Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Megemlékezés a győri Öreg templomban a Don-kanyar megyei hőseiről - fotók

A II. magyar hadsereg hősi áldozataira emlékeztek egykori bajtársak a doni áttörés 69. évfordulóján a győri Öreg templomban. Képriport.
Megemlékezés a győri Öreg templomban a Don-kanyar megyei hőseiről - fotók: Mészáros Mátyás.

Olvasóink írták

 • 16. elemér 2012. január 14. 14:25
  „Jóvan akkor csak kérd meg az engedéjt mielött hozzászolásomat közlöd. Itt Ámerikában a mai világban élek.”
 • 15. háté 2012. január 14. 01:05
  „7. kerteszb - szégyelld magad! - amióta nem tiltják ott minden évben megemlékeznek hőseinkről, az áldozatokról.
  Ha valamit nem tudsz, maradj csöndben.
  Arról a háborúról 90-ig, nyilvánosan nem lehetett beszélni, - még most sem történt meg a katonák, az áldozatok, méltó elismerése.
  Mit tudsz te arról, hogy az apa aki részt vett a háborúban, csak kettesben és teljes titoktartás mellett / mert ha kitudódik a karhatalom már jött is volna érte/mesélt gyermekének "élményeiről" és másnap az iskolában a szovjetről kellett dicsőítő dalokat énekelni. - az apa meg náci bérenc volt!
  kerteszb - szégyelld magad! - hogy azokat teszed le, akik őszintén fejet hajtanak az áldozatok, az őseik előtt! -igen az egyház is!”
 • 14. pancser 2012. január 13. 22:05
  „Méltatlan vitába torkollt a fórum, ez nem helyes. Az áldozatok azok áldozatok, fiatal magyar férfiak a nemzet színe, virága pusztult el méltatlan körülmények között. Az áldozatokat tiszteletből hősöknek szokás nevezni, még az egykori ellenséget is. Engem mindig szíven üt az ostffyasszonyfai hadifogoly temető, ahol a felirat szerint több ezer egykori ellenség, hősnek nevezve alussza örök álmát. Az emlékezés egyben figyelmeztet bennünket, hogy a háború borzalmas!”
 • 13. mekkmester 2012. január 13. 19:37
  „nem gondolnám, hogy az a három pap (tiszteletes), aki a megemlékezésen, 2012-ben ökumenikus Istentiszteletet tartott, 1943-ban a "rezsim szekerét tolták".. egyébként is, a rezsim utána következett...”
 • 12. kerteszb 2012. január 13. 18:21
  „10: annyit írftam, hogy ne azok emlékezzenek meg róla, akik a katonákat halálba küldő rezsim szekerét tolták.”
 • 11. acsali 2012. január 13. 13:47
  „KERTESZB!!!! Az Úr mondta: Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa.”
 • 10. mekkmester 2012. január 13. 12:24
  „kerteszb
  szerinted akkor senki sem emlékezhet meg a doni tragédiáról? sőt, felejtsük el?
  össze - vissza irogatsz marhaságokat..”
 • 9. gonzo 2012. január 13. 12:09
  „Az én nagyapám egyszer kezdett bele egy történetbe.Aztán elcsuklott a hangja.Azt mesélte,a katonák mennyire megörültek,mikor találtak egy kupac lótrágyát,és kikapkodták belőle a kukoricaszemeket.....
  Na,ezt vagy valami hasonló történetet kellene legalább egyszer meghallgatnia mindenkinek,néhány dolog helyre kerülne a fejekben azt hiszem....”
 • 8. Primax 2012. január 13. 11:54
  „Öregapám ott volt Urivnál...sokat mesélt.”
 • 7. kerteszb 2012. január 13. 10:35
  „A jobboldalt támogató egyház arcán rinocéroszbőr van, hogy hagytak idegenben meghalni százezreket, majd ezek után még ők tartanak megemlékezést a hősökről? A megfagyott, szétlőtt áldozatok többsége biztos tiltakozna, ha tudná, hogy hetven évvel később az őket halálba küldő politikai/eszmei csoportosulás álszenteskedik, maradnának inkább csöndben. Imádkozzanak inkább sosemhazudó példaképükért, Orbánért, akin már csak az ima segíthet.”
 • 6. alfonz53 2012. január 13. 10:26
  „Most mit keresnek és miért halnak meg idegen földön ???”
 • 5. akela4 2012. január 13. 09:08
  „http://oroszorszag.network.hu/kepek/kameskovo_magyar_katonak_sirja/kameskovo00012

  A fenti linken több képet is találhatsz és ott áldozatokról beszélnek, mert vajon miért is haltak meg idegen földön idegen érdekekért?”
 • 4. Tündenéne 2012. január 13. 08:48
  „moderálva, köszönjük”
 • 3. elemér 2012. január 12. 22:03
  „Buta egy háboru volt, és ott senki nem halt meg hazájáért. Sajnos akkor is félre vezették már a zembereket. Akik meghaltak nyugodjanak békében. Mikor az USA belépett a háboruba, a Japán orvtámadás után, minden épeszü ember tudta hogy kifog gyözni. Ma pont beszélgettem egy jó ismerösömmel a tornateremben. Kapitány volt az USA hadseregben, és Németországban is szolgált. Aszongya gyakorolták ott a hadmüveleteket a ruszkik ellen. Ruszki haditervet ismerték, támadás és jön az egyik hadosztáj a másik után és igy továb. Katonai és emberi veszteség náluk nemszámitott. A ruszki hadseregben nagyob bátorság kellet hátra menni, mint elöre. A mi taktikánk ellenük pedig az volt, hogy bevessük a taktikai atomfegyvereket. Kérdeztem na és mi lett volna a kisugárzásokkal. Ilyesmi minket nem érdekelt akkor válaszolta. Katonai családtagokat dél olaszországon keresztül szálitottuk volna vissza. A franciák nemvoltak megbizhatók. Mindenesetre a ruszkik tudták hogy orvtámadás ellenünk és terjeszkedés az életveszéjes. Figyeltük öket a légböl.”
 • 2. odre 2012. január 12. 21:13
  „kevés olyan háborúról tudok, ami a katonáké volt. :(
  nyugodjon békében minden hős, aki a hazájáért halt és az is, aki hazatérhetett!”
 • 1. pancser 2012. január 12. 20:52
  „Apám ott volt mint katona, mesélt az ottani borzalmakról. Többször is kicsúsztak több gyűrűből, míg végül megúszták. Hosszú napokig nem volt semmi ellátmány csak iszonyú hideg. Nem a fegyverek miatt haltak meg a legtöbben hanem megfagytak, vagy mint ez is megtörtént, hogy ha élelemre bukkantak aki nem vigyázott magára és teleette magát abba halt bele. A csoportokban, helyesebben csapattöredékekben visszavonulók egyre fogytak, aki lerogyott, leült, ott is maradt. Nem az ő háborújuk volt, csak a szenvedés és az áldozat lett az övüké!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladéknaptár hasznos tudnivalókkal

A Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó (GYŐR-SZOL) Zrt. a napokban adja postára ügyfeleinek a… Tovább olvasom