Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Megelőzhető a pincék elöntése

Visszacsapó szelep: okos megoldás a pincékben.

- Túl vagyunk az idei első nagy esőzésen, a húsvéti a csapadék és olvadás idején összességében jól vizsgázott a szennyvíz és csapadékvíz elvezető rendszer - tudtuk meg Zalka Csabától, a Pannon-Víz Zrt. szennyvízágazat vezetőjétől.

- Húsvét vasárnap a kora hajnali óráktól záporszivattyúval továbbítottuk a vizet a győri szennyvíztisztítóba, a reggeli órákban pedig már a záporkiömlők nyitására is szükség volt, így tudtuk normalizálni a helyzetet. A záporkiömlőkön összesen több mint ötvenezer köbméter csapadékvízzel tehermentesítettük a rendszert, elértük azt, hogy térszint alatti helyiséget, pincét nem öntött el a csapadékvíz. Azt szeretnénk, hogy az továbbra is így legyen, ezért arra kérjük olvasóinkat, vizsgálják, vagy vizsgáltassák felül a pincében, az utcaszint alatt húzódó csatornavezetékeket. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj.


Az egyre nagyobb záporok idején az utcai csatorna színültig tele van, a hatalmas mennyiségű csapadékvizet csak egy kis idő múlva tudja elvezetni a rendszer. Ilyenkor elég, ha a pincében az utcaszint alatti csatornacsöveken egy rés, szerelési hiba, vagy tömítetlenség van, máris dől ki belőle a szennylé és elárasztja a pincét. Legutóbb például egy rosszul rögzített tisztítónyílás vágódott le és a pincében és percek alatt feltelt szennyvízzel egy számítógépterem. A fedelek, tisztítónyílások rögzítését célszerű ellenőrizni, érdemes akár utólag is rögzíteni, vagy leterhelni azokat.

A térszint alatti helyiségek elöntése megelőzhető, ha a pince csatorna-vezetékébe visszacsapó szelepet építenek be. Ez a kis szerkezet tizenöt-húsz ezer forintért beszerezhető és biztonsággal megóvja az elöntésektől a pincét. A beszereléshez érdemes szakember tanácsát kérni. Legjobb, ha csak a pince csatornacsövére szerelik fel, mert így a ház magasabb részein a zápor idején is használhatók a kézmosók, vécék. Fürödhetnek, zuhanyozhatnak a fenti lakók, minden rendben le fog folyni, egyedül a pince szennyvízvezetéke záródik el rövid időre.

A visszacsapószelep a házi szennyvízhálózat része, az ingatlan tulajdonosa építteti be és karbantartásáról, tisztításáról is Ő gondoskodik. A Pannon-Víz Zrt. szakemberei előzetes egyeztetés után akár a helyszínen is tanácsot adnak a visszacsapó szelep helyének jó kiválasztásához. Az egyeztetésre a 96/522 658-as telefonszámon, vagy az iktato@pannon-viz.hu e-mail címen lehet jelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik fórum Győrben: ˝Aki ellen összefogott a Fidesz és az MSZP˝

Gyöngyösi Márton és Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő lakossági fórumot tart Győrben.… Tovább olvasom