Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Megfáztak a baktériumok

Alaposan megfáztak a téli időszakban a győri szennyvíztisztító biológiai részében „dolgozó” baktériumok.
A szokatlanul tartós hideg és a december végi, január eleji sok csapadék miatt igen erősen lehűlt a szennyvíz, ennek következményeként szó szerint megfáztak a győri, bácsai tisztítómű biológiai részlegében „dolgozó" baktériumok, munkájuk lelassult, sok el is pusztult közülük. Nagy baj azonban nem történt, pótolták a kiesett baktériumokat, s az egészből tulajdonképpen csak a figyelő laboratóriumokban vettek észre valamit. A tisztítás mechanikai és kémiai fokozataiban nem volt fennakadás.

Tanulsággal szolgál

Az említett jelenség, mármint a baktériumok megfázása nem különlegesség, megtörténik télidőben Európa minden szennyvíztisztítójában – tudtuk meg Helyes Pétertől, a polgármesteri hivatal városépítési irodájának csoportvezetőjétől. Ilyenkor természetszerűen gondoskodnak az utánpótlásról. Győrben talán annyiban más a helyzet, hogy még tart a szennyvíztisztító próbaüzemelése, ez a szokatlan tél tehát még tanulsággal is szolgál a jövőre nézve.

A mű építése egyébként ütemesen halad, a tervezett költségen belül, és az április 20-i határidőig be is fejeződik. A próbaüzemelés határidejét viszont pár hónappal kitolják, hogy a biztonság érdekében a kivitelezők és a leendő üzemeltető a lehető legtöbb tapasztalatot megszerezzék.

Granulátum és komposzt

A bácsai telepen már működik az úgynevezett rothasztótorony, s az itt keletkező biogáz elégetésével áramot termelő motor. Beindították a szárítót is, amelynek az a feladata, hogy a maradék iszapból granulátumot készítsen.

A még hátralévő munkák között van például a mechanikai előkezelő harmadik sorának lefedése. Ezeket a nagy medencéket azért fedik le, hogy ne legyen a környéken bűz. (A levegőt faforgácsos biofilteren vezetik át.)

A másik, likócsi oldalon gyakorlatilag kész minden épület, a növényzet ültetésével és az útépítésekkel megvárják a jobb idő beköszöntét. A tíz iszapkomposztáló cellából egyben már érik a komposzt. Normális időjárási viszonyok mellett ehhez 10–11 nap kell, s az utókezelés után a komposzt szállítható mezőgazdasági felhasználásra.

Kapcsolódó anyagok >>

Milliókba került a csúszás (2005-01-28) >>
Uniós pénz is segíti a győri szennyvíztisztító létrjöttét (2003-09-23) >>
Végre épülhet a szennyvíztisztító (2004-03-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javul a közlekedési helyzet Adyvárosban

Még tavasszal felújítják a győri Ifjúság körút legrosszabb állapotú járdaszakaszait. Tovább olvasom