Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Meghalt Ferenczi József, a Kisalföld örökös tagja

"Újságot írni csak olyan odaadással, elkötelezettséggel és elhivatottsággal szabad, ahogyan ő tette."
Életének hetvenötödik évében elhunyt Ferenczi József újságíró, a Kisalföld egykori főmunkatársa, a szerkesztőség örökös tagja. Temetéséről később intézkednek.

A Szabolcs-Szatmár megyei Nagykállóban született 1939-ben. Az általános iskola elvégzése után Budapestre került egészségügyi szakközépiskolába, ahogy ő emlegette, „felcserképzőbe". A Kisalföldnél 1964 szeptemberében kezdte újságírói pályáját. Több területen és beosztásban dolgozott, a lap főmunkatársaként ment nyugdíjba, 2005-ben megkapta „A szerkesztőség örökös tagja" címet. Ezt követően még évekig bejárt munkahelyére, rendszeresen publikált. Két gyermeke született, második házasságában élt boldogan, egészen haláláig.

Jómagam bő két évtizeddel ezelőtt kezdtem az újságírást a Kisalföldnél. Akkor Jóska már huszonnyolc(!) éve volt a lap munkatársa. Valószínű, nem véletlen, hogy éppen ő kapta a feladatot: nézzen már rá az új emberre, figyelje, mit művel, vezesse be a szakma és a Kisalföld világába. Hátha lesz belőle valami. Ő pedig végezte a dolgát.

Ferenczi József
Ferenczi József


Barátságosan, mosollyal az arcán, szerényen, a maga jámbor modorában terelgetett a meggyőződése szerinti jó irányba. Első cikkem pedig úgy született, a mihályi cukorkaüzemről szólt, hogy Jóska tette fel a kérdéseket az illetékesnek, én pedig jegyzeteltem a válaszokat. Ugyan az én nevem került a cikk alá, meg is dicsért érte, de legalább annyira az övé volt, mint az enyém. Nemrég még elmondhattam neki: ha néha úgy látja, hogy írok valami értelmeset, az az ő érdeme is, hiszen ma is fogja még egy kicsit a tollam végét. S ez nem a nagybetegnek szánt udvariasság volt, hanem a valóság.

Ő egyet jelentett a Kisalfölddel, s számára a lap volt az első, egész életében. Tudták barátai és szerettei is, hogy ők csak az után következhetnek. Nyugdíjasként is rendszeresen felhívott egy-egy kollégát, hogy elmondhassa neki sajátos szava járásával: „Apám, olvastam az írásodat, nagyon tetszett! És a lap is klassz, csak így tovább, mondd meg a többieknek is!"

S mehetnek az évek, változhatnak az újságírás írott és íratlan szabályai, átalakulhatnak a médiumok és az olvasási szokások, Ferenczi József mindig példa marad. Mert van, ami nem változik ebben a szakmában: újságot írni csak olyan odaadással, elkötelezettséggel és elhivatottsággal szabad, ahogyan ő tette, ahogyan ő mutatta mindnyájunknak.

Apám, köszönjük! Nyugodj békében!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázolt az autós Győrben a Tatai úton

Az idős férfit a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték. Tovább olvasom