Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Megérkezett Mátyás király

Győr - Jobb kezében lándzsát, balján a csőrében gyűrűt szorító, legendás hollót tartva tegnap megérkezett Gyárvárosba a vadászó Mátyás király. Daru segítette egy magas talapzatra.
Az ünneplés vasárnap lesz ugyan, de kedd is jeles nap volt Gyárváros történetében. Kedden délelőtt, trónra lépése után 550 évvel ide érkezett a vadászó Mátyás király. Két méternél magasabb kőoszlopra állították a városrész egyetlen köztere, a Mátyás tér közepén, hogy jól lássa minden erre járó a nem szokványosan, fiatal korában megörökített uralkodót. Lebó Ferenc győri szobrászművész alkotása elkészült az öntőműhelyben. A két és fél mázsás bronzszobrot daru segítségével emelték helyére a művész és a tér rekonstrukciójának megálmodója, fő szorgalmazója, Harsányi Attila vigyázó jelenlétében.

A Mátyás tér rendezése 2001-ben Harsányi Attila építész, helyi lokálpatrióta kezdeményezésére a terület és a környező épületek felmérésével kezdődött. A következő évben tanulmányterv készült a rekonstrukcióra, aztán az engedélyezési procedúra után 2004-ben a kiviteli tervek is elkészültek.

A vadászó Mátyás királyt daruval emelték két méternél magasabb talapzatára. Fotók: H. Baranyai Edina
A vadászó Mátyás királyt daruval emelték két méternél magasabb talapzatára. Fotók: H. Baranyai Edina

A kommunális szolgáltató 2004–2005-ben a fásítási, parkrendezési munkákat el is végezte, aztán a továbbiakra nem jutott pénz az idei esztendőig. Idén, a reneszánsz évében aktuális lett a tér rekonstrukciójának folytatása és Mátyás király szobrának felállítása. Az önkormányzat jelentős összeget hagyott jóvá költségvetéséből, ehhez pályázaton nyert pénz is társult, több cég közérdekű kötelezettségvállalással járult hozzá a munkálatokhoz, amelyek összességükben 35 millió forintot tesznek ki.

Kedden tehát helyére került a szobor, felállították az ide gyártott kandelábereket, egy-két napon belül befejeződik a tér díszburkolatának kövezése is. Vasárnap ünnepélyes avatást tartanak.

Olvasóink írták

 • 3. kutykurutty 2008. december 12. 01:48
  „Bízom benne hogy nem rézből van.. Mert akkor 1-2 hetet adok neki max. Vagy esetleg a fekete sereg majd megvédi?”
 • 2. 13.István 2008. december 10. 18:28
  „T .Komámasszony !
  Ismét kérem ne szerveszkedjen,biztosítom nem fogják ellopni bármennyire is szeretné.
  Gratulálok Győrnek Hunyadi Mátyásnak szobrot állítaní Dicsőség !
  Én addig nem nyugotam mig Kolozsváron nem láttam a lovasszobrát.
  Kérem menjen és gyönyörködjön ,mert bronzból sokkal szebb mint pl. újrahasznosított flakonból.
  Szép napot.”
 • 1. matriné 2008. december 10. 16:42
  „Még nem lopták el és vitték a színesfém felvásárlókhoz? Miért nem műanyagból öntötték? Nem kellene, félni,hogy lopnák!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új otthon remény a felépülésre

Győr - Fél éve annak, hogy életmentő műtéten esett át a győri Trajtlerné Herczeg Zsuzsanna. Az… Tovább olvasom