, mégis igyekszem teljes életet élni a szerető családommal és a vőlegényemmel. Bár vannak nehéz napok, az élet mégis szép, ezt szeretném megmutatni nektek! :) (csaklevegot.blogspot.hu)

2008. június 12. – az első cikk

Hét éve annak, hogy bemutattuk a Kisalföldben a győri tinédzsert és írtunk veleszületett betegségéről, a cisztás fibrózisról (CF), amely a leggyakoribb öröklött genetikai betegség Európában. A belső elválasztású szervek sűrűbb váladékot termelnek, így akadályozzák a normális működést. Aki ebben a kórban szenved, annak a tüdeje idővel oly mértékben sérül, hogy csak az átültetés mentheti meg az életét.

Mire Anna 15 éves lett, már átesett egy atípusos tbc-n, felszívódási zavarral, refluxszal és kiújuló orrpolippal küzdött, a tüdeje pedig már csak félgőzzel dolgozott. A betegség emberére talált a mindig derűs, mosolygós kamasz lányban, aki egyetlen pillanatra sem felejtette el, hogy születésekor mindössze két évet jósoltak neki az orvosok... Egy alapítvány segítségével elrepült Lourdes-ba és a betegekért imádkozott a csodás gyógyulások völgyében.

A kép 2014 augusztusában készült, öt hónappal a transzplantáció után. Azóta kiderült, hogy Anna szervezete nem fogadta be a donorszervet, de most újra él a remény, műtétre vár. Fotó: Kisalföld-archívu
A kép 2014 augusztusában készült, öt hónappal a transzplantáció után. Azóta kiderült, hogy Anna szervezete nem fogadta be a donorszervet, de most újra él a remény, műtétre vár. Fotó: Kisalföld-archívu

2014. augusztus 17. – új tüdő, új élet

Három hónappal azután, hogy végstádiumba került, és senki sem titkolta, hogy az élete egy új tüdőn múlik, az akkor 22 esztendős Anna neve két transzplantációs listára is felkerült. A kórház volt az otthona, oxigénpalack és segítség nélkül öt lépést sem tudott megtenni. Tavaly márciusban Bécsben operálták hét és fél órán keresztül. Ekkor már csak 42 kiló volt. Újra kellett tanulnia lélegezni. Naponta félszáz gyógyszert szedett, inzulinhiányos lett, károsodott a veséje, a mája, a szíve. Amikor a cikk megírásának idején találkoztunk, a legfrissebb leletén az szerepelt, hogy baktériumokat és gombát fedeztek fel a beültetett szervben. De Anna csak mosolygott és tervezte a jövőt vőlegényével, aki maga is CF-es beteg.

Annával azóta nem találkoztam, de az édesanyjával, Marikával levélben tartottuk a kapcsolatot. Öt hónappal később érkezett az első rossz hír.

2015. január 7. – Életmentő műtét

„Nehéz szavakba foglalni azt, amin Anna keresztülment az elmúlt hónapokban. Enyhe kilökődést mutattak az eredmények, ezért elindították az ilyenkor szokásos protokollt, és valószínűleg a gyógyszerek hatására leállt a gyomra, amely a rekeszizmot átszakítva a mellüregbe talált magának utat. Életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Nehéz meccs volt, de Anna győzött. Tudod, milyen erős."

2015. április 14. – Anna belecsap a lecsóba

„Romlik a légzésfunkció, újra fogy a levegő. Nincs kilökődés, nincs fertőzés, nincs vírus, nincs baktérium, csak 1–1 százalék romlás szinte naponta. Lassan a retranszplantációról beszélgetünk, mint következő esélyről. Anna nem fél. Azt mondja, nem azért küzdött eddig, hogy most feladja, tehát azt is vállalja. Azt kérte, hogy amíg lehet, hadd csapjon a lecsóba. Az orvosok felügyelet alatt tartják, meg akarnak győződni róla, hogy ő is mindent megtesz magáért és minden utasítást betart. Ezzel nem lesz gond, ismerem. Jön a tavasz, a Remény, tehát ennek megfelelően élünk most."


2015. Június 2. – Csak elhal az új tüdő

„Anna állapota sajnos romlik, már csak 30 százalék a tüdőkapacitása. Nincs kilökődés, egyszerűen CSAK elhal az új tüdő benne... Tízhetes kórház után két hete itthon van félsteril körülmények között. Blogot kezdett írni, ha van időd, örömet szereznél a követésével: csaklevegot.blogspot.hu."

2015. Június 5. – Anna legfrissebb bejegyzése

„Tegnap megtartották az előrehozott transzplantációs bizottsági gyűlést. Rajtam kívül még egy másik srác sorsa felett döntöttek és szerencsére mindketten pozitív választ kaptunk: Irány Bécs! Június 16-án dr. Walter Klepetko fogad személyesen, hogy megbeszélhessük a dolgokat. Biztos sok emberben felmerül, hogy lehet ezt a hírt fogadni... Persze szomorú vagyok, hogy ez a tüdő valamiért nem működik tovább velem, de másrészről örülök, bízok és hiszek, mert mindazt a jót, amit kaptam, sokszorosan szeretném visszaadni. És ha ehhez adnak lehetőséget, akkor élek vele! :)"

Honlapon a segítség részleteiről

Anna és családja azt kérte, írjuk le: történetüket azért osztották meg velünk, mert szeretnék, ha minél többen döntenének a szervadományozás mellett. A Nemzeti Szervdonációs Regiszter adatai szerint idén mostanáig 141 veseátültetés történt, 32 májátültetés, 6 kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés, 20 szívátültetés és 6 tüdőátültetés (utóbbi Bécsben). Tavaly egész évben 577 transzplantációt végeztek el az orvosok. Akit érdekel, miként segíthet, a részleteket megtalálja az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján.
 
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bámulatos, mire képes Zsombor - Ilyen felvételt még nem látott Pannonhalmáról!

Vejtey Zsombor hihetetlen gyakorlatokat mutat be abban a street workout videóban, ami az apátságnál… Tovább olvasom