Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Meggyújtották a hatodik gyertyát

Győr - A hatodik gyertyát gyújtották meg vasárnap a hagyományos kilenckarú gyertyatartón a Győri Zsidó Hitközség hanukaünnepségén.

A legmeghittebb zsidó ünnepet másodszor ünnepelhették a győri zsidók a tavaly felújított zsinagógában, s – jelentéséhez híven – igazi örömünneppé sikeredett. A nyolcnapos hanuka ugyanis nemcsak bensőséges, hanem vidám esemény is, emlékezés a makkabeus hősök győzelmére, amelyet a szír–görög elnyomók felett arattak. Júdea görög uralkodójával szálltak szembe, aki Zeusz szobrát helyezte Jeruzsálem szentélyébe, megszentségtelenítve azt, s arra kötelezte a zsidókat, hogy leboruljanak a városokban körülhordozott bálványok előtt. A felkelők megtisztították és újra felszentelték a szentélyt, ennek emlékére tartják minden évben a héberül felszentelést jelentő hanukát, a fény és a szabadság ünnepét.

A hagyományos kilencágú hanuka-gyertyatartón – ami nem azonos a hétágú menórával – hanuka idején naponta gyújtanak meg egy gyertyát; tegnap a hatodik volt soron. Ezt idén egy kisgyerek, Vucskó Patrik lobbanthatta lángra arra a szokásra emlékeztetve, hogy a zsidó családokban hanuka idején a legkisebbeket is bevonják az ünnep bűvkörébe. Ahogy a tegnapi zsinagógabeli ünnepségen a vendégek, az otthonokban ilyenkor a gyertyafény körül együtt énekel, játszik a család, s az ajándékozás sem maradhat el.

Naponta gyújtanak meg egy gyertyát a hagyományos kilencágú hanuka-gyertyatartón – tegnap a hatodik volt soron. Fotó: H. Baranyai Edina

„Egy cseppnyi olaj, egy maroknyi nép képes győzelemre jutni, ha van hite, ha van önbizalma, ha lelkesíti az isteni igazság lángja" – hangzott el a hanuka eredeti gondolata, a fenti történet mellett utalva egy talmudi történetre is, mely Jeruzsálem felszabadítása után a szentélybe lépő zsidókról szól. E szerint hiába akarták meggyújtani az „örök lámpást", a menórát, mindössze egy napra való olajat találtak, az új, felszentelt olaj elkészítése pedig nyolc napig tartott volna. Akkor csoda történt: a kis korsó cseppnyi olaja nyolc teljes napig égett, lángjával hirdetve az ünnepet...

Keressük azokat az utakat a földön is, amelyeken egyek lehetünk anélkül, hogy feladnánk meggyőződésünket, hitvallásunkat.
Prof. dr. Schweitzer József

A győri zsinagógában rendezett ünnepség kétnyelvű volt; jelen voltak a szlovákiai zsidó hitközségek képviselői is, akik együtt gyújtottak mécsest az épület udvarán az elhurcolt zsidó gyermekek emlékére állított emlékoszlop tövében. Köztük Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi, az ünnepség díszvendége, aki ilyenkor, hanuka idején azt is keresi hittársaival együtt, hogyan lehet a zsidóságot sújtó számos csapás után tovább élni.

Kattintson a képre, nézze meg képgalériánkat !

Azon senki nem csodálkozott, hogy Várszegi Asztrik is a díszvendégek között van, hiszen a pannonhalmi főapát kiemelkedően sokat tett a vallások közötti megbékélésért, párbeszédért. Ahogy
Schweitzer József mondta az ünnepség részeként a főapáttal folytatott rövid dialógusban: „Ahogy egyek vagyunk a monoteizmusban, keressük azokat az utakat a földön is, amelyeken egyek lehetünk, anélkül, hogy feladnánk meggyőződésünket, hitvallásunkat." Ez az út – ebben a nyugalmazott főrabbi és Várszegi Asztrik is egyetértett, Nehémiás könyvét idézve – az élő hit, „az Úr előtt való öröm".

A kedden kezdődött hanuka hatodik gyertyájának meggyújtása után a két díszvendég emlékérmet vehetett át a szlovákiai Ferdinand Martinengo Társaságtól. Ezt minden évben olyanok kapják – felekezetre való tekintet nélkül –, akik hidat keresnek az eltérő népek, vallások között.
Az ünnepséget klezmerdallamok zárták, amelyek még sokáig melengették a búcsúzókat. Akárcsak a nyugalmazott főrabbi és a főapát köszöntése: „Örömteli hanukaünnepet!"

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatszor több a parkolási per

Győr-Moson-Sopron - Egy év alatt hatszorosára emelkedett a fizetetlen parkolásból eredő fizetési… Tovább olvasom