Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Megérkezett Rina kis testvére

A déli órákban szállították át tegnap a budapesti Heim Pál Gyermekkórházból a győri Petzbe a balesetet szenvedett belga család másik életben maradt tagját. Az öt- és a hároméves kislány már együtt játszott, egyelőre a gyermekintenzív osztályon.


Kevés meghatóbb pillanatot élhettek át a kórházi dolgozók, mint azt, amikor az árván maradt belga kisgyerekek végre egymásra mosolyoghattak. Ők még nem tudják, hogy családjuk minden tagját (édesanyjukat, édesapjukat, hétéves bátyjukat és a nagymamájukat) elveszítették a július 9-i balesetben, amelyről a Kisalföld is többször beszámolt. Legutóbb két napja mutattuk be a Koszovóból Belgiumba emigrált családot, amely vakációra tért volna haza szülőföldjére, de a szörnyű baleset átírt mindent az életükben.

Kedden vehették le a lélegeztetőgépről a győri Petz-kórház gyermekintenzív osztályán kezelt, hároméves Rinát, ami azért is nagy jelentőséggel bírt, mert ehhez a pillanathoz kötötték testvére átszállítását. Az ötéves nővért a Heim Pál Gyermekkórházban kezelték mostanáig, sérülései neki is nagyon súlyosak voltak. A mája, a veséje sérült, de operálni kellett a felkartörését is. Napokig őt is mesterségesen lélegeztették, de szerencsére jól van.

A két kis testvér mostantól együtt gyógyul a győri Petz-kórházban, várhatóan a nagynénjük érkezik majd értük Belgiumból. Fotó: Bertleff András
A két kis testvér mostantól együtt gyógyul a győri Petz-kórházban, várhatóan a nagynénjük érkezik majd értük Belgiumból. Fotó: Bertleff András


Éppúgy, ahogy a kis Rina, akinek varratait tegnap eltávolíthatták a testéből, már játszik és mosolyog is. Mint néhány mondattal előbb írtuk, egyikőjük sem tudja még a teljes igazságot, csak annyit, hogy „anyut és aput is baleset érte, s a testvérükkel együtt kórházban kezelik".

Prof. Oláh Attila, a kórház orvos igazgatója elmondta, a nyelvbeli nehézségek (a gyerekek flamandul beszélnek, s óriási segítséget jelent az a fiatal nő, aki a sajtóhíreket látva önként jelentkezett tolmácsolásra) miatt valószínűleg nem Magyarországon mondják el a legfájóbb tényeket nekik. Gyermekpszichológust sem rendeltek ki hozzájuk – pontosan az előbb említett ok miatt. Fizikailag szerencsére gyorsan gyógyulnak mindketten, de egyelőre kérdés, mikor szállíthatják őket haza.

A gyám – a Belgiumban élő nagynéni – érkezése után, s valószínűleg a belga nagykövetség közreműködésével intézik majd az utat, az már eldőlt, hogy ennek költségeit (a magyarországi gyógykezeléssel együtt) a külföldi biztosító állja.

Olvasóink írták

 • 4. Truder 2011. július 21. 19:12
  „Az életük kettétört.. :(
  Én igazság párti vagyok, és ebben az esetben sem biztos, hogy a legjobb megoldás ez a fajta "kegyes hazugság", a remény lebegtetése..Én elmondtam a kisfiamnak, mikor meghalt az apukája, pedig nagyon kicsi volt, és ma is ezt tenném. A gyerek felfogja a körülötte zajló eseményeket. A végtelenségig úgy sem lehet odázni az igazság elhallgatását...(Mert valóban úgy van, hogy a gyerekek nem hülyék, csak kicsik, néha sokkal többet tudnak, éreznek, mint amit mi felnőttek gondolunk.. )Remélhetőleg, akik ezt teszik tudják, hogy mit csinálnak, és nem törik még jobban össze az amúgy is sérült lelküket. A sebek begyógyulnak..
  Azt én sem értem, hogy mért nem jött azonnal ide a nagynéni, h legalább egy közeli hozzátartozó velük legyen ebben a nehéz helyzetben.
  Sok erőt és mielőbbi felépülést kívánok nekik!”
 • 3. Kália 2011. július 21. 13:41
  „Szegény kislányok :( Sajnálom őket nagyon! Nem lesz könnyű, ha megtudják az igazságot, nem túl korrekt velük szemben, hogy még nem tudják, de egyrészt a felépülésük miatt jobb, meg, hogy nem egy tolmács közli velük mi történt. Ha már itt lesz a rokonuk, akkor a saját anyanyelvükön legalább egy rokon mondja meg. A nagynéninek se lesz ez egy könnyű dolog, azt sem tartom kizártnak, hogy ő is sokkot kaphatott a hír hallatán és előbb magát kell összeszednie, ahhoz, hogy később ő tudjon majd segíteni a gyerekeken. Nagyon fog kelleni szegényeknek a támogatás!”
 • 2. bugyortudor 2011. július 21. 11:16
  „Kisember!
  Bizonyára, mint kórházban dolgozó orvosok, felelős felnőttek és szülők, tudják ők, hogy mit csinálnak, remélhetőleg nem akarnak még jobban ártani nekik.
  Ugyanakkor pontosan ezek fogalmazódtak meg bennem is, hogy szegény kisgyerekekben benne van a tudat és a remény, hogy a testvérük és a szüleik, nagymamájuk ÉL és csak kórházban vannak. Teljesen idegenek, ismeretlenek itt, és gondolom ez a tudat tartja bennük a lelket és él bennük a találkozás vágya, reménye. Iszonyú érzés lesz nekik, amikor megtudják. Azt sem értem, hogy a nagynénjük miért nem "rohant" ide, amikor megtudta, hogy mi történt. Ezeknek a gyerekeknek azt hiszem óriási trauma így is ez az egész, nemhogy még ha hetekkel később tudják meg, hogy csak ők maradtak életben.
  Sok erőt kívánok nekik!
  B.”
 • 1. kisember1 2011. július 21. 10:56
  „Szegénykék, akkor most várják, hogy apu-anyu, tesó jöjjön értük?????

  A lányomnak is meghalt az anyukája, 3 éves volt, most 10 éves. Sajnos még mindig sok mindenre emlékszik a haláláról. Nemrég mesélte, hogy neki nagyon rosszul esett, hogy a felnőttek nem voltak őszinték hozzá.
  Ugyanakkor fontos, hogy a kicsik felépüljenek, csak kicsit ..., hogy mindenki tudja, csak ők nem, pedig ők a legérintettebbek. Nem hülyék, csak gyerekek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy hetes útlezárás Győrben: 20 millióból újul meg a Virágpiac tér

Tizenöt év után, négy hetes munkafolymat során, július 26-tól, húsz millió forintból megújul a győri Virágpiac tér forgalom számára kialakított burkolata. Tovább olvasom