Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Megéri a könyvtárnak és az olvasóknak is

Győr-Moson-Sopron - Átalakulóban a könyvtári hálózat, mivel egyre több megyénkbeli bibliotéka választja a mozgókönyvtári támogatást. Az összeget az adott évi állami költségvetés határozza meg.
Közel két éve jelent meg az a könyvtári normatíva, mely lehetőséget ad a könyvtáraknak mozgókönyvtári ellátás megrendelésére.
A mozgókönyvtári szolgáltatás intézményéről először a 2005-ös költségvetési törvényben döntöttek.

A többcélú kistérségi társulásoknak négy alapfeladatuk – az oktatás, egészségügy, szociálpolitika, területfejlesztés – mellett lehet igénybe venni. Alapja, hogy az önkormányzatok egy nagyobb nyilvános könyvtártól igényelnek szolgáltatást. Viszont csak azok a könyvtárak vehetik igénybe, akik nem szerepelnek a Nyilvános könyvtárak jegyzékén.

1999-es rendelkezés alapján a jegyzék tagjai az alapító okirattal, szervezeti és működési szabályzattal rendelkező, megfelelő végzettségű, szakképzett könyvtárost alkalmazó bibliotékák lehetnek. Előnye, hogy segítségével különböző pályázatokon lehet részt venni, hátránya, hogy normatív támogatás nem igényelhető.

Az igénylés csak akkor lehetséges, ha egy többcélú kistérségi társuláson belül legalább négy település igényli a mozgókönyvtári szolgáltatást. A jegyzékről úgy lehet lekerülni, hogy a könyvtár fenntartója döntést hoz a nyilvános könyvtár megszüntetéséről, és nyilatkozik arról, hogy a településen élők könyvtári ellátását könyvtári szolgáltatás megrendelésével kívánja biztosítani.

Amikor, az adott könyvtár lekerül a Nyilvános könyvtárak jegyzékéről, egy nagyobb, nyilvános könyvtártól rendeli meg a mozgókönyvtári szolgáltatást.

A soproni Széchenyi István Városi Könyvtár szolgáltató rendszere tíz, a mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár tizenhat települési könyvtárral büszkélkedik. A győri Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár tavaly év végén 33, most 69 könyvtárnak biztosítja a mozgókönyvtári szolgáltatást. Egy év alatt a duplájára emelkedett a tagok száma. Megyénk 173 községének több mint fele, 95 már igényelte: a győri kistérségben például Győrújfalu, Győrzámoly, Dunaszeg, Dunaszentpál és Nagybajcs.

– A megkapott összeg nagyobb részét fűtéskorszerűsítésre szeretnénk fordítani, valamint tervben van egy olvasó- és egy internetsarok kiépítése. Így biztosan növekszik az olvasótábor – nyilatkozta lapunknak Kurcsis Petra, a nagybajcsi könyvtár vezetője.
A könyvtár idén 1 millió 300 ezer forintot fordíthat állománygyarapításra és könyvtárfejlesztésre.

Dr. Horváth József, a megyei könyvtár igazgatója lapunknak elmondta, a kistérségi könyvtári normatíva előnye, hogy a kapott támogatást a könyvtárak felhasználhatják állományfejlesztésre is. A könyvtáraknak anyagi lehetőségük van arra, hogy csatlakozzanak az internetre, ez még több olvasót vonz a könyvtárakba. Így egy új típusú könyvtárhasználat alakulhat ki, frissebb dokumentumállománnyal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenteste napján is ikszelhetjük a nyerőszámokat

A 2007. év utolsó hetében is bőven nyílik alkalom Fortuna megkísértésére. A Szerencsejáték Zrt. az… Tovább olvasom