Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Megemlékezések a holokauszt magyarországi áldozatairól

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódó megemlékezések csütörtökön, Miskolcon kezdődnek; pénteken a győri zsinagógánál Hende Csaba honvédelmi miniszter, vasárnap a fővárosi Terror Háza Múzeumnál Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond beszédet.

Az Élet Menete Alapítvány szintén vasárnap tartja hagyományos fáklyás felvonulását Budapesten.

A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban Kovács Zoltán kommunikációért felelős államtitkár emlékezik meg a vészkorszak magyarországi áldozatairól, a Terror Háza Múzeum vasárnapi rendezvényén Kövér Lászlón kívül megemlékező beszédet tart Schmidt Mária, a közgyűjtemény főigazgatója - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM).

2011. április 15. Ács

13:30 - Koszorúzás a helyi vasútállomáson létesített emlékkőnél. A koszorúkat elhelyezi a Budapesti Holokauszt Intézet, az Ácsért Alapítvány, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.
Az emléknap alkalmából a KIM pénteken Győrben és Ácson is rendez programot. Utóbbi településen, mások mellett, Papp-Váry Borbála kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár koszorúz.

A budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpont központi rendezvényét pénteken tartják, beszédet mond Ormos Mária történész, akadémikus - közölte az emlékközpont az MTI-vel. A mécsesgyújtás előtt az Áldozatok Emlékfalánál Iványi Gábor metodista lelkész, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora mond gyászimát.

A Páva utcai emlékközpont szombaton is várja az egyéni megemlékezőket, ezen a napon kiállításaik hosszabbított nyitva tartással, ingyenesen látogathatóak.

2011. április 15. Győr

14:30 - Megemlékezés a győri zsinagóga előtt. A holokauszt emlékmű megkoszorúzása, az emlékezés köveinek elhelyezése.

Köszöntőt mond Dr. Somogyi Tivadar, Győr város alpolgármestere.

Ünnepi beszédet mond Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter.

15:10 - Beszélgetés a zsinagógában a zsidó túlélőkkel és leszármazottaikkal.

16:30 - Koszorúzás és főhajtás a Győr határában lévő Radnóti Miklós szobornál.
Az Élet Menete Alapítvány közlése szerint az idei, kilencedik magyarországi felvonulás a budapesti Klauzál térről indul és a Parlament előtti Kossuth térre érkezik. Az esemény kezdetén Tarlós István főpolgármester mond beszédet, a végén pedig José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének videóüzenetét láthatják kivetítőkön a résztvevők.

A felvonulást az Élet Menete Alapítvány, a KIM, a Főpolgármesteri Hivatal, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, illetve zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek közösen rendezik.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, április 16-a az idén szombatra esik, ezért a zsidó vallás előírásaira tekintettel nem aznap, hanem vasárnap tartják az Élet Menetét - közölte az alapítvány az MTI-vel.

Mint írták, fáklyás felvonulással emlékeznek az áldozatokra: zsidó, roma, másságukért üldözött emberekre, ellenállókra és azokra is, akik a nyilasokkal bátran szembeszállva mentették az üldözötteket.

A felvonulás végén Élet Menete Emlékplaketteket adnak át Világ Igazai kitüntetetteknek, beszédet mond Markovics Zsolt rabbi és Gordon Gábor, az alapítvány elnöke. A megemlékezés végén 600 fehér léggömböt eresztenek a magasba a 600 ezer magyar áldozat emlékére.

Balatonfüreden a helyi önkormányzat pénteken tart megemlékezést - közölte a település az MTI-vel. Ugyanaznap Szolnokon az első magyarországi emlékfutást rendezi a Közérdek Alapítvány - tájékoztattak a szervezők.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját.

A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.

Olvasóink írták

 • 6. udy 2011. április 25. 09:11
  „Egyszer valaki elmondhatná hogy amióta történelmünk van, mindig a zsidókaz irtották, ez csak véletlen, vagy valami oka is lenne. A nácikon kívül mások is rendeztek holokauszt történeteket, nem is akármilyeneket. Ha fele ekkora megemlékezések lennének Budapest ostroma közben a ruszkik által lemészárolt magyar emberek emlékére, vagy említhetném Recsket is, emlékezni tudna a magyar és talán elgondolkodna egy picit a társadalom saját magáról is, és nem mindig csak a magyarságtól teljesen idegen valakikre kellene emlékeznünk. Olvassátok el Jókainak a A magyar nemzet története című könyveit. Remekül ki lehet egészíteni belőle azt amit letagadnak, més most is előttünk.”
 • 5. Révfalui-szúnyog 2011. április 17. 00:21
  „hehehehehe, mindig kimoderálnak. Úgy látszik, a holobusiness nem tűri a kritikát!”
 • 4. jóhatudod 2011. április 15. 12:47
  „Minden évben április 16.-a az Országgyűlés 2000 évi döntése alapján a holokauszt áldozatainak emléknapja . E napon főhajtással emlékezünk a roma,zsidó elhurcoltakra az ellenállókra és azokra is akik a hatalommal szembeszállva mentették az elhurcoltakat ! Az idei emléknap szombatra esik ezért tartják a megemlékezéseket pénteken il. vasárnap, hogy vallásuk előirásait ne szegjék meg a szónokok és diszvendégek ! /szombaton az ünnepség megtartását tiltja a zsidó vallás !/ Utána kötetlen beszélgetés lessz a tulélőkkel a volt zsinagóga épületében.”
 • 3. verembele 2011. április 14. 15:42
  „Tisztelettel, hát igen. (2. háté)
  A Hatalomnak észre kellene venni, hogy "Vállapéknál" sem csudajó az élet. Szerintem a hatalmasra duzzadt értelmetlen adminisztráció és a pizsamás emberkék (már nem mondok vízfejet mert elcsépelt) akkora felesleges költséget termelnek, amivel nem tudunk/akarunk mit kezdeni. (lakás, autó, milliós fizetés stb.)
  Közben NATO tagságunk kényszere miatt imitt - amott Rambót játszunk. Egy ilyen kis Ország.
  Amennyiben tudatlan vagyok, akkor bocsánat, de nem hallottam, hogy Osztrák pajtásaink melyik vidéken védik a világbékét.
  Továbbá agresszió esetén ezt az Országot legfeljebb Dózsa György NÉPE próbálná megvédeni, mint hajdanán, más aligha.”
 • 2. háté 2011. április 13. 08:47
  „Erről kellene beszámolni,--ki védi meg hazánkat, vagy az nem is fontos?

  A rendvédelmi és fegyveres dolgozók tiltakozás-sorozatának részeként szerdán a katonák demonstrálnak a Kossuth téren, a Parlament előtt.

  Hétfőn ugyanitt a rendőrök és a polgári védelmi dolgozók tüntettek, kedden a vámosok. Csütörtökön a börtönőrökre, pénteken pedig tűzoltókra kerül a sor.
  Az országos demonstrációt szombaton rendezik a Hősök terén, majd a Parlament előtt. Ide várják a hivatásos, szerződéses és nyugállományú börtönőröket, katonákat, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozókat, rendőröket, tűzoltókat és a vámosokat is.
  A demonstrációs bizottság vezetőjének korábbi tájékoztatása szerint a tüntetéssorozatot a kormánnyal kötött megállapodás megkötéséig folytatni fogják.”
 • 1. háté 2011. április 13. 08:42
  „Hát igen!--mikor lészen szabad édes Magyar hazám?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos győri munkahelyi baleset: a dolgozó négy métert zuhant

A megyei munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint nincs szemtanúja a hétfői halállal végződő… Tovább olvasom