Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megfúrták Révfalut

Száz tonna erővel sajtolták a csöveket a föld alá Győr-Révfaluban az Ady Endre utcai szennyvízátemelő főgyűjtő vezeték építésénél.

Kedden délelőtt helyezték az utolsó, 600 mm átmérőjű csődarabot az indítógödörbe, a sajtolás megkezdése után néhány perccel pedig a túlsó oldalról megérkezett a jelzés: sikeresen átért a vezeték.

Az Ady Endre utcai munkák helyszínéről Zalka Csaba, a Pannon-Víz Zrt. szennyvízágazat vezetője számol be olvasóinknak.

- Mint ismeretes Győr-Révfalu szennyvíz főgyűjtő csatornáját az árvizi talajmozgások roppantották össze. A nagy kivitelezési mélység, az Ady Endre u. 2. számú épület közelsége miatt föld alatti átfúrás mellett döntöttek a szakemberek.

Első lépésben az indító és a fogadógödör kialakítása volt a feladat, előbbi 12, utóbbi 8 méteres mélységű - kezdte Zalka Csaba. Külön kihívást jelentett, hogy eközben működtetni kellett a városrész szennyvízelvezetését.




A precíz előkészítés után egy úgynevezett "pilot furattal" jelöltük ki a helyes irányt, ez 150 mm átmérőjű volt. Két lépésben bővítettünk, előbb 200 mm -esre, majd 600 mm-esre, utóbbi cső már a föld alatt maradt - mondta Zalka Csaba.

Ebbe fűzzük bele az 500 mm átmérőjű új műnyag (KG) szennyvízcsövet, összesen 28 méter hosszban, kétméteres darabokban, gumigyűrűs kötéssel. A két cső közti rést pedig gyorskötő betonnal injektáluk ki, így időtálló és kellően erős szerkezet jön létre.

Gyakorlatilag a mukakezdéstől megszűntek a környék lakóinak bűzpanaszai, hiszen sem az indító sem a fogadó aknában nem érintkezik szabad levegővel a szennyvíz.

A munka befejeztével a csőátfúró brigád nem megy messzire, alig kétszáz méterre, az ÉDUVIZIG gátőrháza és az uszoda közt a Mosoni-Duna meder alatt fognak irányított fúrással átsajtolni egy 500 mm-es szennyvíz főnyomócsövet, melyről szintén tájékoztatjuk olvasóinkat.

Olvasóink írták

 • 9. borsmenta 2013. október 24. 13:08
  „"Megfúrták Révfalut"

  Értelmezné nekem valaki ezt a címet?
  (Egyébként milyen cikk az, aminek nincs szerzője?)”
 • 8. gonzo 2013. október 24. 12:51
  „5.révfaluiszúnyog,a szennyvízvezetéket az árvíz roppantotta szét,az árvíz elfelejtette megkérdezni,ebben igazad van,hogy nem folyik-e valami nagyobb beruházás a környéken,mert akkor majd később jön,most zavarna.

  A gázosok pár nap alatt végeztek,éjjel is dolgoztak,ilyen rohamtempó ritkán látható,én nem bántanám őket.Nyilván úgy voltak,hogy ha már úgyis túrnak arrafelé akkor ők is most csinálják a dolgukat.

  És,hogy miért nem a közlekedésről beszélünk most?Hát mert ez a cikk nem arról szól.”
 • 7. Búzakörte 2013. október 24. 08:30
  „6. Igaza van, s arról se beszél senki, hogy ugyan mitől oldja meg a belvárosi helyzetet 240 db fizetős parkoló a mélygarázsban, amikor a korábbi 650 ingyenes parkoló sem volt erre képes. Két eset lehetséges:
  1. ennyire <moderálva> néznek bennünket, győrieket.
  2. ők ennyire <moderálva>.”
 • 6. ekkenekepen 2013. október 24. 08:08
  „5. Búzakörte 2013.10.24. 07:11
  azt kérdezd inkább meg hogy melyik <moderálva> volt érdekében ezt a címeres baromság rakparti utat megcsinálni, aztán közparkolót gyártani az elődjéből, ami egy prímán használhaó út volt.
  Meg ugyan miféle <moderálva> volt aki átvariálta a haladási irányokat a belvárosban?! Ezek azt hiszik hogy okosabbak az 50 évvel ezelőtti elődeiknél? Röhej!”
 • 5. Búzakörte 2013. október 24. 07:11
  „Már bocs rbanista, igaza van, de tízből kilenc embernek semmit nem mond a kilonewton, tonna donnát viszont már mindenki látott. Valóban a közlekedésről kéne beszélni. Hogy miért kellett egy időben a gázvezetéket cserélni, az évtizedek óta rossz szennyvízaknát cserélni és e két munkát a Dunakapu kálvária idejére időzíteni? Miért? Emellett teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a belváros és Révfalu közlekedése totálisan el lett cseszve, most megy a kapkodás. Elmebaj, hogy a teljes gyalogos forgalmat keresztezték a teljes autó forgalommal, ez korábban megoszlott és szépen működött. A biciklisáv is egy hagymázas baromság. Most jönnek a lámpákkal, azért állhat majd gyalogos, autós egyaránt a hídon. Egyszerűen nem értem, hogy lehetséges mindez felelősségre vonások nélkül? Az útkezelőtől kezdve a helyi képviselőn át a tervezőkig sok felelőse van a napi életünk megkeserítőinek, akik <moderálva>”
 • 4. ATXadmin 2013. október 24. 06:35
  „3., ott a pont de remélem nem kell majd 2hét múlva kibontani mint ahogy azt a gyakorlat mutatja mert huh valamit elfelejtettünk vagy elb..unk......."ugye a magyar minőségi munka"”
 • 3. urbaniastapista 2013. október 23. 22:52
  „Az erő az kN, nem tonna. Fizika, 7. osztály.”
 • 2. Infamous 2013. október 23. 22:35
  „inkább arról írjatok cikket, hogy Révfaluban reggel 7-8 óra között nem lehet közlekedni az "okos" közlekedési koncepciótól! Rónay J. út és környéke...”
 • 1. Búzakörte 2013. október 23. 19:05
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri benzinkutat késsel akartak kirabolni - kattant a bilincs a csuklójukon - fotók

A két gyanúsított késsel fenyegette a győri benzinkút pénztárosát, pénzt követelt a biztonsági őrtől… Tovább olvasom