Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Meggyógyulhat a szakképzés

Győr-Moson-Sopron - Sok a baj a mai magyar szakképzéssel. Attól függően, hol állították ki a bizonyítványt, más és más tudást rejt, nincs, aki megtizedelje a túlkínálatot, s egyelőre az is csak álom, hogy a piac igényeit az oktatás rugalmasan kövesse.
Egyre több a panasz a gyorstalpalókra. A 2–4 éves képzéseket 6–8–10 hónapos tanfolyamok váltják le, sokak szerint kétséges, kevésbé gyakorlati tudást nyújtva az olykor kétségbeesett munkanélkülieknek. Ha hiányszakmáról van szó, a gyorsaság akár erény is lehet, de csak ha nem megy a minőség rovására. Ami pedig az iskolarendszerű szakképzést illeti: gyakori a túlkínálat egy-egy állásra, ami baj, mert bár a pedagógus akkor tanít, ha van kit, a kikerülő fiatal munkanélküliként kezdi a pályáját. Mindemellett a piac is egyre szeszélyesebb, egyszer Ausztria elszívó hatásával kell számolni, másszor viszont a változó technológiák követelte új tudásra nem lehet szakembert találni.

Fekete Róbert tizenegy éve tanulta ki a fodrászat csínját-bínját, s hat éve szerezte meg a mesteri oklevelet. Hosszú idő kell egy mesterség elsajátításához, s korántsem mindegy, ki milyen alapokkal kezd neki. Fotó: H. Baranyai Edina

Összetett feladat a problémák orvoslása, legalább annyira, mint az arra hivatott szervezet neve: Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság. Varga G. Károlyné titkár a Kisalföldnek elmondta: a bizottság újjáalakulóban van, harmadik hároméves mandátumukat kezdték meg január elsejével, s bár a megbízást még nem kapták meg a minisztériumból, új feladatokra készülnek. Ami változott, az az, hogy a munkaadók, munkavállalók, kamarák, fenntartók által delegált tagok határoznak a jövőben arról, hol, hányan és milyen szakképzésben vehetnek részt az iskolarendszerű oktatás keretein belül.

A munkaerőpiacnak megfelelően akár meg is szűnhet egy-egy szakma képzése. Ismételjük az iskolákban. A tanfolyamok, intézetek és egyéb oktatással foglalkozó cégek továbbra is annyi szakmát hirdetnek, amennyire találnak jelentkezőt. A titkár szerint döntéseik remélhetőleg rájuk is hatással lesznek. Ami pedig a tudás minőségét illeti: következetes ellenőrzésekkel kell a végére járni, melyek azok a cégek, amelyekre a legtöbb panasz érkezik, ahol kihasználják az álláskeresőket és a százezrekért cserébe olyan ismereteket adnak, amelyekkel senkit sem alkalmaznak szívesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénk a Slovakiatouron

Pozsony - A 14. Slovakiatour Nemzetközi Utazás Kiállítást mától vasárnapig tartják a szlovák… Tovább olvasom