Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Megelevenedik a vaskakas legenda

A csütörtökön kezdődő győri Vaskakas Ünnepi Játékok alkalmával izgalmas programok várják a belvárosban. Előadások, koncertek, kézműves foglalkozás, utcaszínház... Ismerje meg a mítoszt, és szórakozzon felhőtlenül!


Győr mindössze négy évig volt török uralom alatt a XVI. század végén, mégis jelentős pusztítást mértek a városra. Az ellenséges csapatok diadalmas kiűzéséről szól a megyeszékhely híres históriája, a kukorékoló vaskakas legendája. A csütörtökön kezdődő Vaskakas Ünnepi Játékok rendezvénysorozat négy napon keresztül várja a helyieket és turistákat a mitikus történetet és a kort idéző izgalmas programokkal.

A Vaskakas Ünnepi Játékok részletes programja >>

Egy tartalmas fesztivál mindenkinek

- A Vaskakas Ünnepi Játékok célja a szórakoztatás mellett, hogy a látogatók megismerjék a város történelmének e fontos szeletkéjét. A város Zugmann Zoltánt bízta meg a kivitelezéssel, aki családbarát, interaktív rendezvényt álmodott meg, mely négy fő helyszínen várja az érdeklődőket, melyeken minden korosztály megtalálja, ami számára érdekes.

A Radó-szigeten a Magyar és Török Táborban kézművesek, játszóház és vitézlő iskola várja azokat, akik betekintést szeretnének nyerni a kor mindennapjaiba.

A Bécsi kapu téren és a Király utcában előadások, Végvári Vurstli, szórakoztató játékok és mutatványok idézik fel a XVI. századot.

A Széchenyi téren felállított „varázsszőnyeg" minden napra tartogat meglepetéseket, a szétnyíló háromdimenziós díszletek előtt bemutatkoznak Győr testvérvárosai, magyar és török táncosok és énekes lépnek fel, valamint a győri színház Egri Csillagok című előadásából is láthatók részletek.

A Rába- parton felállított víziszínpadon ezúttal is a színházé a főszerep. A Madách Színház csütörtökön mutatja be a Macskák című musicalt, pénteken pedig a Győri Balett előadásában látható a Kakas és A halál és a leányka, valamint az Állami Népi Együttes is fellép.

A Xántus János Múzeum udvarára érkezők megismerkedhetnek a kenyérsütés fortélyaival, a belvárosi kísérő programok pedig naponta egyedülálló érdekességekkel kecsegtetnek. Szombat este a vaskakas is megszólal- tudtuk meg Sarkadi Mónikától, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatójától.


Múltidéző modern utcaszínház

A Győri Nemzeti Színház művészei és stúdiósai közkedvelt történeteket mutatnak be modern adaptációban a város három pontján, a Fehérvári-kapunál, a Király utcában és a Bécsi kapu téren felállított kapuszínpadokon. A harmincnégy főből álló három csoport összesen harminchat ismert művet dolgoz fel narrációra és dobszóra kimerevített élőképekben.

- Ezúttal egészen ősi színjátszási formához nyúlunk vissza, igazi vásári komédiát ígérhetek. Az előadások hűek az eredeti történetekhez, stílusuk mégis humoros, a modern kor felé kacsintó. A fesztiválozók és járókelők láthatják többek közt a Hamletet, A kőleves című népmesét és az Egri csillagokat is. A király utcai vurstliban hét bódét állítunk fel-  mint például a füvész- és vitézkunyhó-, melyekben korabeli dalok, történetek, énekek hallhatók. Ugyanitt található a történelmi dobozdobáló. Ha valaki jól céloz, képet fed fel egy ismert személyről, akinek ezután hallhatja történetét, mint amolyan kulturális ajándékot- árulta el Kszel Attila rendező.

- A Baross úti színpadon a vaskakast megszólaltató Bajusz Ferkó történetét elmesélve hat jelenet mutatja be Győr elfoglalását és a török kiűzését. A vérmes csatára, melyet Posonyi Takács László színművész koreografált, vasárnap este hét órakor kerül sor. A diadalmas győzelmi jelenet izgalmakkal teli, a katarzis biztosan nem marad el, hiszen színpadra lép Ács Tamás, Búzás Mihály, Herczeg Tamás, Kardos Róbert, Láng Zsuzsanna, Mészáros Tamás, Molnár Virgínia, Nagy Balázs, Pörneczi Attila, Ungvári István, Sík Frida, Szemán Béla, Timkó János és Posonyi Takács László is.

Ungvári István úgy véli, a vaskakas legendája a város kultúrájának része, fontos, hogy az emberek megismerjék ezt a történetet.

- Nyaranta legszívesebben pihenek, egy ilyen felkérésre mégsem mondhattam nemet. Szívügyemnek érzek minden történelmi szerepet, főleg, ha a darab ilyen szorosan az otthonunkhoz kötődik. Ha a színházból kivész a humor, a színház megszűnik létezni. Bár tragikus jelenetek sora lesz látható, azok mindegyike igazán kacagtató. A próbák is remek hangulatban teltek, élmény ennyi tehetséges fiatallal dolgozni.

A vaskakas legenda

Ez a város legismertebb legendája. A vaskakas létező tárgy, toronydísz, melyet a törökök kovácsoltattak, és kereszttel megtoldva ma is őriznek a múzeumban. A monda szerint Szinán nagyvezér, aki a várat elfoglaló csapatokat vezette, megjövendölte, hogy „míg e kakas meg nem szólal, Győr török kézen marad". A győztes ostrom éjszakáján aztán a vaskakas valóban kukorékolni kezdett. A hangját egy magyar vitéz kölcsönözte neki.

Olvasóink írták

  • 3. dohogó 2010. július 17. 16:21
    „Mankapunka nagy dolgok tudója ... :-)”
  • 2. Tunde24 2010. július 16. 15:40
    „miért nem lepődök meg,hogy a Mankapunka az első!”
  • 1. Mankapunka 2010. július 15. 15:17
    „Van olajam,hogy ne nyikorogjon. WD 40,fáradtolaj,ami kell.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerámia tanfolyam a győri Gyermekek Házában

Jelenleg 15-en ismerkednek az agyaggal és a megmunkálási technikákkal: a marokedény készítésével, a… Tovább olvasom