Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Megfeleltek a razzián a megyei bulihelyek

A tűzoltóság 15 megyei bulihelyen – az ellenőrzött egységek több mint harmadában – talált olyan hiányosságot az elmúlt hónapokban, amiért helyszíni bírság vagy feljelentés dukált.

Január 15-én három halálos áldozatot követelő tragédiába torkollt a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen tartott diszkó. Pintér Sándor belügyminiszter akkor elrendelte a zenés, táncos rendezvényeket tartó vendéglátóhelyek soron kívüli ellenőrzését. Az akciósorozatban a tisztiorvosi szolgálattól a fogyasztóvédelmi felügyelőségen át a rendőrségig számos hatóság vett részt, de éppen a fővárosi baleset miatt – ahol a fiatalok azért haltak meg, mert a tömeg összenyomta őket – a legfontosabbak a tűzoltók tapasztalatai.

A tűzoltók a megyében az elmúlt hónapokban összesen 39 egységet – diszkókat, kocsmákat, bárokat – ellenőriztek, üresen és buli közben egyaránt. Nyolc helyen helyszíni bírságot szabtak ki, további hét esetben pedig szabálysértési feljelentéssel éltek – tudtuk meg Csikár Zsolt őrnagytól, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági felügyelőjétől. A helyszíni bírságok összege jellemzően 10–20 ezer forint volt, amit kisebb hiányosságokkal lehetett kiérdemelni, mondjuk, ha nem történt meg a tűzoltó készülékek időszakos felülvizsgálata.

Súlyosabb mulasztásnál feljelentést tettek, például mert több helyütt nem oldották meg a menekülési irányfények szünetmentes energiaellátását. Olyan mérvű hibát, rendezvény közbeni zsúfoltságot nem tapasztaltak, amiért létesítménybezárást kellett volna elrendelni.

Major Ernő, az akciót koordináló megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetője a Kisalföldnek elmondta: márciusban lépett hatályba a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló kormányrendelet.

Ennek értelmében június közepétől ilyen esemény csak rendezvénytartási engedély birtokában tartható, amit a helyi jegyzőtől kell kérni. (Szabadtéri rendezvény esetén csak akkor van erre szükség, ha a résztvevők száma várhatóan meghaladja az ezer főt.) Major Ernő hozzátette: nyáron folyamatosan, fokozottan fogják ellenőrizni a zenés, táncos rendezvényeket.

A West-Balkán miatti "razzia" során a fogyasztóvédelmi felügyelőség a megyében 50 egységet vizsgált és 23 helyen talált jogsértést. Két esetben érték tetten, hogy fiatalkorút szolgáltak ki alkohollal, nyolc esetben nem adtak számlát, nyugtát, másutt az árfeltüntetéssel és a vásárlók könyvével akadtak gondok.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnszövetség: rászedték a hitelezőket

Csalásokért börtönbüntetésre ítélt a Győri Ítélőtábla egy bűnszövetségben dolgozó társaságot, akik… Tovább olvasom