Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Megérkezett Győrbe Fabio

Csütörtökön megérkezett a győri állatkertbe Fabio, a csődbe ment gansendorfi szafaripark zsiráfbikája. Órákba telt, mire a közel ötméteres állatot sikerült beterelni a szállító járműbe, de végül szerencsésen beköltözött Rudi, a recés zsiráf mellé. Nézze meg képeinket Fabioról

Kattintson a képekre >>

Csütörtökön hajnalban indult útnak Győrből a szakemberek és újságírók kis csapata, hogy új otthonába szállítsák a csődeljárás alatt álló osztrák szafaripark Rotschild-zsiráfját.

Az egykori kedvelt turistalátványosság helyén üres kifutók, gazzal benőtt utak, na és persze a park dolgozói várták az érkezőket. Összesen kilencen, ennyien maradtak a legutóbbi, tíz nappal ezelőtti elbocsátások óta. Rájuk viszont egytől egyig szükség volt, hiszen egy ötméteres, hétszáz kilós állat befogása nem egyszerű feladat, különösen, hogy az indulás előtt beadott hosszú hatású nyugtató ellenére az állat idegesen fogadta dr. Andréka György győri állatkert-igazgatót és kollégáit.

Hiába állt készenlétben a speciális szállító jármű, egyórányi hasztalan terelgetés után látszott, hogy Fabiónak nincs ínyére az utazás, így a szakemberek egy rövid taktikai egyeztetés után úgy döntöttek, fúvócsővel még egy adag, ezúttal erősebb nyugtatót adnak az állatnak.

„ Biztos, hogy el akarod vinni?"

Hamar kiderült, hogy még így, bódult állapotban is milyen hihetetlen erőkifejtésre képes ez az egyébként kecses állat: tíz ember két és fél órás megfeszített, összehangolt munkájával sikerült beterelgetni az utánfutóba a zsiráfot, amely még ezután is többször megpróbált kitörni a korlátok mögül.

– Ezek után is biztos vagy benne, hogy el akarod vinni? – vetette oda viccesen Török László, a szafaripark szakmai vezetője dr. Andréka Györgynek a „küzdelem" hevében. – Persze. Most szerettem meg igazán! – hangzott a válasz, amin valójában senki nem csodálkozott, hiszen egy ilyen fenséges állat a szakemberek szerint minden áldozatot megér.
Különleges szerencse, hogy a hétéves zsiráfbikát sikerült jóval áron alul, 7500 eurórért (közel kétmillió forintért) megvásárolni, annak ellenére, hogy több nyugat-európai állatkert ennél jóval többet kínált érte. Hogy Fabio mégis a megyeszékhelyre került, az a győri állatkertben kialakított jó tartási körülményeknek és a profi szervezésnek köszönhető.

Lefeküdni tilos

Az utazást nehezítette, hogy a zsiráf, mérete és alkata miatt, az egyik legnehezebben szállítható állat. Sem elaltatni, sem nagyon elbódítani nem lehet, öntudatlan állapotban ugyanis hosszú nyaka és feje úgy csapódik ide-oda, akár egy ostor, így percek alatt összetörné magát. Ezért nem szabad hagyni azt sem, hogy lefeküdjön a szállítás alatt, amire az utánfutóba beépített kamera segítségével folyamatosan figyeltek a szállítók.

Rudi és a zebrák várják

Szerencsére az út eseménytelenül zajlott, így alig három óra múlva Fabio már Győrben ismerkedett új lakóhelyével. Otthonát Rudival, az ötéves recés zsiráffal és néhány zebrával osztja majd meg, igaz, őket egyelőre csak messziről szemlélheti, mivel napok kellenek a teljes összeszokáshoz.

Remélhetőleg a két zsiráfbika hamar megbarátkozik egymással, s a közelmúltban született oroszlánbébik mellett Fabio „személyében" új kedvence lehet az állatkert látogatóinak.


Az állatkert jól járt a kiárusítással

Bár a magyar turisták által is gyakran látogatott gansendorfi szafaripark bezárása az állatkerti szakembereket is megdöbbentette, a győri Xantus János Állatkert számos állatritkasággal gazdagodott az állatállomány kiárusításakor. A legkülönlegesebb szerzemény ugyan kétségkívül a most érkezett zsiráf, több antilopot, skót-felföldi marhát, Dávid-szarvast és tevét is sikerült megszerezni, utóbbiak közül az egyik éppen kicsinyét várja a győri vadasparkban.

Az állatokért, melyektől a lehető leggyorsabban meg kellett szabadulnia a tönk szélén álló park lakóit értékesítő csődbiztosnak, szabályos licit folyt az érdeklődő állatkertek között. Szerencsére – mint a győri állatkert példája is mutatja – nem csak a pénz döntött: a komoly szakmai kontrollnak köszönhetően minden állat a lehető legjobb kezekbe került.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkítik a Mosoni- Dunát?

Azt ugyan még nem tudjuk megmondani, mikor, de remény van rá, hogy belátható időn belül Győr (ismét)… Tovább olvasom